20 χρόνια Μεταπτυχιακές Σπουδές στον Τουρισμό από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του πρώτου πανελλαδικά Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στον Τουρισμό από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο με τίτλο «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού». Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, το οποίο εκτός από τον καινοτόμο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, την υψηλή ποιότητα σπουδών και τη βαθειά εξειδίκευση που παρέχει, συνέβαλε καταλυτικά στην αναγνώριση από την ελληνική κοινωνία της ανάγκης επιστημονικής αντιμετώπισης του τουρισμού και των επιδράσεων του.

Το ακαδημαϊκό έτος 1998-99, με στόχο την ουσιαστική επιστημονική υποστήριξη ενός από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου δημιούργησε ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών με τη σύμπραξη τεσσάρων τμημάτων του (Διοίκησης Επιχειρήσεων, Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας και Γεωγραφίας). Οι καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές που υιοθετήθηκαν προσέφεραν εξαρχής την πλέον σύγχρονη διεθνή εξειδικευμένη γνώση σχετικά με το τουριστικό φαινόμενο, εκπαιδεύοντας άρτια έναν αυξανόμενο πυρήνα στελεχών ικανών να ανταπεξέλθουν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον του τουρισμού. Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει 404 άρτια καταρτισμένα στελέχη με βαθειά και πολύπλευρη γνώση του ευρύτερου τουριστικού τομέα, με το 75% των αποφοίτων να επιτυγχάνουν επαγγελματική αποκατάσταση σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια του προγράμματος οι φοιτητές και φοιτήτριες του μεταπτυχιακού εξοικειώνονταν με πρωτόγνωρες για την εποχή έννοιες και πρακτικές, όπως ο τουριστικός σχεδιασμός, η τουριστική πολιτική, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η φέρουσα ικανότητα των προορισμών, ο υπερτουρισμός, η τουριστική διανομή κ.ά. στοιχεία που προοδευτικά, αλλά αρκετά αργότερα, απέσπασαν την προσοχή των κλαδικών τουριστικών φορέων και της δημόσιας κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η μακρόχρονη επιτυχία του προγράμματος έγκειται στην πολυδιάστατη αντιμετώπιση του τουριστικού φαινομένου, που επιτρέπει στους/στις αποφοίτους να υιοθετούν ολιστικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν στην καθημερινή επαγγελματική τους
πρακτική.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών συμπράττει και το νεοσύστατο Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιπλέον, τιμώντας την ιστορική διαδρομή και διαβλέποντας τις επερχόμενες εξελίξεις στο διεθνές τουριστικό γίγνεσθαι, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τουρισμό εξελίσσεται και προσφέρεται με τον νέο τίτλο «Στρατηγική Διοίκηση Τουριστικών Προορισμών & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας».

Η εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυση του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τουρισμό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μιχάλων 8, Χίος).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.