Aλλάζουν όλα στο Αιγαίο: Το ΛΣ εξοπλίζεται με κορβέτες και ακταιωρούς

Η ηγεσία του Λιμενικού βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και παραδοσιακά με το Πολεμικό Ναυτικό. Η αλήθεια είναι ότι από πέρυσι την άνοιξη έχουν πυκνώσει οι συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και των νέων τακτικών που προβάλλουν στο πεδίο του Αιγαίου τα πληρώματα τους.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη η συνδρομή του ΓΕΕΘΑ είναι αφενός η φιλοσοφία που διέπει την οργανωτική λειτουργία της τουρκικής ακτοφυλακής και αφετέρου ο τρόπος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί -χωρίς να κινδυνεύει να στρατικοποιηθεί- κάθε πρόκληση που εμφανίζεται. Η οργανωτική ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η τουρκική ακτοφυλακή είναι το εμπίπτει απευθείας στη δικαιοδοσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και όχι σε αυτήν των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του δυτικού κόσμου.

Αυτό έχει μετατρέψει την τουρκική ακτοφυλακή σε ένα μίνι πολεμικό ναυτικό, με μεγάλα παράκτια σκάφη περιπολίας, που παραπέμπουν στα αντίστοιχα που χρησιμοποιεί το πολεμικό ναυτικό. Οι τέσσερις τουρκικές κορβέτες τύπου Dost βασίζονται στην κλάση Sirio των ιταλικών ναυπηγείων. H «TSG 703 Umut» χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολισμό του ΠΑΘ «Γαύδος» τον Φεβρουάριο του 2018.

Η πρώτη κίνηση

Αυτά «χτύπησαν καμπανάκια» στο Λιμενικό, αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και μάλιστα άμεσα. Η πρώτη κίνηση έγινε με την απόκτηση τεσσάρων νέων ακταιωρών. Στις 15 Απριλίου, παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Ναυτιλίας, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία των δύο παράκτιων περιπολικών σκαφών 900 και 910, με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ να είναι επίσης εκεί. Τα σκάφη, μεταξύ άλλων, φέρουν δύο πυροβόλα 50άρια, πλήρως τηλεχειριζόμενα από τη θωρακισμένη γέφυρα.

Ήδη παραδίδεται το τρίτο σκάφος του ίδιου τύπου και τον Νοέμβριο αναμένεται να παραδοθεί και το τέταρτο.

Σημειώνεται ότι η προμήθεια των συνολικά τεσσάρων σκαφών συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 90% από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 10% από εθνικούς πόρους.

Η REALNEWS,  αποκαλύψει στο φύλλο της 13ης Σεπτεμβρίου 2020 το σχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, που περιελάμβανε την ενίσχυση και με δύο ναυαρχίδες. Πρόκειται για δύο κορβέτες που θα φέρουν την πολυπόθητη ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και θα ανακόψουν την τακτική των επακουμβήσεων.

«Για την επόμενη προγραμματική περίοδο, το Λιμενικό Σώμα θα αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες πάνω από 800 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, στις 9 Ιουνίου σε άσκηση της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ), δίνοντας το πρόσταγμα της ενίσχυσης με νέα πλοία, με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», οι διαδικασίες «τρέχουν» ώστε το πρώτο τρίμηνο του 2022 το υπουργείο να είναι σε θέση να προκηρύξει διαγωνισμό για τη ναυπήγηση δύο κορβετών ή Πλοίων Πολλαπλής Χρήσης (Multi Purpose Vessel – MPV), όπως είναι η επίσημη ονομασία τους. Θα είναι μήκους περίπου 70 μέτρων, με ελικοδρόμιο, το οποίο θα εξυπηρετεί τα Dauphin του Λιμενικού, ενώ θα διαθέτει και ράμπα καθέλκυσης, απ’ όπου θα μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές τα στελέχη της ΜΥΑ και της Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ).

Στόχος είναι έως το τέλος του 2023 να εχει ενταχθεί στην υπηρεσία το πρώτο από τα δύο πλοία.

Η απόκτηση δύο κορβετών από το Λιμενικό Σώμα, πέρα από την θεαματική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, θα απαλλάξει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από έναν πονοκέφαλό και θα διευκολύνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμού, αφού πολλές φορές επιστρατεύονται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα, λόγω διαφοράς μεγέθους των σκαφών.

Έτσι, εκτός από την εξοικονόμηση πόρων στο Πολεμικό Ναυτικό, θα επιτευχθεί και η απάλειψη του κινδύνου στρατιωτικοποίησης κάθε πρόκλησης της τουρκικής ακτοφυλακής.

Πηγή: pentapostagma.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.