Το Ν.Τ Χίου της ΑΔΕΔΥ στέλνει ηχηρό μήνυμα απαρνούμενο του κλεισίματος του Κέντρου Πρόληψης Χίου «Ναυτίλος». Συγκεκριμένα τονίζει ότι το νησί δεν μπορεί να υποβαθμιστεί άλλο εξαιτίας της αντιμετώπισης προς τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Παρατίθεται η ανακοίνωση:
«Το ΝΤ ΧΙΟΥ της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα και στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Χίου Ναυτίλος! Το Κέντρο Πρόληψης Π. Ε. Χίου Ναυτίλος (ένα από τα 75 σε όλη την Ελλάδα) από το 1998 υλοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης στην τοπική κοινότητα που απευθύνονται στον ευρύ πληθυσμό με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Εδώ και 25 χρόνια, τα Κέντρα Πρόληψης είναι οι πυλώνες της πρόληψης των εξαρτήσεων στην ελληνική κοινωνία και έχουν σημαντικό αποτύπωμα σε κάθε κοινότητα στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Το υπουργείο Υγείας σε συνθήκες συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης, οικονομικής κρίσης, με εμφανείς τις επιπτώσεις της πανδημίας (αύξηση της χρήσης διεγερτικών ουσιών και της κάνναβης, ΕΣΥΝ 24/6/22) και παρά τις ανάγκες για αύξηση των προγραμμάτων πρόληψης και για ενίσχυση των υποστελεχωμένων Κέντρων Πρόληψης και θεραπευτικών προγραμμάτων, προχωρά σε σχέδιο νόμου που προβλέπει τα εξής: συγχωνεύει δομές πρόληψης, θεραπείας υποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, με υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους, με στροφή στην εμπορευματοποίηση με τη συμμετοχή ΜΚΟ και ιδιωτικών φορέων ως ισότιμων εταίρων, και με την υιοθέτηση αντιεπιστημονικών θεωριών για «λειτουργικούς και μη χρήστες» και για «υγιή κι επιβλαβή χρήση», που ανοίγουν το δρόμο για αποδοχή και αθώωση της χρήσης ή και για νομιμοποίηση κάποιων ουσιών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται σε κατάργηση στις 31/12/27. Διεκδικούμε:
- Να μην κατατεθεί το ν/σ του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
- Να μην κλείσει το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος, τα Κέντρα Πρόληψης Βορείου Αιγαίου και κανένα άλλο Κέντρο Πρόληψης Πανελλαδικά.
- Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της πρόληψης και οι πρακτικές που περιέχει.
- Να μη τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.
- Πάγια, τακτική κι αποκλειστική χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».