Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή….
Επηρεασμένος από την καθημερινή αναφορά και ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού καθώς επίσης και τον ρόλο της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ξύπνησαν μνήμες από την εποχή εκείνη το πώς ήταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο χώρο του φαρμάκου!
Βρέθηκα στο χώρο του φαρμάκου από το 1964 ως αντιπρόσωπος δύο εταιρειών του εξωτερικού της Ιταλικής Lepetit και της Σουηδικής Pharmacia με παραγωγή φαρμάκων πρώτης γραμμής και την ευθύνη για την Ελλάδα την είχε η Ελληνική πρωτοπόρος Φαρμακοβιομηχανία Adelco των Αδελφών Όμηρου και Ορέστη Κολοκοτρώνη!
Ήταν δύο δραστήριοι που έφυγαν από την καμένη Σμύρνη και ίδρυσαν το 1934 την πρώτη βιομηχανία χημικών προϊόντων και από το 1948 επεκτείνονται στην παρασκευή φαρμάκων και αργότερα καλλυντικών προϊόντων…με σημαντικό σταθμό την δεκαετία 1960 το πρώτο σαμπουάν ΟΜ-ΟR που ξεφύγαμε από το πράσινο σαπούνι και η ονομασία προέρχεται από τα δύο πρώτα αρχικά γράμματα του ονόματος των αδελφών Κολοκοτρώνη…. ” “είχα την τύχη να τους γνωρίσω πριν 51 χρόνια σαν σήμερα του Αγίου Γεωργίου μια μέρα προτού παρουσιαστώ στην Κόρινθο ως νεοσύλλεκτος όταν πήγα να λάβω τις προμήθειες του Α’ Τριμήνου του 1969 για να έχω χαρτζιλίκι “……και την πρώτη φθοριούχο οδοντόκρεμα Adelco! Σήμερα συνεχίζει την παρασκευή 45 φαρμάκων και 40 καλλυντικών!
Άλλη από τις πρώτες φαρμακοβιομηχανίες ήταν η ΧΡΩΠΕΙ Α.Ε με παρασκευή φαρμάκων από το 1950 που οι παλιοί θυμούνται το περίφημο Αλγκόν με συστατικά το ακετυλοσαλυκιλικό οξύ….την παρακεταμόλη και καφείνη….. αναλγητικό – παυσίπονο- αντιπυρετικό που κυκλοφορούσε ακόμη και στα περίπτερα και τα μπακάλικα της γειτονιάς και ήταν πολύ δραστικό και αποτελεσματικό και από τους πρώτους ορούς που χορηγούσαμε ενδοφλεβίως!
Αργότερα το Αλγκόν το έφαγε η γερμανική ασπιρίνη της Bayer με την μεγάλη διαφημιστική καμπάνια… δυστυχώς η ΧΡΩΠΕΙ εδώ και πολλά χρόνια έχει κλείσει… ίσως να μην υπάρχουν κληρονόμοι εν αντιθέσει με την Adelco που συνεχίζουν με μεγάλη επιτυχία οι διάδοχοι Κολοκοτρώνηδες! Τις δεκαετίες που αναφέρομαι 1960-70 υπήρχαν τοπικοί αντιπρόσωποι της ΧΡΩΠΕΙ ο Κώστας Χαλλιορής και της Adelco η Σοφία Ιορδανόγλου μαζί με τον Ελευθέριο Τσαρδάκα που συνεχίζουν τα παιδιά του!
Άλλες εταιρείες με πλήθος φαρμάκων με μεγάλη δραστηριότητα ήταν η Pfizer η Glaxo SmithKline η Astra η Elpen η Boehringer Ingelheim η Merck η Bristol Myers Squibb η ΦΑΡΑΝ η ΦΑΜΑΡ ΆΒΕ η ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ η Anfarm Hellas η Roche η Bayer η ABBOTT Laboratories η CIBA η COPPER η MINERVA η VIANEX η GANA η GAP η LEO και πολλές ακόμη μικρότερες!
Αντιπρόσωποι Φαρμάκων της εποχής ο Ανδρέας Λοϊζος ο Μανδάλακας ο Γιώργος Λεγάτος ο Γιώργος Ζύμαρης,οι Αδελφοί Παπαχατζή..ο Στέλιος Καμαράδος ο Στέφανος Κερκέτζες ο Στέφανος Ψαλτάκης ο Μίμαρος ακόμη και ο Δημήτρης Ξύδας είχε μια Ανατολικογερμανική εταιρεία με πολύ φθηνά φάρμακα…. αργότερα μπήκαν και νεότεροι στο χώρο … φυσικά ερχόταν και από την Αθήνα και την Μυτιλήνη κάθε μήνα ιατρικοί επισκέπτες για πλασάρισμα φαρμάκων… ήταν η εποχή των παχέων Αγελάδων! Θυμάμαι όταν επέστρεψα τον Απρίλιο του 1971 από τον στρατό ότι στο χώρο του φαρμάκου γινόταν του Κουτρούλη ο γάμος με τις μεγάλες δωρεές και χορηγίες από ορισμένες εταιρείες στους γιατρούς με πρωτεργάτες τούς εμπορικούς αντιπροσώπους που είχαν αναγάγει την μίζα σε επιστήμη για να πουλήσουν φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας και δράσης αλλά για αύξηση του τζίρου των εταιρειών! Δυστυχώς επί χούντας είχε ανθίσει η μίζα και η εξαγορά συνειδήσεων! Τα καλά και συμφέροντα που κρύβονται ακόμη και σήμερα πίσω από τους επίορκους γιατρούς! Τα φαρμακεία τα έχω καταγράψει σε προηγούμενο κεφάλαιο εκτός από ορισμένα περιφέρειας όπως το φαρμακείο Κώστα Φραντζεσκάκη- Γιώργου Ζύμαρη στην παραλία όπου σήμερα το Μαστίχα Shop και με άλλο υποκατάστημα στα Καρδάμυλα όπου υπήρχε και το φαρμακείο Γεωργινή και στο Βροντάδο του Βασιλάκη και του Γιάννη Κατσού….. προς το τέλος της δεκαετίας του 1970 άνοιξαν επίσης του Δημήτρη Χαμέτη….της Κατίνας Κοκκινάκη στην οδό Ράλλη και του Καλλέργη στην Βενιζέλου!
Επίσης την ίδια χρονική περίοδο έφθασαν και νέοι γιατροί όπως ο Νίκος Τσιλίμης ο Παντελής Βρουλής παθοθόλοι ο Ζαφειριάδης Δερματολόγος ο Γιώργος Σαρρής παθολόγος ο Δημήτρης Παπαληος ουρολόγος η Ευτέρπη Φαφαλιού παιδίατρος και Γεώργιος Χαλκιάς ορθοπεδικός με ιατρεία εντός της πόλεως Χίου και ο Κώστας Αντύπας χειρουργός του Νοσοκομείου! Για το προσωπικό του νοσοκομείου θα ακολουθήσει σε άλλο κεφάλαιο!
Καλό Ξημέρωμα!
Χίος 23 Απριλίου 2020 του Αγίου Γεωργίου!
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιωτης