Από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου, αρχηγοί κρατών, υπουργοί και διαπραγματευτές, ακτιβιστές για το κλίμα, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων θα συναντηθούν στην αιγυπτιακή παράκτια πόλη Sharm el-Sheikh για τη μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση για τη δράση για το κλίμα.
Η 27η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή – COP27 – θα βασιστεί στα αποτελέσματα της COP26 για να αποφασίσει δράσεις σε μια σειρά θεμάτων κρίσιμων για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης – από την επείγουσα μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ανθεκτικότητα και προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για την τήρηση των δεσμεύσεων για χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη ενεργειακή κρίση, τις συγκεντρώσεις ρεκόρ αερίων του θερμοκηπίου και τα αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, η COP27 επιδιώκει ανανεωμένη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, για να επιτύχει τη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού, για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Την πρώτη ημέρα των εργασιών της διάσκεψης ο Αντόνιο Γκουτέρες επιχείρησε να ταρακουνήσει τους παγκόσμιους ηγέτες για την κλιματική απειλή με το συγκλονιστικό μήνυμα «συνεργαστείτε ή αφανιστείτε».
Από το Σαρμ-ελ-Σειχ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε πως υπάρχουν δύο επιλογές για την ανθρωπότητα, είτε ένα Σύμφωνο Αλληλεγγύης για το Κλίμα, ή ένα Σύμφωνο Συλλογικής Αυτοκτονίας.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η προσοχή μας δεν εστιάζεται στην κλιματική αλλαγή. Πρέπει φυσικά να εργαστούμε μαζί για να υποστηρίξουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες και να τερματίσουμε τα τεράστια δεινά. Αλλά η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα και διαφορετική κλίμακα. Είναι ένα καθοριστικό ζήτημα της εποχής μας. Είναι η κεντρική πρόκληση του αιώνα μας. Είναι απαράδεκτο, εξωφρενικό και αυτοκαταστροφικό να μην του δίνουμε προτεραιότητα. Στην πραγματικότητα, οι σημερινές συγκρούσεις μπορεί να συνδέονται με το αυξανόμενο κλιματικό χάος. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει τον βαθύ κίνδυνο του εθισμού μας στα ορυκτά καύσιμα», τόνισε ο Γκουτέρες.
Οι αναλυτές πάντως δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από τη σύνοδο. Ένας λόγος είναι οι ηχηρές απουσίες. Η Κίνα και η Ινδία, δύο από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, δεν θα συμμετάσχουν στην COP27. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επίσης φέρουν μεγάλη ευθύνη, ο Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο μετά τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές.
Ο δεύτερος λόγος είναι η συγκυρία, και συγκεκριμένα ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει ενεργειακές και διατροφικές κρίσεις οι οποίες έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τις πολιτικές για το κλίμα.
Πηγή: unric.org και euronews.com