ΣΜΥΡΝΗ, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922

Η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ολοκληρώνει τις αφιερωματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της για την συμπλήρωση των 100 ετών από τα Μικρασιατικά, με την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ που έχει συγκινήσει κοινό και κριτικούς: ΣΜΥΡΝΗ, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900 – 1922, στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο Χίου, σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 20:00.

Πώς ήταν η πόλη της Σμύρνης στις αρχές του 20ού αιώνα; Πώς συνυπήρχαν οι Έλληνες με τις άλλες κοινότητες; Τι καθιστούσε μοναδικό αυτό το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Μεσογείου που ακόμη και σήμερα είναι ταυτισμένο στη μνήμη μας με τη χαρά της ζωής αλλά και με τον θρήνο της Καταστροφής που επήλθε τον Σεπτέμβριο του 1922;

Με άγνωστο φωτογραφικό και φιλμικό υλικό που εντοπίστηκε σε «κλειστά αρχεία» από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY INC στην Αμερική και την Ευρώπη, η βραβευμένη σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους, μετά από τέσσερα χρόνια ερευνών, ξεδιπλώνουν με συγκλονιστικό τρόπο, την ιστορία της κοσμοπολίτικης Σμύρνης αλλά και της Σμύρνης της Καταστροφής.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο γιατί βλέπουμε για πρώτη φορά άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη, αλλά και γιατί συγχρόνως η αφήγηση της Ιστορίας κρατάει αποστάσεις από υπέρμετρες εθνικιστικές προσεγγίσεις όσο και από νεότερες απόπειρες που παραμορφώνουν την αλήθεια με την αποσιώπηση τραγικών γεγονότων που σφράγισαν την Καταστροφή. Εκατό χρόνια μετά, η Μ. Ηλιού και οι συνεργάτες της επιδιώκουν, και τελικά καταφέρνουν, να τιμήσουν τον κόσμο που χάθηκε το 1922, αλλά και την ίδια την επιστήμη της Ιστορίας.

Η ταινία τεκμηριώνεται με σπάνιο υλικό από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του ImperialWarMuseum, της Pathé, της AlbertKahnFondation και από ιδιωτικές συλλογές.

Στην ταινία συμμετέχουν ως ομιλητές οι GilesMilton (συγγραφέας του βιβλίου «Χαμένος Παράδεισος» και βασικός ομιλητής της ταινίας), Αλέξανδρος Κιτροέφ (HaverfordCollege), Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βικτώρια Σολομωνίδου (Fellow, King’sCollege και δεύτερης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), Ελένη Mπαστέα (NewMexicoUniversity και τρίτης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), LeylaNeyzi (SabanciUniversity) και JackNalbantian (γεννημένος στη Σμύρνη).

Για την ηχητική επένδυση της ταινίας η μοντέζ Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής προκειμένου να ζωντανέψουν τα γεγονότα, ενώ ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος βασίστηκε σε τραγούδια από τη Σμύρνη και σε επιτυχίες της εποχής για να γράψει την πρωτότυπη μουσική για το φιλμ.

Η ιστορία της «παλιάς» Σμύρνης όπως παρουσιάζεται από την Μ.Ηλιού, με τρυφερότητα και ταυτόχρονα με αντικειμενικότητα και συνέπεια, θα ζωντανέψει στην οθόνη του ΟΜΗΡΕΙΟΥ την μαγική πόλη για την οποία τόσες αφηγήσεις έχουμε ακούσει από τους προγόνους μας. Είναι βέβαιο ότι η ταινία θα ενθουσιάσει και θα συγκινήσει το χιακό κοινό που ενδιαφέρεται για το παρελθόν, την ελληνική ταυτότητα, την πολιτισμική εξέλιξή μας και αυτή των γειτόνων μας, ειδικά εάν οικογενειακά συνδέεται με τη Σμύρνη, όπως τόσοι και τόσοι συμπατριώτες μας.

Η ταινία έχει ήδη προβληθεί  στο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του μουσείου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Γαλλικό Ινστιτούτο κ.α. Η Μούσα Ελληνική σε συνεργασία με της ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY INCκαι την ευγενική υποστήριξη των ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ εξασφάλισε τα δικαιώματα για την προβολή της ταινίας και με την αρωγή του ΟΜΗΡΕΙΟΥΠνευματικού Κέντρου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου το χιακό κοινό θα έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει σε μια μοναδική προβολή την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 20.00.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

7 ευρώ και 5 ευρώ από τα ταμεία του ΟΜΗΡΕΙΟΥ και το βιβλιοπωλείο ΠΥΞΙΔΑ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.