Βλακεία, ημιμάθεια, άγνοια, ασχετοσύνη, έλλειψη Παιδείας, ελλιπείς γνώσεις κλπ κλπ , διαλέγετε και παίρνετε…
Τρία δραματικά θα έλεγα κι όχι κωμικά περιστατικά εντόπισα άθελα μου σε έντυπα αυτές τις ημέρες και προκαλεί θλίψη η μετάδοση λανθασμένων πληροφοριών μέσω των Μ.Μ.Ε κάτι που- σε αυτήν την περίπτωση-,ναι μεν δεν σχετίζεται με την προπαγάνδα που παράγουν τα media αλλά αφορά αποκλειστικά την έλλειψη γνώσεων των ρεπόρτερ.
Αυτό έχει πολλές παραμέτρους και μόνο αν σκεφτούμε ότι αυτοί οι νέοι ρεπόρτερ αποκαλούνται ‘φωτεινά μυαλά’ και κατέχουν Πανεπιστημιακούς τίτλους….
Το πρώτο από τα τρία γεγονότα που σας ανέφερα:
Αναζητώντας συμπληρωματικά στοιχεία για τον βίο του Αγίου Χαραλάμπους με αφορμή την επέτειο του στις 10 Φεβρουαρίου ,σε σχετικές θεολογικές σελίδες ανάμεσα σε άλλα άρθρα διάβασα κι ένα που με άφησε άφωνη. Εδώ ο ρεπόρτερ που το συνέταξε- ευτυχώς όχι θεολόγος- έγραφε:
Ο Άγιος Χαράλαμπος καταγόταν από την Μαγνησία του Βόλου όπου κι έζησε όλη τη ζωή του….
Σαφώς και έχοντας πλήρη άγνοια ιστορίας σχετικά με τον Ελληνισμό της Μ.Ασίας τον 2ο αιώνα που έζησε κι ο Άγιος Χαράλαμπος δεν είχε ακούσει και ποτέ στην ζωή του για την Μαγνησία της Μ. Ασίας. Μικρά Ασία και οι γύρω περιοχές που δέχτηκαν πρώτες τους Αποστόλους μαθητές του Ναζωραίου –όπως αποκαλούσαν τότε τον ιδρυτή του Χριστιανισμού-, και οι οποίοι δίδαξαν την Χριστιανική θρησκεία. Μαγνησία λοιπόν -σήμερα Μανίσα στα Τουρκικά -, αρχαία ελληνική πόλη, αποικία των Μάγνητων κοντά στην αρχαία φημισμένη πόλη Λυδία. (επομένως ο ρεπόρτερ ούτε ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας είχε διαβάσει ποτέ του).
Εδώ, στην Μαγνησία της Μ.Ασίας έζησε όλη τη ζωή και μαρτύρησε ( το 202 μ. Χ.) υπέρ του Χριστιανισμού σε βαθιά γεράματα περίπου 110 ετών ο ιερέας –Άγιος Χαράλαμπος ένας από τους δημοφιλέστερους Αγίους της Ορθοδοξίας.
Μικρό λάθος; Όχι μέγα. Γιατί η έλλειψη ιστορικών γνώσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη έρευνας και μελέτης πριν γραφεί ένα άρθρο θεολογικού ή άλλου περιεχομένου δεν είναι μικρό λάθος…
Γεγονός δεύτερο.
Διαβάζω την ανάρτηση του καθηγητή ναυτιλιακών σπουδών και διαχειριστή της σελίδας Ικαρία & Φίλοι της Ικαρίας:
Ο νεαρός ρεπόρτερ λέει:”Μου είπε ένας γεωπόνος ότι τα πεύκα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα αυτά που φυτρώνουν σε αστικό περιβάλλον…”
Το σχόλιο του διαχειριστή κ. Ντίνου Χαραλαμπίδη:<Βρε ηλίθιοι!… Τα πεύκα των 40μ. σε ύψος προϋπήρχαν εκεί του αστικού περιβάλλοντος…
Μα πόση βλακεία κυκλοφορεί πια…>.
Χωρίς άλλο σχόλιο εκ μέρους μου περνάμε στο τρίτο γεγονός.
Τίτλος άρθρου:
Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,
ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ !
Στην πλατεία Βικτωρίας, οδός Γκυιλφόρδου 7,δίπλα από τον Ηλεκτρικό Σταθμό, υπάρχει ένα πανέμορφο κλασσικό αριστοκρατικό διώροφο κτίριο. Το κτίριο αυτό, στολίδι πραγματικό, που το επισκέφθηκα και το φωτογράφισα, είναι καθολικός ναός, παρεκκλήσι των Αγίων Φραγκίσκου και Αγίας Κλάρας και στην πρόσοψή του, όπως βλέπετε στη φωτογραφία μου, έχει σταυρό. Στον μικρό αυτό επιβλητικό ναό, υπάρχει, μεταξύ άλλων και η εικόνα του Αγ. Βαλεντίνου προστάτη των ερωτευμένων καθώς και λειψανοθήκη με τμήμα λειψάνων του Αγ. Βαλεντίνου. Άρα ο Άγιος είναι και λίγο Έλληνας.
Θυμάμαι ότι είχα και μια αγραφιωτοθειά μου από το Λημέρι Ευρυτανίας, που την έλεγαν Βαλεντίνα…
Κουφαθήκατε;
Το κτίριο ναι, υπάρχει. Και φυσικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έκανε εντύπωση στην νεαρή δημοσιογράφο η ύπαρξη Σταυρού στην είσοδο και το τονίζει στο κείμενο της. Εκκλησία είναι Χριστιανική τι θα είχε στην είσοδο; Αστερόεσσα; (σημαία των Η.Π.Α).
Αλλά το κλού της υπόθεσης μας το φύλαγε για το τέλος με τον … λίγο Έλληνα Άγιο Βαλεντίνο. Εκτός βέβαια ότι ποτέ κι ιδίως πριν επισκεφτεί το κτίριο για το ρεπορτάζ δεν κάθησε να διαβάσει την βιογραφία του Αγίου έστω κι από περιέργεια να ξέρει ποιός είναι αυτός που θα κάνει ρεπορταζ, μας προέκυψε… κι η θεία από τα Άγραφα. Η θεία Βαλεντίνα που θυμήθηκε η νεαρά με αφορφή το ρεπορτάζ….
Να τραβάς τα μαλλιά σου… Σκεφτείτε να είπε κι αυτή την..εξυπνάδα στους Καθολικούς ιερείς του Ναού… Και να μη την είπε , μας την έγραψε…
Καημένε Άγιε Βαλεντίνε, καημένη νεαρή ρεπόρτερ… χιλιάδες άρθρα έχουν γραφεί για την ξενόφερτη εορτή του Αγίου Βαλεντίνου και την μη αποδοχή της από την Ορθόδοξη εκκλησία. Αλλά και που ποτέ της δεν θα τα διάβασε το απλό πολύ απλό δεν το γνωρίζει;
Βαλεντίνα σαν θηλυκό όνομα υπάρχει στην Ελλάδα αλλά όχι από… τον Άγιο Βαλεντίνο των Καθολικών αλλά από την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλλάντου (η ιστοτική Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλλάντου είναι στην Κηφισιά) . Και υπάρχει το όνομα αυτό γιατί σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση αιώνων οι γυναίκες που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί ‘έταζαν’ στην Αγία να τις βοηθήσει να γίνουν μητέρες και θα έδιναν στο παιδί τους το όνομα της.
Κάπως έτσι θα έλαβε κι η θεία Βαλάντω στο χωριό το όνομα της εφόσον λίγο δύσκολο και δη στην ύπαιθρο να βάπτισαν ένα κοριτσάκι με το όνομα ενός Καθολικού Αγίου… που το σαΐνι η ρεπόρτερ τον βάπτισε λίγο Έλληνα… από την θεία Βαλεντίνα…
Κουφάθηκα… τι άλλο θα ακούσουμε;
Τίθεται το ερώτημα. Τι είναι πιο επικίνδυνο; Η πλύση εγκεφάλου των πολιτών με πλήρως ελεγχόμενες από το καθεστώς ειδήσεις ή η διασπορά όχι ψευδών αλλά λανθασμένων πληροφοριών που οφείλονται στην αμορφωσιά δημοσιογράφων;
Πολλοί οι παράμετροι αυτής της υπόθεσης, υπόθεση άκρως επικίνδυνη…
Πως θα τους πείσουμε να ανοίξουν ένα βιβλίο; Δεν έχουν πρότυπα δημοσιογράφους ‘τέρατα’ μόρφωσης; Γιατί είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η χώρα μας διέθετε και διαθέτει δημοσιογράφους με υψηλή μόρφωση, καλλιέργεια και ταλέντο. Πως πήραν πτυχία τα σαΐνια με την τόση ημιμάθεια , ημιμάθεια πιο επικίνδυνη από την αμάθεια; Και ποιος θα διακόψει την παραγωγή ηλιθίων; Μήπως ένα εμβόλιο κατά της βλακείας;
Φωτό: Από το χρονολόγιο του ομογενούς καθηγητή Ιστορίας στην Αυστραλία John Marmara.
Για την diafaneia.eu
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.