Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, έχουμε πει σε όλους τους τόνους, ότι η στήριξη θα εξακολουθεί να έχει οριζόντιο χαρακτήρα. Όλοι θα έχουν στήριξη. Προφανώς, για κάποιες καταναλώσεις που θα πετυχαίνουμε ορισμένους στόχους εξοικονόμησης, θα υπάρχει μια παραπάνω ενίσχυση, αλλά ακόμη και αυτοί που δεν πετυχαίνουν τους στόχους, θα είναι μέσα στο πλαίσιο της στήριξης. Κανείς για την ηλεκτρική ενέργεια δεν θα μείνει εκτός της οικονομικής ενίσχυσης. Όλοι θα έχουν οικονομική στήριξη σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό.
Από εκεί και πέρα, το επίδομα θέρμανσης φέτος θα είναι αρκετά πιο διευρυμένο σε σχέση με πέρυσι και ως προς το οικονομικό ύψος και ως προς την περίμετρο των ανθρώπων που θα το δεχτούν -θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα- και προσαρμοσμένο με βάση την πολιτική που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη -περιοχές που δοκιμάζονται πιο πολύ από συνθήκες ψύχους τον Χειμώνα- οι άνθρωποι να έχουν μεγαλύτερη στήριξη. Θα υπάρξει ενίσχυση στους καταναλωτές του φυσικού αερίου, που φέτος προδιαγράφεται, δυστυχώς, πολύ δύσκολος ο Χειμώνας γι΄ αυτούς. Μιλάμε για 10 και 12 φορές αυξημένη τιμή. Θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα.
Ο Πρωθυπουργός, το περασμένο Σάββατο στη Δ.Ε.Θ., έδωσε τον οδικό χάρτη. Για όσο διαρκεί η κρίση, θα είμαστε στο πλευρό των πολιτών. Για να το πετύχουμε αυτό έχουν γίνει μια σειρά από κινήσεις. Πρώτα από όλα, υπάρχει ένα πρόγραμμα σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, που αρχίζουν σιγά-σιγά να το υιοθετούν και άλλες χώρες και το οποίο δίνει τη δυνατότητα άντλησης πόρων προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά και συμμετοχή του Κρατικού Προϋπολογισμού, για να ενισχύονται οι καταναλωτές. Δεύτερον, η απόδοση της οικονομίας, η πολιτική μας το προηγούμενο διάστημα που διατηρεί την οικονομία μας σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, μας δίνει τη δυνατότητα, χωρίς να εκτροχιαζόμαστε δημοσιονομικά, να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις και οριζόντιες και στοχευμένες, προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών. Και τρίτον, συνεχίζοντας μια πολιτική που, παράλληλα, μέσα στην κρίση, να μπορεί να αυξάνει τον πλούτο της χώρας, να δημιουργεί δουλειές, να δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να μπορεί να βελτιώνει τις συνθήκες της ζωής του.
Αυτή την ώρα, έχουμε μπροστά μας την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Δ.Ε.Θ.. Η δυνατότητά μας να τα παρέχουμε, δεν έγινε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής διαχείρισης και μιας προτεραιοποίησης των δυνατοτήτων που έχουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα και ταυτόχρονα να διατηρούμε την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να προσελκύει επενδύσεις, να κερδίζει επίπεδα στην αναβάθμιση και στην αξιολόγηση των Διεθνών Οίκων.
Οφείλουμε, εξαιτίας του ότι η κατάσταση που έχουμε μπροστά μας είναι αχαρτογράφητη, να κρατούμε εφεδρείες. Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι αν κάτι χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις αυτής της Κυβέρνησης είναι η ενσυναίσθηση και τα γρήγορα αντανακλαστικά. Κάθε καινούρια δυνατότητα που υπάρχει, θα αξιολογείται πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα προς όφελος της κοινωνίας. Η οικονομική ανάπτυξη που πετυχαίνουμε είναι για να την επιστρέφουμε στον πολίτη, για να δυναμώνουμε την κοινωνία συνολικά. Υπάρχει μια πολιτική που δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κοινωνία, ακόμα και μέσα στο περιβάλλον αυτό της κρίσης, να αυξήσει άμεσα ή έμμεσα το εισόδημά της, να οικοδομήσει και άλλα αναχώματα απέναντι στην ακρίβεια και άρα να ενισχυθεί και η καταναλωτική της συμπεριφορά.
Για τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη
Από την πρώτη στιγμή κάναμε τρία πράγματα. Πρώτα από όλα, αναλάβαμε την ευθύνη της εξέλιξης αυτής της υπόθεσης. Δεύτερον, είπε ο Πρωθυπουργός ότι αν το γνώριζε, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική και αναλάβαμε έμπρακτα και την πολιτική ευθύνη. Ταυτόχρονα και αυτό είναι το τρίτο, αναλάβαμε τη δέσμευση να γίνει ό,τι απαιτείται και ό,τι είναι εφικτό να γίνει μέσα στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή. Αυτή είναι η μια προσέγγιση. Η δεύτερη προσέγγιση, αυτή της Αντιπολίτευσης, είναι ότι η νόμιμη επισύνδεση -ζήτημα που δεν το υποτιμούμε, αλλά το τοποθετούμε στις σωστές του διαστάσεις- πρέπει να μας αποσυνδέσει από όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και που αφορούν την Πατρίδα μέσα στη διεθνή συγκυρία.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία του απορρήτου, έχουμε δώσει πάρα πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις. Δεν μπορεί τα ζητήματα αυτά να γίνονται φέιγ βολάν σε δημόσιους διαλόγους, παρά το γεγονός ότι αυτό δημιουργεί στην ίδια την Κυβέρνηση ένα επικοινωνιακό μειονέκτημα.
Η Κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να παρασυρθεί σε μια παραγωγή θεάματος μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η Εξεταστική Επιτροπή, γίνονται γνωστά πράγματα και θάματα για το τι γινόταν με τις μυστικές υπηρεσίες επί θητείας και άλλων Κυβερνήσεων στο παρελθόν. Είναι ένα ζήτημα. Θεσμικά και σοβαρά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Η χώρα, όμως, έχει και άλλα θέματα και εκεί είναι εστιασμένη η προσοχή μας.
Για τις τουρκικές προκλήσεις
Απαντάμε με την αποφασιστικότητα, την ψυχραιμία και την αποτελεσματικότητα που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε, η πολιτική που έχουμε εφαρμόσει το προηγούμενο διάστημα. Η επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελληνικής Κυβέρνησης στη διεθνή σκηνή, η ισχύς της ελληνικής διπλωματίας -γιατί έχουμε με το μέρος μας το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες, τα ιστορικά δεδομένα- η ισχύς που μας δίνει η ενότητα του λαού μας απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, η δύναμη που μας δίνει η σχέση που έχουμε με τους Συμμάχους μας και η δύναμη που μας δίνει στο πεδίο η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος.
Οφείλουμε να είμαστε ενεργοποιημένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Δεν έχει λόγους η Ελλάδα να φοβάται. Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Ψύχραιμα, αποφασιστικά και ανυποχώρητα, πάντοτε θα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με τρόπο, ώστε να μην εκβιαζόμαστε σε επώδυνα διλήμματα της τελευταίας στιγμής και να μην αφήνουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αναδεικνύεται η σπουδαιότητα και η σημαντικότητα μιας σταθερής αποτελεσματικής και γρήγορης σε αντανακλαστικά διακυβέρνησης, που να μπορεί να δώσει απαντήσεις ουσιαστικές εκεί που πρέπει και όπως πρέπει.