Με τη φράση «η νέα κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τα προβλήματα», ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ελάχιστες ώρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρουσίασε αναλυτικά το περιεχόμενο των τριών πρώτων νομοθετικών πρωτοβουλιών, μέσω των οποίων επιχειρείται να δοθεί το πρώτο δείγμα κυβερνητικής γραφής. Από τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται, και τα οποία επίσης ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, ως προς την ψήφιση αυτών των πρώτων σχεδίων νόμων, καθίσταται εμφανές ότι η νέα κυβέρνηση επιδιώκει παραλλήλως να αναμετρηθεί και με τον χρόνο: όλα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου, δηλαδή έως την Πέμπτη 8 Αυγούστου, με το ένα εξ αυτών, σε συνέχεια σχετικής αναφοράς του πρωθυπουργού, να είναι «κατεπείγον».
Κατατέθηκε το πρώτο εκ των νομοθετημάτων, που αφορά «το επιτελικό κράτος». Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «περιλαμβάνει την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την επιλογή γενικών διευθυντών στην ιεραρχία με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και μια σειρά από άλλες διατάξεις που θα κάνουν το κράτος πιο λειτουργικό, πιο επιτελικό». Στην αρμόδια επιτροπή θα εισαχθεί σήμερα προς επεξεργασία.
Το «κατεπείγον» σχεδιάζεται να κατατεθεί έως αύριο Παρασκευή, προκειμένου να τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια το αργότερο έως την Πέμπτη 1η Αυγούστου. Θα εμπεριέχει «τις πρώτες άμεσες μειώσεις φόρων και συγκεκριμένα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων».
Τέλος, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί το τρίτο –και ιδιαιτέρως κρίσιμο– νομοσχέδιο, που, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα είναι «διυπουργικό» και «θα περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, τις διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, την κατάργηση του άσυλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια, την οργάνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις υπουργείων, με σκοπό την άμεση προώθηση του κυβερνητικού έργου». Για το εν λόγω, ο σχεδιασμός προβλέπει την έναρξη της επεξεργασίας του στις αρμόδιες επιτροπές την Τρίτη 30/7.
Προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν «στο φουλ οι νομοπαρασκευαστικές μηχανές» της νέας κυβέρνησης, έπρεπε να ολοκληρωθούν κατ’ αρχάς οι τυπικές διαδικασίες συγκρότησης των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Αυτό συνέβη χθες κιόλας με την εκλογή προεδρείων. Σε όλες, φυσικά, βάσει του Κανονισμού, την πλειοψηφία έχει η Ν.Δ. Προτάθηκαν και εξελέγησαν στα προεδρεία των διαρκών επιτροπών «γαλάζιοι» που έχουν δύο χαρακτηριστικά: γενικώς και τυπικώς το πρώτο χαρακτηριστικό τους είναι πως στο σύνολό τους διαθέτουν από το παρελθόν κυβερνητική πείρα, καθώς έχουν θητεύσει σε υπουργεία. Το έτερο χαρακτηριστικό τους είναι πως προτάθηκαν για τις συγκεκριμένες θέσεις σε μια κίνηση αντισταθμίσματος έναντι πιθανής «πικρίας» από τη μη υπουργοποίησή τους στη σημερινή κυβέρνηση.