2ο ΓΕΛ Χίου – Βραβείο Ζαχάρωφ: Τι γνωρίζετε γι’ αυτό;

 

Η πηγή έμπνευσης για το βραβείο ήταν ο Ρώσος φυσικός  Αντρέι  Zαχάρωφ  που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση αντιφρονούντων στη χώρα του.

Τριάντα τρία  χρόνια μετά την πρώτη απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ στον Νέλσον Μαντέλα, Nοτιοαφρικανό αγωνιστή κατά του Απαρτχάϊντ, βραβεύεται στις 15 Δεκεμβρίου ο Αλεξέι Ναβάλνι, Ρώσος ακτιβιστής κατά της διαφθοράς.

To βραβείο Ζαχάρωφ αποτελεί την υπέρτατη αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δράσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απονέμεται σε άτομα, ομάδες και οργανώσεις που συμβάλλουν στην ελευθερία της σκέψης. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- ανεξάρτητα από το φύλο, την φυλή και την ιδεολογία κάθε ανθρώπου-συγκαταλέγεται στις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως διοργανώτρια αρχή του θεσμού, επιλέγει τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους. Ο νικητής του βραβείου επιλέγεται από την Διάσκεψη τωνΠροέδρων, ένα σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Με την παραπάνω διαδικασία επικυρώνεταιη καθαρά ευρωπαϊκή υπόσταση αυτού του μακροχρόνιου θεσμού.

Άνθρωποι που αξίζει να τιμηθούν με το βραβείο Ζαχάρωφ βρίσκονται ανάμεσά μας και πρέπει να αποτελούν πρότυπο για όλους μας!

2ο ΓΕΛ Χίου-Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)–Junior ambassadors του Προγράμματος EPAS.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα πρόσωπα που έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Ζαχάρωφ και τη δράση τους στον παρακάτω σύνδεσμο, που παραπέμπει στο padlet του σχολείου μας:

https://padlet.com/mail4399/569qhp8vrnyal5ae

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.