2 Ιουλίου 1942: 82 παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο σε θαλάμους αερίων των Ναζί

 

“2 Ιουλίου 1942. 82 παιδιά από το Lidice της Τσεχίας, μεταφέρονται στο στρατόπεδο εξόντωσης Χέλμνο της Πολωνίας, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο στους θαλάμους αερίων.
Το 1969, η καθηγήτρια Καλών Τεχνών και γλύπτρια Marie Uchytilov, θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτά τα παιδιά και να αφήσει στη μνήμη των ανθρώπων ανεξίτηλη τη θηριωδία του ναζισμού. Έτσι ξεκίνησε να φιλοτεχνεί τα αγάλματα παιδιών σε φυσικό μέγεθος.
Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα εξωτερικοί χώροι και μνημείο
Μετά το θάνατό της, το έργο της ανέλαβε να συνεχίσει ο σύζυγός της. Το 1995, 30 αγάλματα είχαν τοποθετηθεί εκεί που κάποτε ήταν το Λίντιτσε. Ως το 2000, τα 40 αγόρια και τα 42 κορίτσια, σιγά σιγά επέστρεψαν στο σπίτι τους, με στραμμένο το βλέμμα προς τους τάφους των πατέρων τους. Στέκουν το ένα δίπλα στο άλλο, σιωπηλά και παγωμένα.
Μπορεί να είναι εικόνα παιδί και στέκεται
Τα «παιδιά του Λίντιτσε» στέκουν ακούραστα, σιωπηλά και παγωμένα. Στο βλέμμα τους καθρεφτίζονται οι τελευταίες τους σκέψεις καθώς έμπαιναν στους θαλάμους αερίων. Άραγε έκλαιγαν; Ζητούσαν τους γονείς τους πριν σωπάσουν για πάντα;”
( πηγές: alt.gr Ρούλα Καραγιάννη, Dimitris Manios)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.