ΠΕΡΙ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ του Αναστ. Ι. Τριπολίτη

Οκτώβριος 2020

 

Αγαπητή ΕΣΤΙΑ,

Στο φύλλο σου της 1/10/2020, στη σελίδα 8, διαβάζω στη στήλη με επιγραφή «Προ 60 ετών» και ημερομηνία – τότε – Σάββατον 1 Οκτωβρίου 1960, άρθρο με τίτλο: «Τα σημερινά Ναυτικά Γυμνάσια εις την Χίον», όπου ο αρθρογράφος αναφέρεται στην ίδρυση (μετατροπή) των Γυμνασίων Βροντάδου και Καρδαμύλων Χίου εις Ναυτικά Γυμνάσια. Επειδή λοιπόν, πρώτος διδάξας Ναυτιλίαν στο νεοϊδρυθέν Ναυτικό Γυμνάσιο Βροντάδου ήταν ο πατέρας μου, Καπετάν Γιάννης Τριπολίτης του Αναστασίου[1], θα γράψω με δύο λόγια ότι επειδή δεν έβρισκαν «ειδικό» Καθηγητή να διδάξει Ναυτιλία, κι επειδή ο πατέρας μου ήταν ήδη συνταξιούχος και μορφωμένος, όταν πρότεινε στην Ειδική Επιτροπή να διδάξει ΔΩΡΕΑΝ (εθελοντής), αυτοί εδέχθησαν, κι έτσι για τον πρώτο χρόνο ο πατέρας μου έγινε… εκπαιδευτικός!…

Στην ίδια σελίδα (8) διαβάζω επιστολή με τίτλο «Διεθνής Ημέρα Ναυτιλίας» γραμμένη από τον κ. Φρίξο Δήμου, Πλοίαρχο Ε.Ν., με την οποία επιστολή και μορφώθηκα και συμφωνώ. Πράγματι ταξιδεύοντας με τον πατέρα μου τα καλοκαίρια[2] απέκτησα και προϋπηρεσία και εμπειρία στο Εμπορικό Ναυτικό (αργότερα υπηρέτησα και στο Βασιλικό(!) Ναυτικό!…). Θυμάμαι ότι υπηρέτησα με πλοία που είχαν είτε την Ελληνική είτε τη σημαία του Παναμά (εταιρείες: Πεζά-Πρίντεζη κιαι Νικόλα Λιβανού). Ένα από τα πλοία ήταν τύπου Λίμπερτυ και θυμάμαι ότι είχαμε παρα­μάγειρα (βοηθό μάγειρα) Ιταλό. Δεν υπήρχε αυτό το «χάλι» (ας μου επι­τραπεί η έκφραση) να έχουν εκτοπίσει οι Φιλιππινέζοι τους Έλληνες. Δεν έχω βέβαια τίποτα με τους Φιλιππινέζους, αλλά και ανεργία υπάρχει και οι μισθοί έχουν πέσει… εν Ελλάδι!…

 

Αγαπητή ΕΣΤΙΑ,

Δεν το «παίζω» ειδικός, ούτε υπέρμαχος της ναυτοσύνης! Ένας από τους τρεις γιους μου μόνο ασχολείται με τη θάλασσα κι αυτός ναυπηγός. Όμως διαβάζοντας την επιστολή του κ. Δήμου (Καπετάν… αν προτιμάτε), πράγματι διαπιστώνω ότι στην Ελλάδα μας λείπει η Ανώτατη Ναυτική Εκπαίδευση. Ο Καπετάν-Παναγιώτης ο Τσάκος έφθανε να ιδρύσει Σχολή μέχρι ανωτέρας (όχι ανωτάτης) εκπαίδευσης (=ΤΕΙ); Το να ιδρυθεί Πανε­πιστημιακή Σχολή είναι απόφαση κάποιας κυβερνήσεως, δεν είναι μόνο το οικονομικό στοιχείο!…

Διαβάζοντας την ιστορία της ναυτικής εκπαιδεύσεως που ξεκίνησε από την Ύδρα (1749), σκέπτομαι μήπως η ίδρυση Ανωτάτης Ναυτικής Σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου με έδρα την Εγνούσα (τας Οινούσσας είναι το σωστότερο) βοηθήσει τους ντόπιους ψυχολογικά και αποθαρρύνει τους γείτονές μας του Τούρκους με τις επεκτατικές τους τάσεις. Αν επι­δοτηθούν οι φοιτητές της Ναυτικής Σχολής από τους Εγνουσιώτες εφο­πλιστές, νομίζω (ελπίζω) ότι η πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαίδευση θα φέρει αρκετό κόσμο στις Οινούσσες και θα προτρέψει τους Εγνουσιώτες ευπόρους να δείξουν την αγάπη τους προς την ιδιαιτέρα τους πατρίδα, βοηθώντας τη να… επιβιώσει. Μην ξεχνάτε ότι το 1/3 του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είναι δωρεά του Καπ. Γιάννη Διαμαντή Πατέρα και το 1/3 – τουλάχιστον – όλων των δωρεών ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ έχουν γίνει από Χιώτες (Συγγρός, Βαρβάκης, Δρομοκαΐτης κλπ. κλπ. δεν τους γράφω όλους διότι όλο και κάποιον θα ξεχάσω!…).

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ,

Αναστ. «Ι. Τριπολίτης

Ιατρός, πρώην ναυτικός

και φανατικός ΧΙΩΤΗΣ

Υ.Γ.: Όμως, υπάρχουν και «φωτισμένα» Τουρκικά μυαλά. Στον Χιώτικο Τύπο («Αυλόγυρος», τεύχος 101) διαβάζω ότι κυκλοφόρησε βιβλίο με τίτλο: «Οι σφαγές της Χίου» στην Τουρκική (!!!, τα θαυμαστικά δικά μου, βέβαια).

[1]     Αφιερώνω στη μνήμη του το παρόν άρθρο! Εγώ ήδη ήμουν φοιτητής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (γεννήθηκα το 1941).

[2]     Προσπαθούσε να με πείσει να μη γίνω… ναυτικός, πράγμα που τελικά το κατάφερε (έγινα γιατρός, αλλά μη με ρωτάτε αν έχασα ή αν κέρδισα!…).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.