65 Χρόνια Φάρος Βαρβασίου

Η φετινή χρονιά είναι διπλά επετειακή για το Μικρασιατικό μας Σωματείο.  100 χρόνια Μικρασιατικής Μνήμης και 65 χρόνια ίδρυσης του Φάρου Βαρβασίου.
Για τη φετινή χρονιά σας επισυνάπτουμε το επίσημο λογότυπο μας, το οποίο θα υπάρχει σε όλες τις δράσεις μας. Μαζί σας επισυνάπτουμε και ένα σύντομο βιογραφικό του Συνδέσμου

Ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Ο ΦΑΡΟΣ» ιδρύθηκε το 1957 στον προσφυγικό συνοικισμό του Βαρβασίου Χίου. Σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο που ανήγειρε ο αείμνηστος Καραμανής Ελευθέριος. Έχει πολύπλευρο πολιτιστικό πεδίο δράσης. Γι’ αυτή του την προσφορά βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1999, την Εστία Νέας Σμύρνης, τη Χιακή Αδελφότητα Αττικοβοιωτίας «ο Κοραής», ενώ το 2018 τιμήθηκε εις διπλούν από την 96 Α.Δ.Τ.Ε Χίου. Τον Ιούλιο του 2018 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων εκ Κρήνης Μικράς Ασίας για την πολυετή συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των πατρίδων της καθ’ ημάς Ανατολής. Τον Φεβρουάριο του 2019 έλαβε την ανώτατη διάκριση της  Χιακής Εκκλησίας «Το μετάλλιο του Σταυρού του Αγίου Ισιδώρου», ενώ τιμήθηκε και από τον Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο, για την επί δεκαετίες στήριξη της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης.

Σήμερα στο Σύνδεσμο λειτουργούν πολυμελή τμήματα παραδοσιακού χορού παιδιών και ενηλίκων, ζωγραφικής, τμήματα μουσικής και χορωδίας, τμήματα σκακιού, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, εκδρομικό και εκδοτικό τμήμα, θεατρική παρέα, καθώς και το «Επιμορφωτικό Εργαστήρι» σε συνεργασία με το Γυναικείο Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Χιώτικου Χωριού» (από το 1987). Διατηρεί πλούσια Ιστορική Βιβλιοθήκη, Αναγνωστήριο, Αξιόλογα Μουσεία (Μικρασιατικών κειμηλίων & Ιδιωτική Συλλογή Μαρίτσας Περρή), μεγάλες αίθουσες θεάτρου και Ψυχαγωγίας.

Στην Πρωτοπορία των στόχων του έχει τάξει τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της Μικρασιατικής Ιστορίας και Παράδοσης και γι’ αυτό το σκοπό έχει θεσπίσει εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο ( Ημέρα Μνήμης Μικράς Ασίας, Παγχιακός Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός, Εκδηλώσεις Παραδοσιακού Χορού). Τα χορευτικά συγκροτήματα του Συνδέσμου έχουν εκπροσωπήσει το νησί σε επίσημες εκδηλώσεις στο εξωτερικό και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και πλαισιώνουν συχνά ποικίλες τοπικές εκδηλώσεις. Τα αθλητικά εκπροσωπούν το Σύνδεσμο σε διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Η χορωδία ενηλίκων του Συνδέσμου πλαισιώνει τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει με Μικρασιατικά κυρίως τραγούδια.

O «Φάρος Βαρβασίου» είναι μέλος της Ο.Π.Σ.Ε (Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος από το 1992), της Π.Ε.Κ.Σ (Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων από το 2010), της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (1993) και της Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α (1983), με ειδική αθλητική αναγνώριση από τη Γ.Γ. Αθλητισμού.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.