Συμβαίνει ένα οξύμωρον στη ναυτιλία μας. Από τη μια αυξάνεται η ισχύς του ελληνόκτητου στόλου, από την άλλη μειώνεται ο αριθμός των νέων συμπατριωτών μας που επιλέγουν να σταδιοδρομήσουν στη θάλασσα. Για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι αυξανόμενες ανάγκες, οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι πια αναγκασμένοι να στραφούν σε άλλες εθνικότητες. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, ο οικογενειακός, ελληνοκεντρικός χαρακτήρας που είχαν παλαιότερα οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Αυτό, όμως, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που τις έκανε να επικρατήσουν στον ανταγωνισμό: οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τον καπετάνιο και το πλήρωμα και η σωστή διοίκηση, κοντολογίς ο ανθρώπινος παράγοντας.
Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος είχε εκφράσει εδώ και χρόνια την αγωνία του για τον αφελληνισμό της ναυτιλίας. Παράλληλα, αισθανόταν το χρέος να δείξει στη νέα γενιά πως η θάλασσα εξακολουθεί να προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικές που δεν βρίσκονται πια στη στεριά. Ως άνθρωπος των πράξεων και όχι των λόγων, έδρασε γρήγορα. Τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς ανακοίνωσε την ίδρυση ενός ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού επαγγελματικού λυκείου ναυτικής και τεχνικής κατεύθυνσης στη Χίο. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2018, θα γίνουν τα εγκαίνιά του. Μέσα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα ξεπεράστηκαν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, εξοπλίστηκε και περιμένει τους μαθητές.
Η υπόσχεση δόθηκε ο 2017 στον αγιασμό στο «Σπίτι της Μαρίας», το οποίο φέρει το όνομα της αείμνηστης κόρης του.
Και τηρήθηκε μέχρι και την τελευταία της λέξη. Σε λίγο καιρό το νησί που έχει βγάλει κάποιους από τους μεγαλύτερους Ελληνες εφοπλιστές μαζί με τις Οινούσσες θα εορτάσει την εκκίνηση αυτού του νέου θεσμού. «Οραματιζόμαστε μία σχολική μονάδα ως κυψέλη μάθησης, γνώσης και αριστείας, όπου θα προετοιμάζει και θα γαλουχεί από τρυφερή ηλικία νέους και νέες, εφοδιάζοντάς τους, με τα απαραίτητα προσόντα, ώστε εν καιρώ να εξελιχθούν στους αυριανούς ηγέτες της Ελληνικής Ναυτιλίας», είχε πει τότε.
Το νέο λύκειο υιοθετεί τις προδιαγραφές των ιδιωτικών λυκείων της χώρας, εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ το πρόγραμμα σπουδών του θα καθορίζεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Χίου. Το «Κοινωφελές Ιδρυμα Μαρία Τσάκος», με το έργο αυτό κάνει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Βάζει τη ναυτιλία στην αιχμή του στρατηγικού άξονα ανάπτυξης για το νησί, καθώς σε συνέχεια των ΑΕΝ σε Χίο και Οινούσσες καθώς και του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έρχεται να προσθέσει ένα σύγχρονο, πρότυπο, ιδιωτικό ναυτικό λύκειο, προσφέροντας στην παγκόσμια ναυτιλία επαγγελματίες με σύγχρονες γνώσεις. Με την πρωτοβουλία αυτή ανοίγει μια νέα πρόκληση για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα.