«ΠΑΛΙΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ»: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

Καταρχήν, επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για τα πολλά τηλεφωνήματα και τα ηλεκτρονικά μηνύματα, που μου κάνατε ή στείλατε, με αφορμή την παρουσίαση της γειτονιάς των στενών του Ριζαρείου την προηγούμενη εβδομάδα. Κρατώ τις σημειώσεις και τι επισημάνσεις σας για όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου…

Σήμερα, λίγο πιο ψηλά, άλλη μια περιοχή, που χρήζει μέριμνας και φροντίδας: Η γειτονιά του παλιού «Αστεροσκοπείου». Βρίσκεται πάνω (δυτικά) από τις Φυλακές της Χίου, νοτιοανατολικά του Αγίου Γεωργίου Ορφανού και βορειοανατολικά της συνοικίας της Αγίας Αικατερίνης. Στους πρόποδες του λόφου όπου ξεκινά βρίσκεται η γειτονιά της «Κοντοποδούς».

Όταν οι «Xωραΐτες» (κάτοικοι της «Xώρας», δηλαδή της πόλεως Χίου) μιλούν για το «Aστεροσκοπείο» αναφέρονται στο κτίριο, ιδιοκτησίας σήμερα του Δήμου Χίου, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη απόληξη της οδού 10ης Σεπτεμβρίου 1944 (για όσους δεν γνωρίζουν, είναι η ημέρα που απελευθερώθηκε η Χίος από τον Γερμανικό ζυγό της Κατοχής) και που στέγαζε για πολλά χρόνια το Αστεροσκοπείο- Μετεωρολογικό Σταθμό της Χίου. Μέχρι σήμερα σώζεται η ειδική γυάλινη εξοχή στον όροφο του κτιρίου, όπου και τα όργανα παρακολούθησης τον καιρό της λειτουργίας του.

Πρώτη φορά ανέβηκα εκεί την δεκαετία του 1990 όταν, πλέον, έπνεε “τα λοίσθια” η δομή…

Θυμάμαι πολύ καλά ότι, επί Δημαρχίας Μάρκου Μεννή (γύρω στο 2004) είχε γίνει ένας μικρός εξωραϊσμός του χώρου (τσιμεντόστρωση, κ.α.) και είχε ζητήσει ο δραστήριος σύλλογος του Αγίου Σπυρίδωνα Νερομύλων- Αγίας Αικατερίνης να του παραχωρηθεί η χρήση του ακινήτου για την ανάπτυξη διαφόρων εκδηλώσεών του, κάτι που έγινε. Και ευτυχώς που ο Σύλλογος ανέλαβε τη χρήση του και μερίμνησε και για την επισκευή του ακινήτου. Εκεί, μέχρι πριν κάποια χρόνια αναπτύσσονταν δραστηριότητες του. Σήμερα δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει (βέβαια, ας μην λησμονούμε και τις απαγορεύσεις του “κορονοιού”). Ο περιβάλλων χώρος είναι μεγάλος και επ΄ αυτού υπάρχει και αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΧ που υδρεύει από εκεί μεγάλο τμήμα της πόλης (ευνοεί ιδιαίτερα η μεγάλη υψομετρική διαφορά, λόγω του σημείου). Στον χώρο αυτό, πριν από πολλές δεκαετίες, στήνονταν υπαίθρια γλέντια, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, μεγαλύτερων ηλικιακά.

Ας ευχηθούμε, την μετά κορονοιό περίοδο, οπότε και θα επανέλθουμε στην πρωτύτερη κανονικότητά μας, ο χώρος να ξαναπάρει ζωή. Ο Δήμος να ρίξει ένα παραπάνω βλέμμα και ο δραστήριος Σύλλογος του Αγ. Σπυρίδωνα (που έχει προσφέρει πολλά στην ευρύτερη περιοχή) να ξεκινήσει και πάλι τις δράσεις του εκεί.-

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.