Α. Γιαμάς για παιδικούς σταθμούς: Δεν προκύπτει τροφική δηλητηρίαση





 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Χίου, Αργύρης Γιαμάς, σχετικά με την ανησυχία που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών του νησιού.

Σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή “Καλημέρα με τον ANT1 Αιγαίου και τον Κωνσταντίνο Κυδώνη” στον ANT1 Αιγαίου, ο κ. Γιαμάς διευκρίνισε ότι, με βάση τα διαθέσιμα ιατρικά και εργαστηριακά δεδομένα, δεν προκύπτει τροφική δηλητηρίαση, αλλά μάλλον πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα, η οποία, όπως τόνισε, βρίσκεται σε έξαρση αυτή την περίοδο στη Χίο.

«Τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν συνάδουν με τροφική δηλητηρίαση», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος, επικαλούμενος εκτιμήσεις των παιδιάτρων των σταθμών αλλά και τα επίσημα στοιχεία του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου. Σύμφωνα με αυτά, δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά που φοιτούν στους σταθμούς του Δήμου. Αντίθετα, τα μοναδικά σχετικά περιστατικά αφορούν έναν 60χρονο και δύο ανήλικους (έναν 8χρονο και ένα παιδί 5 ετών).

Ο κ. Γιαμάς στάθηκε ιδιαίτερα στην ποιότητα και τον αυστηρό έλεγχο της ενιαίας κουζίνας του Δήμου, η οποία λειτουργεί με πιστοποίηση ISO από το 2019, και έχει εγκριθεί δύο φορές από το Τμήμα Περιβάλλοντος – την πρώτη το 2019 και τη δεύτερη φέτος, το 2025. Εξήγησε επίσης ότι τα ευπαθή τρόφιμα, όπως το κοτόπουλο και το μοσχάρι, ελέγχονται τόσο από τους προμηθευτές όσο και από τους ίδιους τους μάγειρες, ακολουθώντας αυστηρά πρωτόκολλα συντήρησης.

Αναφορικά με την εισαγγελική παρέμβαση που προκλήθηκε από ανησυχίες γονέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αντιδήμαρχος εξέφρασε πλήρη διάθεση συνεργασίας, αλλά δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη χρονική στιγμή του ελέγχου.

«Το μόνο παράπονό μου είναι ότι ο υγειονομικός έλεγχος γίνεται σήμερα, ενώ στους παιδικούς σταθμούς φιλοξενούνται 500 παιδιά. Θα μπορούσε να έχει γίνει χθες, ώστε τα παιδιά να μην στερηθούν το μεσημεριανό τους γεύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρεται και στο επίσημο δελτίο Τύπου του Δήμου Χίου, οι παιδικοί σταθμοί σήμερα Δευτέρα 2 Ιουνίου λειτουργούν μέχρι τις 12:30 χωρίς παροχή σίτισης, ώστε να ολοκληρωθούν συμπληρωματικοί έλεγχοι σε τρόφιμα, νερό και υποδομές.

Ο Δήμος ζητά την κατανόηση των γονέων για αυτή την έκτακτη προσαρμογή, επιμένοντας πως η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις