8 Μάρτη στο Αντίβαρο: προβολή και έκθεση φωτογραφίας

 

Γιορτάζουμε τη «μέρα της γυναίκας» με μια ανατρεπτική ματιά αντίστασης μέσα από το ντοκιμαντέρ “Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας”.

 

Παράλληλα, στο χώρο θα λειτουργεί (από τις 7 μ.μ.) έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η γυναίκα στην αντίσταση, στο Δημοκρατικό Στρατό και στους τόπους εξορίας», με ντοκουμέντα από το στρατόπεδο εξόριστων γυναικώντης Χίου το 1948-49.

 

Στο ντοκιμαντέρ οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, τον Φλεβάρη του 1945, ξεκινάει η περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας. Χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και οι οικογένειές τους κυνηγιούνται από κρατικούς και παρακρατικούς σχηματισμούς. Εμπρησμοί, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό, εξωθώντας τους καταδιωκόμενους να ανέβουν στο βουνό και να σχηματίσουν ομάδες που θα αποτελέσουν τη μαγιά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Γυναίκες διωκόμενες, γυναίκες που συνειδητά επιλέγουν να πολεμήσουν, γυναίκες επιστρατευμένες, συνθέτουν το βιωματικό ψηφιδωτό ενός εμφυλίου πολέμου. Ενός πολέμου που εμπεριέχει την οδύνη, αλλά και την αυταπάρνηση και την ελπίδα της εφόδου προς τον ουρανό.

 

Πρωτότυπη μουσική τίτλων και απαγγελία: Θάνος Μικρούτσικος

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.