Αιθέρια Πλάσματα οι “Γυναίκες”! Άντρες μην ξεχνάτε την γιορτή τους! Τα λουλούδια στην Κυρία από μένα!

——–‐——————–‐———————————–
Η ΓΥΝΑΙΚΑ …… 8 Μαρτίου Παγκόσμιος ημέρα εορτή της γυναίκας! Βέβαια τον πραγματικό ρόλο της γυναίκας τον έχουν ξεχάσει και κοιτάζουν όλοι την χειραφετημένη και πετυχημένη επαγγελματία!
Λησμονούμε όμως την Μάννα γυναίκα την πραγματική πολύτεκνη μητέρα που αν σταματήσει να υπάρχει θα εξαφανισθεί το ανθρώπινο είδος!
Η Ελλάδα δυστυχώς τα τελευταία είκοσι, τριάντα χρόνια έχει τρομερή υπογεννητικότητα και εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε τριάντα χρόνια θα είμαστε ο μισός πληθυσμός!
Μας κτυπούν τα καμπανάκια εγώ λέω τις καμπάνες γιατί χανόμαστε!
Μαθητής της ´Εμπορικής Σχολής ή Οικονομικού Λυκείου στίς 13 Νοεμβρίου 1964 δημοσιεύτηκε στο μαθητικό περιοδικό “ΕΡΜΗΣ” η έκθεση μου με θέμα… “Η ΓΥΝΑΙΚΑ ” και έγραφα τότε: Ένας Γάλλος συγγραφεύς έγραψεν: ( Ειναι αληθές ότι αί γυναίκες δεν έγραψαν Ίλιάδας ,δέν ανήγειραν Παρθενώνας,δέν εσμίλευσαν αγάλματα ώς ο Φειδίας,δεν ανακάλυψαν ούτε την άλγεβραν ούτε το τηλεσκόπιον ούτε την ατμομηχανήν.Αλλά χρεωστούμε σε Αυτάς κάτι ανώτερον ,ωραιότερον ) διότι επι των γονάτων των ανετράφησαν τα αγαθά,τα ενάρετα ,τα ωραιότερα δημιουργήματα της φύσεως.Ό ρόλος της μητέρας εξυψώνει την γυναίκα είς τα ουράνια.
Διότι την εμφανίζει ως θείον όργανον της δημιουργίας.
Είναι δε τόσον μεγάλος,τόσον υψηλός και τόσον πολυσέβαστος ο ρόλος της μητέρας,ώστε μία γυναίκα δεν χρειάζεται άλλα στολίδια,αρκεί να επιτελεί τον προορισμόν τον οποίον η φύσης την έταξεν.
Ο Εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός είς την γυναίκα εστήριξε την ελπίδα της Αναστάσεως του γένους,διότι έβλεπεν ότι αι γυναίκες της υποδούλου ´Ελλάδος εγαλούχουν τους μέλλοντας αγωνιστάς του Εθνους!
“Η ψυχή μου αναγαλλιάζει
πώς ο κόρφος κάθε μιας
γλυκοβύζαστο ετοιμάζει
γάλα ανδρείας καί λευτεριάς!”
Και είχε δίκαιον,διότι η γυναίκα ως μητέρα είναι ο πρώτος διδάσκαλος και από αυτήν εξαρτάται η βασική διάπλασις των παιδιών.
Χώρα η οποία έχει μητέρας με υψίστην ψυχικήν ανάπτυξιν είναι βέβαιον ότι θα δοξαστεί απο τα τέκνα της.
Εξ άλλου η γυναίκα ως σύντροφος του ανδρός αποβαίνει σπουδαίος συντελεστής είς την επιτυχίαν της αποστολής του.
Πολλάκις πίσω απο κάθε δημιουργικήν δράσιν του ανδρός αναζητείται η γυναίκα η οποία τον εμπνέει και τόν κατευθύνει.
Δια την μητέρα δε του Θεμιστοκλέους ελέγχει ότι άρχει όλων των Ελλήνων ,έφ όσον άρχει του άρχοντος των Αθηναίων, οίτινες άρχουσι πάντων των Ελλήνων. Αλλά πόσοι μεγάλοι συγγραφείς και φιλόσοφοι και επιστήμονες δεν είχον μίαν γυναίκαν ως Ηγεσίαν;
Ειναι πράγματι τεράστια η έμμεσος συμβολή των γυναικών είς την εξέλιξιν του κόσμου,αρκεί να ασκήται έπ αγαθώ και όχι κατα το παράδειγμα της Σαλώμης η οποία ζήτησε την κεφαλήν του Ιωάννου.
Άνευ της συμβολής των γυναικών οι άνδρες δεν θα επραγματοποίουν τα τόσα μεγάλα και ωραία έργα των.
Και δύναται νά λέχθεί ότι είναι μεν οι άνδρες οι βραχίονες του κόσμου ,αλλά ψυχή του είναι αι γυναίκες!
Λευτέρης Πυκνής
Είναι το κείμενο γραμμένο στην καθαρεύουσα όπως γράφαμε ακόμη την δεκαετία του 1960 στο σχολείο!
Αφιέρωμα στις Αιθέριες υπάρξεις όλου του κόσμου στις πραγματικές Γυναίκες που γνωρίζουν τον ρόλο τους στο κοινωνικό σύνολο του ανθρώπινου γένους και την αξία τους όταν ως ζευγάρι έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και ζούνε αρμονικά μέχρι τέλους της ζωής τους και σ’ αυτά τα ζευγάρια αφιερώνω λίγους στίχους από ένα ποίημα μου του 2014 …..
Η αγάπη μας, επόνεσε
Εδάκρυσε η ψυχή μας
Περάσαμε απ’ την κόλαση
Κι έλαμψε η ζωή μας
———————–
Μάς πόνεσαν, μας δάκρυσαν
Μάς έβαλαν παγίδες
Στο δρόμο της ζωής δεχτήκαμε
Χιλιάδες καταιγίδες
———————–‐-
Παλαίψαμε, νικήσαμε
Πιασμένοι χέρι χέρι
Μα ο Θεός δεν θέλησε
Να γίνουμε κ’ οι δυό μας γέροι
————————-
Εύχομαι σε όλους και σε όλες τις ανθρώπινες υπάρξεις να περάσουν ζωή χαρισάμενη μέχρι τα βαθιά γηρατειά με πολύ αγάπη μεγάλο έρωτα και προπαντός με αλληλοκατανόηση με αυτοσεβασμό και ίσα δικαιώματα και όταν χρειάζεται “λίγα λουλούδια στην Κυρία από μένα ” για να μην υπάρχει κρεβατομουρμούρα!
Χίος, 7 Μαρτίου 2021
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.