20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

 

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας στις 20 Μαρτίου, ενημερώνουμε τους πολίτες για τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης των νοσημάτων του στόματος. Η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενική υγεία καθώς το στόμα αποτελεί την πύλη εισόδου μικροβίων και ιών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι:

«να είσαι περήφανος για το στόμα σου!»

«είναι αυτό που συνδέει το σώμα, το μυαλό και την καρδιά μας!»

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της καλής στοματική υγείας είναι:

  • Τακτικό βούρτσισμα των δοντιών (3 φορές την ημέρα)
  • Ισορροπημένη δίαιτα, με περιορισμό της ζάχαρης
  • Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ για μείωση του κινδύνου εμφάνισης στοματικού καρκίνου.
  • Τακτικός έλεγχος από τον Οδοντίατρο (2 φορές το χρόνο)

Πως μπορώ να προστατευθώ από την τερηδόνα;

  1. Μειώνοντας την ποσότητα και τη συχνότητα λήψης ζαχαρούχων τροφών και αποφεύγοντας την κατανάλωσή τους ανάμεσα στα κύρια γεύματα.
  2. Μειώνοντας τη διάρκεια της κατανάλωσης ποτών και ροφημάτων με ζάχαρη (π.χ. αποφεύγουμε να πίνουμε ένα γλυκό καφέ λίγο-λίγο επί ώρες)
  3. Η σχολαστική και τακτική στοματική υγιεινή μας προφυλάσσει από την τερηδόνα, ενώ με την έγκαιρη θεραπεία (φθορίωση, έμφραξη), αποφεύγονται τα χειρότερα, όπως είναι ο πόνος, το απόστημα, η εξαγωγή.
  4. Συνιστάται η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας και στοματικών διαλυμάτων, δεδομένου ότι το φθόριο είναι η ασπίδα των δοντιών!

Ως επιπρόσθετη δράση ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία του προληπτικού ελέγχου, παρέχουμε ΔΩΡΕΑΝ οδοντιατρικό έλεγχο στους ασθενείς μας από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 1η Απριλίου (μόνο με ραντεβού μετά από συνεννόηση με τον Οδοντίατρό σας).

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, να αναδείξουμε την αξία της ανθρώπινης υγείας με την ευχή ότι το μήνυμα της οδοντιατρικής κοινότητας δεν θα ακουστεί φέτος σαν παραφωνία, σε μία εποχή που τίθεται εν αμφιβόλω το ύψιστο αγαθό της Παγκόσμιας Ειρήνης.

 

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, θέλουμε:

να εμπνεύσουμε για την ατομική μας ευθύνη

να ενθαρρύνουμε για την πρόληψη

να βελτιώσουμε την υγεία μας

 

φυλλάδιο 2 για ΖΑΧΑΡΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.