Ακολουθεί άρθρο της έγκριτης αγγλόφωνης εφημερίδας «The Daily Telegraph» της 20ης Μαϊου 2022. Επιμέλεια και μετάφραση Μιχαήλ Αλεξάνδρου Ξυλοπόδη.
«Η Βρετανία συμφωνεί να συζητήσει για τα Ελγίνεια Μάρμαρα με την Ελλάδα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Η επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Ελλάδα πλησιάζει όλο και περισσότερο, καθώς η Κυβέρνηση συμφωνεί για συνομιλίες υπό την αιγίδα της Unesco για την τύχη των έργων ιστορικής αξίας.
Η Unesco, πολιτιστικός φορέας των Ηνωμένων Εθνών, επιμένει ότι η Βρετανία πρέπει «να επανεξετάσει τη στάση της» επί του θέματος των αρχαίων Γλυπτών του Παρθενώνα, ενόψει των νέων αιτημάτων επαναπατρισμού των, και να αρχίσει «ένα καλοπροαίρετο διάλογο» με την Ελλάδα.
Η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για επίσημες συνομιλίες με Έλληνες υπουργούς, υπό την αιγίδα μιας αρμόδιας Επιτροπής της Unesco, η οποία τους προτρέπει να καταλήξουν σε μια «ικανοποιητική συμφωνία επί αυτού του χρονίζοντος θέματος». Οι θιασώτες δε του επαναπατρισμού χαιρετίζουν τον προγραμματισμένο διάλογο σαν ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Οι συζητήσεις, που πρωτοεισηγήθηκαν οι Βρετανοί αξιωματούχοι, θα διεξαχθούν από τον Λόρδο Πάρκινσον, Υπουργό Πολιτισμού, και την ομόλογό του Ελληνίδα Λίνα Μενδώνη για να προωθηθεί η πρόταση ότι τα Γλυπτά των 2.500 ετών θα μπορούσαν να δανειστούν από το Βρετανικό Μουσείο σε ανταλλαγή με άλλα άρχαια έργα τέχνης.
Αυτό προτάθηκε στον Μπόρις Τζόνσον από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Νοέμβριο, και οι προγραμματισμένες συνομιλίες θα είναι οι πρώτες επίσημες συζητήσεις μετά την κατάθεση της πρότασης, που δίνει ελπίδες στους θιασώτες ότι ο διάλογος μπορεί σύντομα να έχει ως αποτελεσμα την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.
Ο Μάρλεν Ταφαρέλο Γκόντγουιν, εκπρόσωπος της Βρετανικής Επιτροπής Επαναφοράς των Γλυπτών του Παρθενώνα είπε: «Πολύ καλά νέα. Πρόκειται να προωθηθεί το θέμα. Οπωσδήποτε είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ο Καθηγητής Πωλ Κάρτλεντζε, αντιπρόεδρος της προμνησθείσης Επιτροπής περιώνυμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κέϊμπριντζ έχει δηλώσει ότι «δημιουργείται πίεση» στην Κυβέρνηση και στο Βρετανικό Μουσείο, προσθέτοντας: «Αυτός είναι ο λόγος που η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησε να συζητήσει το θέμα με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ο Καθηγητής Κάρτλεντζε είπε ότι η συμφωνία αποτέλεσε πρόοδο από την «ωμή άρνηση» που οι Ελληνικές αρχές συχνά αντιμετώπιζαν στη χρονίζουσα προσπάθεια τους επιστροφής των αγαλμάτων του 5ου Π.Χ αιώνα, τα οποία κάποτε κοσμούσαν τα ιερά κτίρια της Ακρόπολης των Αθηνών.
Η Αθήνα υποστηρίζει ότι τα Γλυπτά εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν τον 19ο αιώνα αλλά η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο – όπου τα Αγάλματα στεγάζονται – ισχυρίζονται ότι απεκτήθηκαν νόμιμα και ηρνούντο να ικανοποιήσουν τα προβαλλόμενα αιτήματα για την επιστροφή τους.
Το Τμήμα Ψηφιακών Πολιτιστικών Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού που θα διεξάγει τις συνομιλίες με την Ελλάδα είπε ότι «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εδώ και χρόνια πάρει θέση επί του θέματος που παραμένει αμετάβλητη», προσθέτοντας ότι εναπόκειται στο Βρετανικό Μουσείο να αποφασίσει για την τύχη των Μαρμάρων.
Το Μουσείο υποστηρίζει ότι επειδή οι θησαυροί του τεχνικά ανήκουν στο δημόσιο – θα απαιτηθεί νόμος του Κοινοβουλίου που να επιτρέπει τον επαναπατρισμό των αγαλμάτων. Η Κυβέρνηση, αλλά και το Μουσείο επισημαίνουν ότι αυτό το αδιέξοδο πιθανόν να συνεχιστεί.
Όμως, οι εντολοδόχοι μπορούν να υπογράψουν δανεισμό χωρίς να εκχωρείται η κυριότητα των Μαρμάρων, σχέδιο που προωθεί η Ελλάς στο γενικότερο κλίμα επαναπατρισμού έργων τέχνης που αφαιρέθηκαν από πρώην αποικίες και υπόδουλες χώρες.
Εκπρόσωπος του Μουσείου είπε ότι ( το Μουσείο ) δεν θα ελάμβανε μέρος στις κυβερνητικές συνομιλίες: «Το Βρετανικό Μουσείο βεβαιώνει ότι δεν έγιναν νέες συζητήσεις ούτε προγραμματίζονται να γίνουν με την Ελληνική Κυβερνηση, αναφορικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης
09-06-2022