Στου κουφού την πόρτα , όσο θέλεις βρόντα, αυτή την Λαϊκή παροιμία μας θύμισε η νέα καταγγελία του συμπολίτη μας και συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, για τον καθιερωμένο πλέον βιασμό των εκβολών του Μαλαγκιώτη ποταμού, από τους διάφορους ανεγκέφαλους που καταπατούν τη νομοθεσία για την προστασία της εκβολής του, δοκιμάζοντας τα αυτοκίνητά τους 4Χ4, θεωρώντας ότι είναι δρόμος και επιβάλλοντας τη δική τους λογική.
Τι κι αν υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες , που οι ίδιοι τις έχουν καταστρέψει, τι κι αν η Βολισσός αποτελεί πλέον έναν ελκυστικό τόπο επίσκεψης και διακοπών , γιατί έχει ακριβώς μια σειρά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα , που πρέπει να διατηρήσει.
Το ζήτημα όμως είναι ότι βρίσκουν και τα κάνουν, πατώντας πάνω στην ανοχή που τους δείχνουν οι τοπικοί άρχοντες τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και σε επίπεδο δήμου, αλλά και η απουσία των διωκτικών αρχών να ελέγξουν και να περιφρουρήσουν το χώρο.
Φαίνεται ότι η περίφημη «πράσινη μετάβαση», που δεν είναι τίποτε άλλο από τις «πράσινες μπίζνες» με χρηματιστήρια ενέργειας , ρύπανσης και ρήτρες αναπροσαρμογής, που έχουν κάψει τα λαϊκά νοικοκυριά , δεν αφήνουν κυβέρνηση, ελεγκτικές αρχές και τους άρχοντες τη τοπικής διοίκησης να ασχοληθούν με τα απλά και καθημερινά που βλέπει το μάτι μας και ακουμπά η ψυχή μας.
Απαιτούμε και επαναφέρουμε τις προτάσεις μας:
- Η περιφερειακή και δημοτική αρχή να συνεργαστούν για την εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης στο σύνολο του ρου του Μαλαγκιώτη ποταμού , που τους έχει διαθέσει το τοπικό συμβούλιο της Βολισσού και την οποία η Περιφερειακή αρχή έχει καταχωνιάσει .
- Η δημοτική αρχή να αξιοποιήσει το ακίνητο που διαθέτει στην εκβολή ως παρατηρητήριο άγριας φύσης και κέντρο περιβάλλοντος σε διασύνδεση με τα εκπαιδευτήρια της Βολισσού τους πολιτιστικούς συλλόγους, και το ΚΠΕ στην Ομηρούπολη .
- Να αποκατασταθεί η σήμανση για την προστασία του υδροβιότοπου και την απαγόρευση διέλευσης με την αντίστοιχη αστυνόμευση .