24ωρη απεργία τη Τετάρτη για τους εργαζόμενους στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο

Σε 24 ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Σκυλίτσειο, με αίτημα τους την διατήρηση των βαρεών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου αναφέρονται τα εξής:

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ διαμαρτυρίας την Τετάρτη στις 10:30πμ έξω από την παλαιά παθολογική του Νοσοκομείου

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα 

Tο Νοσοκομείο της Χίου, σήμερα λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40% και με εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Στη νοσηλευτική υπηρεσία στις 223 θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό υπηρετούν 123 άτομα. Στην ιατρική υπηρεσία αντίστοιχα στις 85 θέσεις που προβλέπονται υπηρετούν 57 άτομα. Στη διοικητική υπηρετούν 39 άτομα από τα 67, ενώ για το παραϊατρικό προσωπικό στις 69 προβλεπόμενες θέσεις σήμερα υπηρετούν 37 άτομα.    Τα τεράστια κενά  προσπαθούν να τα καλύψουν με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και συμβασιούχους με μπλοκάκι όπου νέοι και νέες  εργάζονται με μισθούς πείνας και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.  Με αφορμή τους εκατοντάδες πρόσφυγες που επισκέπτονται για νοσηλεία το νοσοκομείο η κυβέρνηση  κατέφυγε στη λύση των συμβασιούχων  του ΚΕΕΛΠΝΟ, που ουσιαστικά καλύπτουν  τις ήδη αυξημένες προϋπάρχουσες ανάγκες και κενά του Νοσοκομείου.  

Παράλληλα η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νησί είναι ανύπαρκτη και το νοσοκομείο καλείται μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας, να αντιμετωπίσει τόσο την αυξημένη προσέλευση, λόγω κρίσης,  όσο και  τα περιστατικά προσφύγων και μεταναστών.

Σαν μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από 1-3-2019 σχεδιάζει να καταργήσει όλους τους νόμους διατάξεις για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα εις βάρος των εργαζομένων, εν ονόματι της περιβόητης «εναρμόνισης» με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (αφού πουθενά στην ΕΕ δεν υπάρχει το καθεστώς ΒΑΕ)

 

Ως εργαζόμενοι καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία  των κλινικών του νοσοκομείου μας.

Συγκεκριμένα:

  • Το κτιριακό πρόβλημα της παθολογικής κλινικής, η έλλειψη κλινών και προσωπικού αποτελούν τα υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα.
  • Η μόνιμη ύπαρξη των ράντζων και των διασπορών σε άλλες κλινικές εξ’ αιτίας της στενότητας  του χώρου της παθολογικής, με ότι αυτό συνεπάγεται ιατρικά – υγειονομικά και σε φόρτο εργασίας.
  • Μετά την αναγκαστική εκκένωση της παθολογικής κλινικής, εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν έχει δημιουργηθεί μια ράμπα που να συνδέει τα προκάτ δωμάτια με το κεντρικό  κτίριο του νοσοκομείου, καθιστώντας αδύνατη την  μετακίνηση φορείων και αμαξιδίων από και προς αυτά. 
  • Ο θάλαμος χημειοθεραπείας συνεχίζει να βρίσκεται στο εγκαταλελειμμένο παλαιό κτίριο της παθολογικής και σε μεγάλη απόσταση από τις λοιπές υπηρεσίες του νοσοκομείου. Στο συγκεκριμένο χώρο φιλοξενούνται καθημερινά, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, για ημερήσια θεραπεία δεκάδες ασθενείς (χημειοθεραπευόμενοι, πολυμεταγγιζόμενοι, σκληρυντικοί).                
  • Η εισροή υδάτων σε όλες σχεδόν τις κλινικές  κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης δημιουργεί τεράστια προβλήματα την χειμερινή περίοδο.
  • Στην παιδιατρική κλινική η έλλειψη  εξεταστηρίου παιδιών και νεογνών, καθιστά δυσκολότερο το έργο τόσο του ιατρικού όσο και του Νοσηλευτικού προσωπικού.  Για να μην αναφερθούμε και στην   ακαταλληλότητα του χώρου  λόγο ορόφου.
  • Οι ασθενείς καθημερινά ταλαιπωρούνται εξαιτίας της πολύωρης αναμονής τους στα ΤΕΠ, έως ότου βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι για να νοσηλευτούν.
  • Η ανυπαρξία ειδικού θαλάμου μόνωσης μολυσματικών παθήσεων αποτελεί τον υπ αριθμό ένα κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
  • Το ΚΕΦΙΑΠ (κέντρο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης) συνεχίζει υποβαθμίζεται καθώς οι χώροι του έχουν καταληφθεί από τα σχολεία της ειδικής αγωγής και την νοσηλευτική σχολή του Νοσοκομείου. Ενώ, παρά την υποστελέχωσή του το προσωπικό του καλείται να καλύψει και τις αυξημένες ανάγκες και ελλείψεις του Νοσοκομείου.
  • Το Ψυχαργώ έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του υποστελεχωμένο και διαρκώς υποβαθμισμένο.
  • Η καρδιολογική Κλινική – μονάδα εμφραγμάτων λειτουργεί με μία νοσηλεύτρια ανά βάρδια τα Σαββατοκύριακα, καθώς και κατά την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια
  • Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στη διοικητική υπηρεσία και στις άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου όπως το τηλεφωνικό κέντρο, τα μαγειρεία, την καθαριότητα κ.α.
  • Δεν υπάρχουν πολλές βασικές Ιατρικές ειδικότητες όπως για παράδειγμα Ενδοκρινολόγος, Δερματολόγος, Ογκολόγος και Οδοντίατρος.

 

Οι Εργαζόμενοι είναι εξουθενωμένοι. Οι ελλείψεις είναι τραγικές σε όλα τα τμήματα και σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου.       Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καλύπτονται με το ίδιο υπάρχον Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό προσωπικό υγειονομικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων του νησιού, των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες και των προσφύγων – μεταναστών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του Νοσοκομείου με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, με τις μεγάλες ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τις υπάρχουσες δομές.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ  για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας πλήρως στελεχωμένο και χρηματοδοτούμενο από το κράτος με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της παθολογικής κλινικής με σαφές χρονοδιάγραμμα .
  • Όχι στην κατάργηση των ΒΑΕ. Ένταξη όλων των υγειονομικών σε αυτά.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, Ιατρικού Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού, Τεχνικής Υπηρεσίας, Διοικητικού και όλων των βοηθητικών υποστηρικτικών υπηρεσιών.
  • Να ενισχυθούν τώρα με  προσωπικό όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος της υγείας των εργαζομένων από την εντατικοποίηση της εργασίας και την κόπωση.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων  και επικουρικών εργαζομένων, καθώς εκτελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Στελέχωση του νοσοκομείου με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
  • Στελέχωση και ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του ΕΚΑΒ, του ΚΕΦΙΑΠ και του Ψυχαργώ.
  • Να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες, μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές.
  • Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά και μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.