Και στο βάθος ΗΛΕΚΤΡΑ για τα δημόσια κτίρια
Η ενεργοποίηση αυτών των νέων στοιχείων (ΕΕΥ, ενεργειακός υπεύθυνος κτιρίων κλπ.), αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα διευκολύνει την εφαρμογή προγραμμάτων όπως το «ΗΛΕΚΤΡΑ» που αφορά στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια, με τη συμμετοχή ΕΕΥ στην υλοποίηση των παρεμβάσεων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης. «Προβλέπεται επιδότηση και δανειοδότηση των Φορέων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου που μπορούν με τη σειρά τους να απευθυνθούν σε ΕΕΥ για να τους βοηθήσουν, να υλοποιήσουν και να επιβλέψουν τις ενεργειακές παρεμβάσεις. Επίσης έχουμε προβλέψει και δυνατότητα εγγυοδοσίας, ώστε να μειώσουμε το κίνδυνο των εταιρειών που θα επιλέξουν να εμπλακούν στο «ΗΛΕΚΤΡΑ», ανέφερε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV.gr και του economix.gr, το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ θα ενισχυθεί ιδιαίτερα τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά σε βάση συνεπενδύσεων, όπως είναι στην πραγματικότητα οι συμμετοχές των ΕΕΥ, αλλά και με άλλα παραπλήσια εργαλεία.
Ειδικά για τον θεσμό των ΕΕΥ, πέρα από επιμέρους προγράμματα του μελλοντικού ΕΣΠΑ, εξετάζεται από την κυβέρνηση να χρησιμοποιηθεί και μεγάλο μέρος των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο σε δημόσια όσο και ιδιωτικά κτίρια.
Ο Υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε στο συνέδριο της Ολυμπίας ότι πέρα από τα 19 δις. Ευρώ σε επιχορηγήσεις που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπονται και δάνεια ύψους 12,5 δις. Ευρώ με ευνοϊκούς όρους. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στραφεί προς όλους τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους και ιδιαίτερα τους ενεργειακούς, ζητώντας τους ιδέες για πράσινες επενδύσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω των δανείων αυτών.
«Είναι σημαντικό ότι πολλές ελληνικές εταιρείες, τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες, έχουν καταθέσει μια σειρά από ενδιαφέρουσες και καινοτόμες προτάσεις με πράσινο χρώμα. Είμαστε στη φάση της ενδοκυβερνητικής συζήτησης και θα ακολουθήσει προφανώς η επαφή με τις Βρυξέλλες, όμως είναι πολύ ικανοποιημένος που οι ελληνικές επιχειρήσεις ακολουθούν το ρεύμα της εποχής και συντονίζονται στην προσπάθεια για μια πράσινη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Η έμπνευση αυτή του ΥΠΕΝ δεν έρχεται ως ιδέα ή άποψη, αλλά ως αναγκαιότητα στην πραγματικότητα. Και αυτό γιατί στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι το 30% των δανείων που θα λάβει η Επιτροπή για λογαριασμό των κρατών – μελών θα είναι σε «πράσινα ομόλογα», δηλαδή θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά σε πράσινες δράσεις – με τραπεζικά κριτήρια. Και οι πιο «πράσινες δράσεις» που γνωρίζουν και έχουν εμπειρία οι επενδυτικοί και τραπεζικοί όμιλοι είναι τα έργα ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια…
Και ειδικό πρόγραμμα και πλαίσιο για Ανταγωνιστική Διαδικασία στην Εξοικονόμηση σε βιομηχανία – υπηρεσίες
Η κα Σδούκου όμως στο ελληνογερμανικό συνέδριο στάθηκε ιδιαιτέρως και στον νέο θεσμό της ανταγωνιστικής διαδικασίας που προβλέπεται να διεξαχθεί με βασικό γνώμονα την οικονομική αποδοτικότητα των παρεμβάσεων και σύμφωνα με σαφείς οδηγίες για τον υπολογισμό και την επαλήθευση της εξοικονομούμενης ενέργειας. Η διεθνής εμπειρία εφαρμογής του μοντέλου αυτού έχει δείξει πως οι διαγωνισμοί μέσω των δημοπρασιών μειώνουν σημαντικά το κόστος των παρεμβάσεων ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται μόχλευση κεφαλαίων.
Έχει ολοκληρωθεί η υπουργική απόφαση σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου διενέργειας της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας, για να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του προγράμματος με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ, που θα στοχεύσει πρώτα σε όλες τις επιχειρήσεις του βιομηχανικού και τριτογενή τομέα και θα συμβάλλει άμεσα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πώς το κάνουν στην Ευρώπη – παράδειγμα Γερμανία, Δανία
Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια, ακόμη παλαιότερα από πολλά στην Ελλάδα, τρέχουν εδώ και πολλά χρόνια σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο η πρόοδος δεν είναι ακόμη η επιθυμητή.
Δείτε το σύντομο αλλά πολύ ενημερωτικό βίντεο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δείχνει τί έχει γίνει σε Γερμανία και Δανία και πως αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο και για την Ελλάδα:
Αυτή είναι μια πρωτοποριακή γειτονιά στη Γερμανία: ηλιακά πάνελ, πράσινες στέγες, πεζόδρομοι για παιδιά και στέγαση χαμηλής ενέργειας. Χτισμένη στα τέλη του αιώνα, η οικολογική περιοχή του Vauban φιλοξενεί περίπου 6.000 κατοίκους.
Η Astrid Mayer ζει σε ένα από τα 48 αναβαθμισμένα ενεργειακά σπίτια στην περιοχή.
«Αυτό το σπίτι είναι χτισμένο έτσι ώστε να διατηρείται στη ζέστη. Μόλις υπάρχει θερμότητα στο σπίτι, δεν το χάνουμε, επειδή υπάρχουν τριπλά τζάμια, υπάρχουν 40 εκατοστά μόνωσης. Έτσι η θερμότητα δεν μπορεί να βγει», σημειώνει.
Αυτά τα σπίτια παράγουν περισσότερη ενέργεια από ό, τι ξοδεύουν. Μια υποδειγματική υπόθεση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να δει να αναπτύσσεται αλλού.
Τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη. Περίπου το 75% των κτιρίων θεωρείται ενεργειακά ανεπαρκές. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, ο νέος νόμος θα ενθαρρύνει την ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων, προωθώντας τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών, όπως αυτοματισμούς και συστήματα ελέγχου που θα επιτρέψουν στα κτίρια να λειτουργούν αποτελεσματικά.
Στην Κοπεγχάγη, αυτό το κτίριο κατοικιών που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα μόλις ανακαινίστηκε. Με μόνωση των εξωτερικών τοίχων, νέα παράθυρα και ένα αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού: καταναλώνει τώρα τέσσερις φορές λιγότερη ενέργεια.
Ο Bendt Bendtsen, ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, αναφέρει: «Νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Ανακαινίζουμε τα σπίτια και τα διαμερίσματα στη Δανία εδώ και δεκαετίες, γιατί πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας.»
Όλες οι σημαντικές ανακαινίσεις και τα νέα κτίρια θα πρέπει να ενσωματώσουν σταθμούς επαναφόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Οι αξιολογήσεις ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων θα τυποποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση των επιπέδων κατανάλωσης ενέργειας.
«Τώρα δώσαμε στα κράτη μέλη το πακέτο εργαλείων με το οποίο θα κάνουν τα διαμερίσματα και τη στέγη τους πιο ενεργειακά αποδοτικά για το μέλλον», λέει ο κ. Bendtsen.
