2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χίου -«ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» στο ορεινό χωριό Πιτυός

Την ετήσια χειμερινή εκδρομή της πραγματοποίησε η Κοινότητα του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου στο ορεινό χωριό «Πιτυός.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στοιχεία τόσο για την πλούσια ιστορία που ξεκινάει από την αρχαιότητα, όσο και για τη γαστρονομική παράδοση συνέλεξαν οι Ανιχνευτές μας από τις έρευνες που διεξήγαγαν.

Αφού περιηγηθήκαμε στα σοκάκια του χωριού, εκεί που η παράδοση και η ιστορία είναι παρόν σε κάθε βήμα,  επισκεφτήκαμε τον φημισμένο μεσαιωνικό Πύργο του Πιτυούς.

Στη συνέχεια της εκδρομής μας,  πέραν των προσκοπικών τεχνικών που είχαν επιλέξει οι Ανιχνευτές μας να φρεσκάρουν,  επισκεφτήκαμε το πιο ζωντανό αξιοθέατο του χωριού, τον ξυλόφουρνο του κου Γιάννη Αποστολή, ο οποίος μας μύησε στα μυστικά του ζυμώματος και του ψησίματος με παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή σε πυρακτωμένο από φωτιά φούρνο. Πώς να περιγράψουμε το χαρούμενο πρόσωπο,  και το «νεανικό»  ενθουσιασμό και την ενέργεια  με τον οποίο ο Κος Γιάννης και η σύζυγος του μας μετέφεραν πολλές γνώσεις και εμπειρίες τους που αφορούν την ιστορία του χωριού, την τέχνη του ζυμώματος και του ψησίματος μέσα από μια καθηλωτική φιλοξενία.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο χωριό,  αναζητήσαμε τη γνήσια συνταγή και τον τρόπο παρασκευής των γνωστών παραδοσιακών Χιώτικων  ζυμαρικών, τα επονομαζόμενα χερίσια μακαρόνια, ονομασία που αποδίδεται στον τρόπο παρασκευής τους, δηλαδή με τα χέρια.  Η Κα Μαρία με το σύζυγο της μας φιλοξένησαν ένα ολόκληρο απόγευμα στο σπίτι τους, δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα τόσο στους Ανιχνευτές μας, όσο και στα ενήλικα στελέχη μας της αυθεντικής και ζεστής χιώτικης φιλοξενίας.     Με περίσσια υπομονή και όρεξη πλάσαμε, μαγειρέψαμε και γευτήκαμε τα γνήσια χερίσια μακαρόνια, με κόκκινη σάλτα και ντόπιο τυράκι.   Η Κα Μαρία όχι απλώς μας δίδαξε τα μυστικά  τοπικών εδεσμάτων, αλλά μας προσέφερε ως ανάμνηση στη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παρασκευάζουμε τα δικά μας χερίσια μακαρόνια, προσφέροντας μας τα κλαδάκια του σπάρτου για την παρασκευή των μακαρονιών, αλλά και το πιο σημαντικό , τη συνταγή για μακαρόνια χερίσια ασυναγώνιστης γεύσης και νοστιμιάς.

Τέλος, η Κοινότητα μας  ως ένδειξη ελάχιστης ευγνωμοσύνης  για το ταξίδι στο χρόνο, στην παράδοση και την ιστορία, έκανε τη Δράση Προσφοράς της, που αφορούσε τον καθαρισμό του μουσειακού χώρου του Ελαιοτριβείου Γιαννόμωρου, καθώς και καθαρισμό από τα σκουπίδια περιμετρικά του Πύργου.

Αποχαιρετώντας το Πιτυός μας έκαναν την ερώτηση «τι μας άρεσε περισσότερο στο Πιτυός;» Με βεβαιότητα μπορούμε να απαντήσουμε, η θερμή φιλοξενία των κατοίκων του!

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πιτυούς και στον Πρόεδρο του  Κο Ζανή Κοκκολιά, τον κο  Νίκο Γεωργούλη , ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Μάκελος»,  καθώς και τους ιδιοκτήτες του Παλιού Σχολείου-Παραδοσιακού Ξενώνα Πιτυούς, για τη βοήθεια που παρείχαν.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες  στον  κο Γιάννη Αποστολή και τη σύζυγο του, καθώς και στην Κα Μαρία Κριτούλη, μετά του συζύγου της,  που με αμεσότητα και ζεστασιά μοιράστηκαν μέρος της καθημερινότητας τους μαζί μας.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε   όλους τους κατοίκους του χωριού για την εξαιρετική φιλοξενία.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.