Χίος 2050 Του Παύλου Καλογεράκη Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Ο τίτλος είναι δανεισμένος από τον αντίστοιχο τίτλο «Ευρώπη 2050», που αναφέρεται στην απόφαση των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν την Ευρώπη ενεργειακά πλήρως «πράσινη», μέχρι τα μέσα του τρέχοντος αιώνα. Και είναι κατανοητό ότι για κάθε σημαντική  απόφαση και δράση είναι προϋπόθεση το να καθορίζεται ξεκάθαρα ο στόχος που προκύπτει από την σχηματοποίηση του οράματος και να δίδεται ο αναγκαίος χρόνος για την πραγματοποίησή του.

Ουσιαστικά, «την 12 ώρα» αναγνωρίζουν οι άρχοντες της Γης ότι το πράγμα δεν πάει άλλο και ότι πρέπει να δράσουν περισσότερο συντονισμένα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μείνουν μόνο στα λόγια. Τουλάχιστον, για την Ευρώπη, φαίνεται ότι αυτό το μεγαλόπνοο  σχέδιο έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Για τούτο και η Ελλάδα  αναδεικνύει την μετάβαση στην «πράσινη» εποχή ως κυρίαρχο στόχο.

Αλλά εδώ μας ενδιαφέρει η Χίος μας. Τολμηρή πρόκληση για δράση!  Ο  δρόμος είναι μακρύς, όμως είναι  πολύ ωραίος! Και το αποτέλεσμα θα είναι κυριολεκτικά ανεπανάληπτο!. Χωρίς εκπομπές άνθρακα, χωρίς καυσαέρια, χωρίς μόλυνση! Μιλάμε για έναν κόσμο πολύ διαφορετικό με πραγματική ποιότητα καθημερινής ζωής. Σίγουρα, πολλοί δεν θα προλάβουμε να τα ζήσουμε αλλά τουλάχιστον να έχουμε την ικανοποίηση ότι συμβάλαμε! Ο ήλιος, ο αέρας και η θάλασσα με την τεράστια παραγωγική δύναμή τους, που με περίσσεια μας χαρίζει η αιγαιακή  φύση,  μάς περιμένουν να τα εκμεταλλευτούμε. Το πράσινο μέλλον της Χίου πρέπει να συμβαδίζει με μια Ευρώπη που αλλάζει.

Κάποια ελληνικά νησιά  έχουν ήδη ξεκινήσει! Με όραμα και έμπνευση και με την βοήθεια των μοντέλων  μετάβασης στην πράσινη εποχή που προσφέρει ο αρμόδιος τομέας της Commission, μαζί με την πολύπλευρη υποστήριξη και συμπαράσταση του Υπουργείου, μπορεί να ξεκινήσει και το Νησί μας τον ενεργειακό του μετασχηματισμό, στα μέτρα των δυνατοτήτων του.

Το πρόγραμμα «GR-ECO Νησιά» μας περιμένει. Πρόκειται για ένα μοντέλο ανάπτυξης του αύριο. Αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν, προσφέροντας ταυτόχρονα στο κοινωνικό σύνολο, αρκεί να συνεργαστούν μεθοδικά και συντονισμένα, όπως γίνεται και σε άλλα μέρη, ιδίως τούτη την περίοδο, που όχι μόνο υπάρχει η σχετική  χρηματοδότηση, αλλά και η πολιτική βούληση και στήριξη είναι απολύτως δεδομένη. Αν κινηθούμε άμεσα, θα έχουμε αυτό που ονομάζουμε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Πέραν της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθεί και τούτο με τη σειρά του θα δημιουργεί πολλαπλά οφέλη στην παραγωγή και στα νοικοκυριά. Συνδυαζόμενο δε και με την νέα εποχή της ψηφιακής μετάβασης με ηλεκτρονικές επικοινωνίες μεγάλων ταχυτήτων, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται.  Είναι βέβαιο ότι μια «πράσινη»  σύγχρονη Χίος, θα αποτελεί και πόλο έλξης επισκεπτών αφού το «πράσινο» ενεργειακό περιβάλλον  θα είναι και θα αναδεικνύεται ως σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο.

Η συμμετοχή ευθύνης του Δήμου, της Περιφέρειας,  των επιχειρήσεων αλλά και των ιδιωτών, θα δημιουργήσουν μία πραγματική ενεργειακή δημοκρατία, στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης,  η οποία θα γίνει πραγματικότητα, έστω και σταδιακά,  μόνο εάν την αγκαλιάσουμε.! Να ενστερνιστούμε, ως κοινωνία, το όραμα, να ορίσουμε τον στόχο και να δράσουμε!. Αν θεωρήσουμε ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με το 2030 ή το 2050 θα έχομε κάνει ένα τραγικό στρατηγικό λάθος.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.