10 περιστατικά ληστειών σε πλοία στο στενό της Σιγκαπούρης τις πρώτες 7 εβδομάδες του 2022

 

Οι θαλάσσιες ληστείες και η επιβίβαση σε πλοία τα οποία διέρχονται από τα στενά της Σιγκαπούρης συνεχίζονται με το πρακτορείο αναφορών για την περιοχή να εκδίδει ειδοποιήσεις στους ναυτικούς και να προειδοποιεί για την ανάγκη της επαγρύπνησης και διατήρησης αυξημένων φυλακών κατά τη διέλευση από το στενό της Σιγκαπούρης.

Το ReCAAP ISC εξέδωσε επανειλημμένες προειδοποιήσεις για συνεχή εγκλήματα χαμηλού επιπέδου κατά πλοίων το 2021 και σήμερα εξέδωσε νέα προειδοποίηση αναφέροντας περαιτέρω αύξηση της δραστηριότητας το 2022.

Σύμφωνα με την τελευταία προειδοποίηση για τα περιστατικά, υπήρξαν εννέα επιτυχείς επιβιβάσεις πλοίων και μια δέκατη προσπάθεια επιβίβασης τις επτά πρώτες εβδομάδες του 2022, όλα στην περιοχή γύρω από το Στενό της Σιγκαπούρης. Επτά από τα περιστατικά σημειώθηκαν στην ανατολική λωρίδα του στενού και τέσσερα από αυτά ήταν σε μια σφιχτά συγκεντρωμένη περιοχή έξω από το Nongsa Point, στο νησί Batam στην Ινδονησία.

Το ReCCAP αναφέρει ότι αυτά τα τέσσερα περιστατικά συνέβησαν όλα σε ένα διάστημα 10 ημερών μεταξύ 8 και 18 Φεβρουαρίου, με τρία από αυτά να πραγματοποιούνται σε συνεχόμενες ημέρες μεταξύ 16 και 18 Φεβρουαρίου.

«Το ReCCAP ISC ανησυχεί για την επίμονη εμφάνιση περιστατικών στα στενά της Σιγκαπούρης, ιδιαίτερα την αύξηση των περιστατικών στα ανοιχτά της Νονγκσά», γράφει το ReCCAP στην έκθεσή του στις 21 Φεβρουαρίου. «Δεδομένου ότι οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί, υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστούν τα επεισόδια στα στενά της Σιγκαπούρης».

Παρά την επιμονή της δραστηριότητας, το ReCAAP σημειώνει ότι όλα είναι σε χαμηλό επίπεδο επικινδυνότητας, καθώς κανένα μέλος του πληρώματος δεν απειλήθηκε ή τραυματίστηκε. Συνήθως, οι αναφορές είναι ότι το πλήρωμα εντόπισε μεταξύ δύο και πέντε ατόμων στο πλοίο, ενώ τα πλοία τους βρίσκονται εν πλω.

Στοχεύουν στο μηχανοστάσιο ή σε αποθηκευτικά ντουλάπια και αποθήκες και στις περισσότερες περιπτώσεις τρομάζουν όταν γίνονται αντιληπτοί από το πλήρωμα η ακούσουν τον συναγερμό του πλοίου. Σε δύο από τις πρόσφατες αναφορές, και τα δύο περιστατικά στο νησί Μπιντάν, οι δράστες φέρεται να ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια.

Σύμφωνα με την έκθεση, στοχεύουν σε ένα ευρύ φάσμα πλοίων με έναν μεγάλο αριθμό πλοίων που έχουν επιβιβαστεί να είναι φορτηγά και τάνκερ, αλλά περιλαμβάνονται επίσης ρυμουλκά και πλοία που υποστηρίζουν την υπεράκτια βιομηχανία.

Στην περίπτωση ενός ρυμουλκού και μιας φορτηγίδας, ένας ληστής αναφέρθηκε ότι έκλεψε παλιοσίδερα, ενώ στο φορτηγό πλοίο Theodor Oldendroff το πλήρωμα είδε δύο άτομα τα οποία φέρονται να έκλεψαν ανταλλακτικά από ο μηχανοστάσιο.

Το ReCAAP προτρέπει τα κράτη της περιοχής να αυξήσουν τις περιπολίες και την επιβολή του νόμου στα χωρικά τους ύδατα. Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο ICC (IMB) ανέφερε ότι η συνολική δραστηριότητα της πειρατείας ήταν σε χαμηλό 28 ετών το 2021, αλλά τόνισε επίσης την αυξημένη δραστηριότητα ένοπλης ληστείας στα στενά της Σιγκαπούρης.

Η περιοχή παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες για τους ναυτικούς. Στην ετήσια έκθεσή του, το IMB είπε ότι το 2021 σημειώθηκε αύξηση 50 τοις εκατό με 35 περιστατικά κατά πλοίων που πλέουν στην πολυσύχναστη περιοχή της Σιγκαπούρης, κάτι που ήταν ο υψηλότερος αριθμός περιστατικών από το 1992.

Πηγή: e-nautilia.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.