Νέο πεδίο διαφωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου άνοιξε η διαδικασία διαμόρφωσης και έγκρισης του κειμένου διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του αεροδρομίου, μετά τη συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου.
Ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Ν. Σκόρδιας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κλέαρχο Χρύση, διαμαρτύρεται για τη μη τήρηση, όπως υποστηρίζει, της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ όλων των παρατάξεων σχετικά με την αποστολή και την έγκριση του τελικού κειμένου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει διευκρινίσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, υποστηρίζοντας ότι το σχετικό απόσπασμα του πρακτικού στάλθηκε εγκαίρως στους επικεφαλής των παρατάξεων, προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.
Ακολουθούν οι δύο τοποθετήσεις:
Διαμαρτυρία για τη μη τήρηση της συμφωνίας του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το ζήτημα του αεροδρομίου Χίου
Κύριε Πρόεδρε,
Σήμερα, 4/11/2026, έλαβα γνώση από τον τοπικό Τύπο ότι ο Δήμαρχος Χίου πρόκειται να συμμετάσχει σε συνάντηση σχετικά με το ζήτημα του αεροδρομίου.
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε καταλήξει σε κοινή συμφωνία όλων των παρατάξεων ότι, έως τις 10:00 της επόμενης ημέρας, θα αποστελλόταν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις μας το τελικό κείμενο της διαμαρτυρίας, προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία και να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ωστόσο, η συμφωνία αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί σας, με ενημερώσατε ότι πρόκειται για απόφαση σε επίπεδο επικεφαλής των παρατάξεων και ότι δεν απαιτείται η δική μου σύμφωνη γνώμη.
Θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι διαφωνώ με οποιαδήποτε διαφοροποίηση από το κείμενο που συμφωνήθηκε στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο με τη συναίνεση όλων των παρατάξεων.
Δεν αποδέχομαι την αντικατάσταση ή την αλλοίωση της συλλογικής απόφασης μέσα από διαδικασίες που δεν διασφαλίζουν τη συμφωνία όλων των παρατάξεων.
Δηλώνω, συνεπώς, ότι θα καταψηφίσω οποιοδήποτε διαφορετικό κείμενο από εκείνο που συμφωνήθηκε, εφόσον δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία και τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί.
Παρακαλώ να ενημερώσετε σχετικά τον Δήμαρχο Χίου και να διασφαλίσετε ότι η παρούσα διαμαρτυρία θα λάβει αριθμό πρωτοκόλλου και θα καταχωρηθεί επισήμως.
Με εκτίμηση,
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Γεώργιος Ν. Σκόρδιας
Διευκρινίσεις του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου για τη διαδικασία
λήψης της απόφασης σχετικά με το αεροδρόμιο
Με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις του Δημοτικού Συμβούλου Παντελή Καμπούρη και τις αιχμές που διατυπώθηκαν προσωπικά σε βάρος μου σχετικά με τον χειρισμό της διαδικασίας για τη λήψη απόφασης σχετικά με το αεροδρόμιο της Χίου, θεωρώ αναγκαίο να αποκαταστήσω ορισμένα πραγματικά στοιχεία.
Πρώτον, ως προς τη συμφωνία που έγινε κατά τη συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου.
Η συνεννόηση που υπήρξε αφορούσε την αποστολή του σχετικού αποσπάσματος στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.
Αυτό ακριβώς υλοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2026 και ώρα 09:55, όταν από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοτικού Συμβουλίου απεστάλη μήνυμα με θέμα «Απόσπασμα πρακτικού προς έλεγχο», αποκλειστικά προς τους επικεφαλής των παρατάξεων, με ρητό αίτημα την άμεση αποστολή των παρατηρήσεών τους.
Επομένως, δεν υπήρξε παράλειψη εφαρμογής της συμφωνίας, αλλά υλοποίηση της διαδικασίας όπως είχε συνεννοηθεί μεταξύ των επικεφαλής.
Δεύτερον, ως προς την ψηφοφορία και τη νομιμοποίηση της απόφασης.
Η επιδίωξη μιας ομόφωνης απόφασης ήταν αυτονόητα επιθυμητή, ιδιαίτερα λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος για τη Χίο. Η επίτευξη ομοφωνίας, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων από ένα συλλογικό όργανο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να σέβεται τόσο τις συγκλίσεις όσο και τις διαφωνίες των μελών του. Η απόφαση 342/2026 και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτυπώνονται στο επίσημο πρακτικό.
Η διαφωνία ενός δημοτικού συμβούλου με τις προτάσεις που τέθηκαν προς συζήτηση και ψηφοφορία είναι απολύτως σεβαστή. Δεν δικαιολογεί, όμως, την αμφισβήτηση της θεσμικής διαδικασίας.
Τέλος, ως προς τις προσωπικές αναφορές στο πρόσωπό μου.
Ο ρόλος του Προέδρου είναι να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, την ισότιμη συμμετοχή των παρατάξεων και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Δεν είναι να επιβάλλει πολιτικές συμφωνίες ούτε να εξασφαλίζει την ομοφωνία με οποιοδήποτε τρόπο.
Δεν αποδέχομαι, συνεπώς, την απόδοση προσωπικών ευθυνών για τη μη επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας, όταν έχουν ακολουθηθεί οι συνεννοήσεις που είχαν προηγηθεί και έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την ενημέρωση και την καταγραφή των θέσεων όλων.
Η προσωπική πολιτική άποψη και η διαφωνία είναι δικαίωμα κάθε δημοτικού συμβούλου. Ο σεβασμός, όμως, στους θεσμούς και στην αλήθεια των γεγονότων αποτελεί υποχρέωση όλων μας.
Η Χίος χρειάζεται ενότητα στη διεκδίκηση για το αεροδρόμιο και όχι αμφισβήτηση των θεσμικών διαδικασιών χωρίς τεκμηρίωση.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Κλέαρχος Αλεξ. Χρύσης