

-Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου-
*Όσο πλησιάζει ο καιρός προς τις εθνικές εκλογές θα βλέπουμε και θα ακούμε όλο και πιο παράδοξα πράγματα, από πολιτικούς και πολιτευτές, που προσπαθούν να επιβιώσουν!
Θυμάστε πριν λίγο καιρό, που ΄΄μετά βαΐων και κλάδων΄΄ είχε δώσει στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση ο κυβερνητικός βουλευτής λέγοντας ότι συνηγόρησε ο υφυπουργός Οικονομικών στο να γκρεμιστεί το κτίριο του πρώην τελωνείου και το ανακοίνωνε με στόμφο ο βουλευτής; Ε, ας μας πουν, τελικά, ισχύει η δεν ισχύει αυτό; Διότι εμείς πληροφορούμαστε ότι ο Υφυπουργός συνηγόρησε στο να γκρεμιστεί για να κτιστεί …νέο στη θέση του και να γλυτώσει το Ελληνικό Δημόσιο δεκάδες χιλιάδες Ευρώ ετησίως που θα
πρέπει να καταβάλλει για τη στέγαση δύο πλήρως εγκαταστημένων δημοσίων Υπηρεσιών σε άλλα (μισθωμένα ήδη) ακίνητα. Εάν δεν ισχύει αυτό που λέμε, ας μας πουν οι κυβερνόντες ποιες ενέργειες έγιναν από την ημέρα της (δήθεν) εξαγγελίας μέχρι σήμερα.
*Έτερον παράδοξο: Άνθρωπος, που δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές (αφού αυτό ανακοινώνεται σε καθορισμένο χρονικό διάστημα και από συγκεκριμένο φορέα) ήδη εκτύπωσε φυλλάδια με την επωνυμία ΄΄υποψήφιος βουλευτής΄΄…
Λέτε να έχει διαίσθηση και να αντιλαμβάνεται ότι αυτός θα είναι ο …επόμενος τίτλος του;
*Ακόμη ένα παράδοξο: Ως γνωστόν, η νομοθετική εξουσία ασκείται από τα μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου. Τα τελευταία δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν σχέση με εργολαβίες, εκτελέσεις έργων, κλπ. Άλλο η εποπτεία και παρακολούθηση των έργων σε μια εκλογική περιφέρεια και άλλο η προσπάθεια να παρουσιαστούν τα ΄΄πικρά, γλυκά΄΄ για να δικαιολογηθεί έργο (ανύπαρκτο μέχρι στιγμής) σε έναν τόπο. Το να βγαίνει δημόσια ένας τέτοιος λειτουργός και να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα εργολαβικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ενός (δυσκίνητου και πολύ καθυστερημένου, όντως) έργου δεν περιποιεί τιμή για κάποιον που υπηρετεί σε μια τέτοια θέση, παρά για άλλους που περισσότερο θυμίζουν εργοδηγούς τεχνικών γραφείων!
*Το αυτό θα πω και για το γεγονός ότι, δεν μπορεί κάποιο πολιτικό πρόσωπο δίχως τεχνικές γνώσεις (γεωλόγου ή περιβαλλοντολόγου εν προκειμένω) να απευθύνεται με δημόσιο λόγο σε κατοίκους χωριών και να ΄΄δεσμεύεται΄΄ ότι δεν τίθεται ζήτημα περιβαλλοντικού κινδύνου για παρακείμενες εκτάσεις, εάν π.χ. λάβουν υλικό για την κατασκευή ενός έργου. Αυτό δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά υπεύθυνου μηχανικού. Ας σταματήσουν κάποιοι να παριστάνουν τους εκπροσώπους εργολάβων ή τεχνικών εταιρειών!
*Διαρκώς ακούμε εξαγγελίες και δεσμεύσεις, που όμως περνούν πολλοί μήνες για να υλοποιηθούν (εάν υλοποιηθούν) ενώ η όλη κατάσταση βιάζει την καθημερινότητα των πολιτών. Ανακοινώθηκε από πέρυσι (2025) ότι, θα απαγορευτεί η πρόσβαση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των ανηλίκων που είναι κάτω των 15 ετών. Σωστή πρόταση, αν και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε το όριο να είναι τα 17 έτη. Ωστόσο, ενώ το θέμα αυτό συζητιέται από πέρυσι, διαβάσαμε ότι πρόκειται να ξεκινήσει η εφαρμογή του από το 2027!
Γιατί; Μέχρι τότε, δηλαδή, όσοι προλάβουν να ΄΄εντρυφήσουν στην μπόχα΄΄ συγκεκριμένων σελίδων θα το κάνουν ελεύθερα; Και κάτι ακόμη: Πως θα διασφαλιστεί ότι, τα στοιχεία που δηλώνει κάποιος είναι αληθή; Εδώ, σήμερα, έχουν σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα μαθητές Δημοτικού ή Γυμνασίου και δηλώνουν ψευδώνυμα και διαφορετική ημερομηνία γέννησης από την πραγματική, πως θα ελεγχθεί η ορθότητα και αλήθεια των στοιχείων τους;
*Σε συνάφεια με το ανωτέρω είναι και η ανεξέλεγκτη (σήμερα) χρήση των ηλεκτρικών πατινιών. Κάθε μικρό παιδί καβαλά ένα πατίνι, βγαίνει στο δρόμο και ΄΄όποιον πάρει ο χάρος΄΄… Εάν δείτε μέσα στους δρόμους της Χίου πως κυκλοφορούν νεαρά παιδιά με πατίνια θα φρίξετε… Απορώ πως ακόμη δεν έχει σημειωθεί θανατηφόρο ατύχημα!
Βέβαια, κανένας δεν φρόντισε να μάθουν οι πολίτες ότι, και για τα πατίνια αλλά και (κυρίως) για τα ποδήλατα ισχύει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), όπως ισχύει για τα λοιπά δίκυκλα και αυτοκίνητα. Δηλαδή με ποδήλατο δεν πηγαίνουμε σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμια, δεν περνάμε με κόκκινο φανάρι, δεν πηγαίνουμε αντίθετα από το ρεύμα κυκλοφορίας. Τα είπε αυτά κανένας σε παιδιά και ενήλικες, χρήστες ποδηλάτων; Ελάχιστοι ποδηλάτες κινούνται νόμιμα και με την προβλεπόμενη σήμανση, ειδικά τις βραδινές ώρες (φωσφοριζέ γιλέκο, φώτα εμπρός και πίσω, κράνος, συγκεκριμένη ταχύτητα, κλπ). Βέβαια, ποιος να ενδιαφερθεί όταν ο Δήμος έχει ΄΄απλώσει τραχανά΄΄; Χάλασαν το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο δημοτικό κήπο (το οποίο σχεδόν ποτέ δεν λειτούργησαν), αλλά
κυρίως εγκατέλειψαν το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο Δαφνώνα, που είχαν κατασκευάσει οι Δήμαρχοι Καμποχώρων Πολύδωρος Λαμπρινούδης και Μανώλης Κράκαρης. Εκεί, πηγαίναμε από το Δήμο Καμποχώρων, δυο φορές την εβδομάδα, με στελέχη της Τροχαίας και κάναμε μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές, με πραγματικές συνθήκες, με ποδήλατα, κλπ. Η προσέλευση σχολείων τότε ήταν αθρόα. Την περίοδο 2004- 2010 πέρασαν από εκεί εκατοντάδες παιδιά, ενώ είχαν γίνει και δυο ημερίδες στο Δημαρχείο Καμποχώρων, όπου ήλθε και μίλησε ο Ιαβέρης κ.α. και διανεμήθηκε έντυπο υλικό. Σήμερα, ασχολείται κανένας με αυτά; Ο χώρος του πάρκου θυμίζει… ζούγκλα…, ενώ δεν λειτουργεί τίποτε πλέον εκεί από δίκυκλα, αυτοκινητάκια, κλπ.
*Πριν λίγους μήνες γράψαμε για την εγκατάλειψη που βιώνει η περιοχή του Κάστρου (Φρουρίου) της πόλεως Χίου και αναφέραμε συγκεκριμένα ζητήματα. Σήμερα, μάθαμε ότι, επισκέφθηκε το Δημαρχείο αντιπροσωπεία των Συλλόγων του Φρουρίου και εξέφρασαν τα παράπονά τους για την εγκατάλειψη της περιοχής τους. Εμείς τα γράφουμε συνεχώς, εάν μας άκουγαν από το Δήμο δεν θα είχαν φτάσει σε αυτά τα χάλια οι διοικούντες.
Οι αιρετοί έπρεπε να φτάνουν πρώτοι στον πολίτη και τις γειτονιές και να αντιμετωπίζουν τα θέματα που έχουν. Όχι να καταλήγουν οι πολίτες διαμαρτυρόμενοι… Παρά ταύτα, πιστεύει κανένας ότι ο Δήμος; Θα κάνει κάτι ή σε ένα χρόνο (ή έξι μήνες) θα γίνει η ίδια συνάντηση διαμαρτυρίας;
Τελευταίος Δήμαρχος που έκανε έργο στο Φρούριο ήταν ο Μάρκος Μεννής.
*Προχθές, στη Βουλή και σε ερώτηση που έθεσε ο Βουλευτής κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, έλαβε την απάντηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Κοντογιώργη ότι, το νέο δικαστικό μέγαρο της Χίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στο τέλος του 2026. Τελικά ή μας έχουν πάρει χαμπάρι και μας δουλεύουν ψιλό γαζί τους Χιώτες ή εμείς δεν είμαστε καλά και δεν ακούμε και δεν βλέπουμε άρτια… Έχει πάρει ούτε γω ξέρω πόσες παρατάσεις το εν λόγω έργο και η πρόοδος που σημειώνει είναι μικρή, κατά τα άλλα μας λένε ότι θα τελειώσει σε λίγους μήνες! Κρατήστε, λοιπόν, το παρόν δημοσίευμα, να το
αναδημοσιεύσουμε τον Δεκέμβρη και να δούμε εάν θα έχει καταστεί λειτουργικό το κτίριο!
*Σε συνέχεια των ανωτέρω χρονικών δεσμεύσεων και το ακόλουθο: Τα ίδια σας είχαμε πει και πριν ένα χρόνο, όταν κάποιοι κυβερνητικοί εν Χίω εξέδιδαν βαρύγδουπες ανακοινώσεις ότι δήθεν επίκειται άμεσα η διόρθωση των λαθών του Κτηματολογίου (από τις παλιές εγγραφές) στις δημοτικές ενότητες Ιωνίας και Μαστιχοχωρίων. Τότε, γράψαμε ότι, θα περάσει ένας χρόνος, δυο χρόνια, θα περάσουν και οι εκλογές και δεν θα γίνει τίποτα. Να, λοιπόν, που μέχρι στιγμής επαληθευόμαστε! Εάν ήθελαν να διορθώσουν τα παλιά σφάλματα θα το είχαν κάνει 7 χρόνια που κυβερνούν. Το αυτό ισχύει και για την ομάδα Τσίπρα, που κυβέρνησε 5 χρόνια και δεν τα διόρθωσε, παρά το γεγονός ότι κατέθεσαν τα όποια
παραστατικά τους εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι και έγιναν αυτοψίες (με τοπογραφικά, μηχανικούς του Κτηματολογίου από την Αθήνα, κλπ). Ουδέν άλλαξε και ουδεμία ενημέρωση είχαν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες από την περίοδο 2016-2019. Ούτε οι μεν ούτε οι δε αποκατέστησαν τα λάθη του Κτηματολογίου στις δημοτικές ενότητες Ιωνίας και Μαστιχοχωρίων και ο κόσμος αναγκάζεται να τρέχει στα δικαστήρια για να βρει το δίκιο του.
*Την επόμενη εβδομάδα θα θίξουμε δύο πολύ σοβαρά θέματα, για τα οποία οφείλει ο Δήμος Χίου να δείξει ενδιαφέρον και ανταπόκριση. Μας έχει γίνει μνεία τους και από συμπολίτες μας. Λίγη υπομονή. Μέχρι τότε υγεία, χαρά και καλή καρδιά σε όλους!

