Σήμερα που Γιορτάζει… Άγιος Αντώνιος. 17 Ιανουαρίου. Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Ο Άγιος Αντώνιος, ο Μέγας Αντώνιος, υπήρξε ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού καθώς και ιδρυτής του Μοναχισμού. Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 251 μ.Χ., στην Αίγυπτο όπου και εκοιμήθη στις 17 Ιανουαρίου 356 μ. Χ σε βαθύ γήρας των 105 ετών.

Οι γονείς του μικρού Αντωνίου ήταν εύποροι αλλά ο μικρός έμεινε νωρίς ορφανός . Συγκέντρωνε όλη του την προσοχή στην μυστική θεωρία των μοναχών της ερήμου και στην φροντίδα της μικρής αδελφής του. Γρήγορα αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια κι έτσι αναχώρησε για την έρημο, αφού πρώτα τακτοποίησε την μικρότερη αδελφή του και μοίρασε την μεγάλη πατρική περιουσία στους φτωχούς της περιοχής του.

Στην έρημο παίδευσε την ψυχή του και τιθάσευσε τα πάθη του φθάνοντας στα ανώτατα όρια της άσκησης ώστε η ψυχή του αγίου μπορούσε να εξέρχεται του σώματός του ενώ βρισκόταν ακόμη εν ζωή. Έγινε το πρότυπο των ασκητών. Πολλοί εξ αυτών έφθαναν στην έρημο για να τον ακούσουν και να τον συμβουλευθούν. Έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού μέχρι και την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και των παιδιών του.

Εδώ στην έρημο έζησε ως ασκητής το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και με τον θάνατο του  στις 17 Ιανουαρίου σε ηλικία 105 ετών θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ηλικιακά Αγίους μας.
Αν και, όπως λέγει ο Μέγας Αθανάσιος, μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Οσίου Αντωνίου ήταν να μείνει κρυφός ο τόπος της ταφής του, οι μοναχοί που μόναζαν κοντά του έλεγαν ότι κατείχαν το ιερό λείψανό του, το οποίο επί Ιουστινιανού (561 μ.Χ.), κατατέθηκε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια και από εκεί αργότερα, το 635 μ.Χ., μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Κοντκιον Αγίου Αντωνίου.
Ήχος β’. Τά άνω ζητών
<Τούς βιωτικούς θορύβους πωσάμενος, συχαστικώς τόν βίον εξετέλεσας, τόν Βαπτιστήν μιμούμενος, κατά πάντα τρόπον Οσιώτατε. Σύν ατώ ούν σ γεραίρομεν, Αντώνιε Πάτερ, τών Πατέρων κρηπίς>.

Η μνήμη του εορτάζεται από τις Λουθηρανικές, τις Αγγλικανικές, τιςΚαθολικές και τις Ορθόδοξες εκκλησίες,  στις 17 Ιανουαρίου-εορτή σταθερή- την ημέρα της κοιμήσεως του. Την Ευχή Του για όλους τους πιστούς του Χριστιανισμού.

Στην Αττική είναι ο πολιούχος Άγιος του Δήμου Περιστερίου.

Πηγή: Ορθόδοξος Συναξαριστής.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.