Με αφορμή το μονοθεματικό συμβούλιο που ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη, 13 Ιουνίου, θα ήθελα να τοποθετηθώ σχετικά με την υδροδότηση των οικισμών της Αμανής και να γνωστοποιήσω αυτά που προφανώς αγνοήθηκαν από την Διοίκηση της Εταιρίας κατά την κατάρτιση του σχεδιασμού των οριζόντιων μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Αφενός το ότι τα μέτρα ήταν οριζόντια είναι από μόνο του προβληματικό καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των Δημοτικών Ενοτήτων στην ποιότητα, ποσότητα, ανάγκη και επάρκεια υδάτινων πόρων. Αφετέρου η Αμανή διαθέτει, σύμφωνα και με τις πιο πρόσφατες μελέτες υδροφόρο ορίζοντα που η κατάσταση του χαρακτηρίζεται καλή και ως προς την ποσότητα, όσο και ως προς την ποιότητα των υδατικών αποθεμάτων. Επιπλέον τα επιφανειακά ύδατα που καταλήγουν στην θάλασσα είναι επίσης πολλά (π.χ.χείμαρρος Μαλαγγιώτης).
Θα ρωτήσει κανείς «Μα τότε γιατί δεν έχει νερό η Βολισσός; Γιατί κάποια χωριά έχουν πρόβλημα το καλοκαίρι;»
Βασικότερος λόγος είναι η ελλιπής συντήρηση των δικτύων. Υπάρχουν διαρροές που παίρνει μέρες ή και εβδομάδες να επισκευαστούν διότι ο ένας υδραυλικός που τοποθετήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν επαρκεί. Κάποια δίκτυα μετρούν αρκετές δεκαετίες ζωής και πρέπει να αντικατασταθούν. Το ίδιο και οι δεξαμενές.
Στη Βολισσό το πρόβλημα είναι οξύτερο γιατί έχει το μεγαλύτερο δίκτυο όλων των χωριών της Αμανής, το οποίο τροφοδοτείται από γεωτρήσεις. Έχουμε διαρροές στο δίκτυο από τις γεωτρήσεις μέχρι τις δεξαμενές και από τις δεξαμενές μέχρι τις κατοικίες που εκτείνονται από το χωριό μέχρι και σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, από την Λαμψά μέχρι το Μάναγρο.
Σήμερα υπάρχουν διαρροές που αν και έχουν κοινοποιηθεί στη ΔΕΥΑΝΧ δεν έχουν επισκευαστεί. Μας υποσχέθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο την κατασκευή μιας ακόμα δεξαμενής πράγμα που δεν έχει υλοποιηθεί έως και σήμερα!
Αντί λοιπόν να προγραμματίσει τις αντικαταστάσεις των δικτύων (υπάρχουν χρηματοδοτήσεις περί αυτού στις νέες προγραμματικές ΕΣΠΑ 2021-2027) η ΔΕΥΑΝΧ προσπαθεί να «μπαλώσει» το υφιστάμενο δίκτυο και τη μια εξαγγέλει αφαλάτωση στα Λιμνιά(!!!!!!), την άλλη μία επιπλέον γεώτρηση στο χείμαρρο Μαλαγκιώτη!
To δε πάγιο στους λογαριασμούς ανέβηκε από 14 σε 21 ευρώ στα χωριά μας και στη Βολισσό σε 23 ευρώ…Αυτό μάλλον έγινε εν είδη επιβράβευσης επειδή πέρσι τον Αύγουστο είπαμε το νερό νεράκι.
Για όλα τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ έλαβε γνώση στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους προέδρους στις 26 Απριλίου 2023.
Λειψυδρία, για την ώρα δεν υπάρχει, φέτος τουλάχιστον έβρεξε, οπότε τα μόνα λογικά συμπεράσματα είναι δύο:
Ή η ΔΕΥΑΝΧ μας προετοιμάζει για τα αποτελέσματα άλλης μιας χρονιάς αποτυχημένης διαχείρισης ή προσπαθεί να δικαιολογήσει την ληστρική επίθεση στο πορτοφόλι των δημοτών, αφού η υπέρογκη αύξηση παγίων όχι μόνο δεν αντιστοιχεί σε βελτίωση των υπηρεσιών αλλά ούτε καν σε βελτίωση των οικονομικών της ίδιας της ΔΕΥΑΝΧ!
Ποταμούση Βιβή | Δημοτική Σύμβουλος