ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΑ. ΟΙ  ΛΙΤΕΣ ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ  ΑΡΙΑΣ ΚΟΜΙΑΝΟΥ. Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος.

 

Η χαράκτρια Άρια Κομιανού γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα.  Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Κέρκυρα, νησί της καταγωγής της. Από το 1958 μέχρι το 1960 μαθήτεψε στο εργαστήρι τέχνης του Πάνου Σαραφιανού. Σπούδασε χαρακτική στην ΑΣΚΤ (1960-1969), και αποφοίτησε με επαίνους στην Ξυλογραφία, Λιθογραφία, Χαλκογραφία. Έλαβε επίσης δίπλωμα Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών καθώς και Τέχνης Βιβλίου και Τυπογραφίας. Καθηγητής της ήταν ο χαράκτης Κώστας Γραμματόπουλος. Η πρώτη ατομική έκθεση της έγινε το 1966 στην Γκαλερί «Άστορ». Έκτοτε παρουσίασε το έργο της σε θεματικές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε πολλές διεθνείς εκθέσεις. Δίδαξε χαρακτική και γραφικές τέχνες στην δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Ήταν δραστήριο μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Χαρακτών Ελλάδας, μέλος της ομάδας Art Addiction της Σουηδίας, του Συλλόγου Ελληνίδων Καλλιτεχνών, της ομάδας Χαρακτών Kiwa-Κyoto της Ιαπωνίας.  Διακρίθηκε και βραβεύθηκε επανειλημμένως σε διεθνείς παρουσιάσεις, ενώ έργα της βρίσκονται, σε πινακοθήκες και μουσεία της Ελλάδας και άλλων χωρών.

Τον Απρίλιο του 2013 δώρισε το πατρικό της σπίτι στον Δήμο Κέρκυρας για να γίνει Ίδρυμα Χαρακτικής.

Με την Άρια Κομιανού γνωρίστηκα το 1986 στην «Dada» art gallery, όπου σαν νέος τότε καλλιτεχνικός διευθυντής είχα επιμεληθεί μια ομαδική έκθεση με έργα συνεργατών. Η ατομική της έκθεση στην «Dada», το 1984 είχε σημειώσει σημαντική επιτυχία και το στυλ της ήταν άμεσα διακριτό.  Με εντυπωσίαζαν οι μεγάλης διάστασης χαρακτικές φόρμες της, οι  στιβαρές γυναικείες φιγούρες της με τον καίριο συμβολισμό τους, η προσπάθεια της να υπερβεί τα παραδοσιακά τεχνικά και αισθητικά φράγματα με την συνείδηση μιας αφοσιωμένης εργάτριας της τέχνης.

Η Άρια Κομιανού με την ασκητική αφαιρετική λιτότητα της χαρακτικής της έκφρασης έδωσε νέα κατεύθυνση στην νεοελληνική χαρακτική τέχνη και ιδιαίτερα στις ξυλογραφικές τεχνικές μεγάλων επιφανειών. Τα επιδέξια  χαραγμένα ξύλα της είναι από μόνα τους γλυπτικής διάστασης ανάγλυφα και ταίριαζαν απόλυτα στις εκθέσεις με τα εκτυπωμένα από τις μήτρες τους έργα της. Εκπρόσωπος και συνεχιστής μιας γενιάς που δεν ενέδιδε στην κυκλωματική εμπορικότητα, δημιούργησε σύμφωνα με την προσωπική της αισθητική λιτές συνθέσεις διαχρονικής πρόσληψης και αξίας.

Εικόνες: Πηγή-Κώστας Ευαγγελάτος. Αρχείο Fototanism.

  1. Άρια Κομιανού 80χ60 εκ, σχέδιο με μολύβι.
  2. Άρια Κομιανού 60χ40 εκ, ξυλογραφία.

 

Κώστας Ευαγγελάτος

Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός τέχνης.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.