Εδώ και 8 μήνες, ακούμε συνεχώς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, της ΥΠΕ, τους Διοικητές των Νοσοκομείων, να μιλάνε για την θωράκιση των δημόσιων μονάδων υγείας ενόψει του 2ου κύματος της πανδημίας Covid-19 που θα έρθει. Και τελικά η πανδημία είναι ξανά εδώ, με σταθερά πάνω από 1500 κρούσματα την ημέρα και με δεκάδες συνανθρώπους μας διασωληνωμένους. Ενώ, τα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία αναφοράς δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των περιστατικών.
Τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους παρέχονται με το σταγονόμετρο , αφού έχουν εξαντληθεί τα όποια αποθέματα υπήρχαν ακόμα και από δωρεές. Συγκεκριμένα, μεγάλη έλλειψη σημειώνεται σε μάσκες υψηλής προστασίας FFP3, σε ρόμπες προστασίας από τον Covid-19, ενώ τα αποθέματα σε γάντια συνεχίζουν να είναι μηδενικά !!!
Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο μας υπολογίζονται από την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) σε 6 κλίνες. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 3 κλίνες με δυνατότητα να λειτουργήσουν ως 4 λόγω ελλείψεων κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο, είχαμε ήδη, τον πρώτο διασωληνωμένο ασθενή στη ΜΕΘ, οπότε για να εξοικονομηθεί προσωπικό και κρεβάτια, έγιναν συμπτύξεις τμημάτων (ΜΕΘ με αναισθησιολογικό) μετατρέποντας επί της ουσίας την ΜΕΘ γενικού πληθυσμού σε ΜΕΘ Covid. Οι 2 κλίνες της Μονάδας Μεταναισθητικής Νοσηλείας (ΜΜΑΝ), που μετατράπηκαν σε ΜΕΘ γενικού πλυθησμού, είναι προφανές ότι δεν επαρκούν, σε περίπτωση νοσηλευόμενου περιστατικού με covid, ενώ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί. Μπορεί σήμερα να βρέθηκε κρεβάτι ΜΕΘ σε Νοσοκομείο της Αθήνας και να διακομίστηκε το περιστατικό, το ερώτημα ωστόσο προς τη διοίκηση παραμένει, πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει αύριο ένα αντίστοιχο περιστατικό, όταν τα κρεβάτια των ΜΕΘ στην Αθήνα εξαντληθούν και με τι προσωπικό;;;
Η νοσηλευτική υπηρεσία υποχρεούται αυτή τη στιγμή να στελεχώσει με προσωπικό 3 μονάδες Covid-19 (SARS ενηλίκων, SARS παιδιατρικής και ΜΕΘ). Αναρωτιόμαστε με ποιο προσωπικό;;; Όταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία συνεχίζει να μειώνεται κατά 2.384 (από το Μάιο 2019 ως το Σεπτέμβριο 2020)… Όταν από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού, προσωπικού, ενώ μειώθηκε και η κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία κατά 131 εκατομμύρια με αποτέλεσμα, να κινδυνεύει να μείνει απλήρωτο το επικουρικό ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, θεωρούμε απαράδεκτη την πρόσφατη απόφαση για περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία (80% στην κόκκινη ζώνη και 20% στις υπόλοιπες περιοχές) στο όνομα της εξοικονόμησης προσωπικού και υποδομών για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19, ουσιαστικά μετατρέπει το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα υγείας “μιας νόσου”, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών. Αναγκάζει το λαό ή να συνεχίσει να υποφέρει και να κινδυνεύει από πιθανές επιπλοκές ή να χρυσοπληρώνει στον ιδιωτικό τομέα για την χειρουργική επέμβαση που έχει ανάγκη.
Η απόφαση είναι ανοιχτή κυβερνητική ομολογία αυτού που ήδη γνωρίζουμε και η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθούσε να κρύψει. Ότι δηλαδή δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό και τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της επιδημίας.
Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστέλεχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις. Δεν ανεχόμαστε να θυσιάζουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία, γι’ αυτό απαιτούμε:
► Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις συμμετεχόντων στην προκήρυξη 2Κ και στις καταστάσεις για επικουρικό προσωπικό. Να προσληφθούν γιατροί που συμμετέχουν στις κρίσεις , με προτεραιότητα σε ειδικότητες, όπως εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, κλπ
► Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
► Να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας, η ΠΦΥ, και το ΕΚΑΒ.
► Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους .
► Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για διενέργεια εξετάσεων SARS-COV-2.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Λαμπαδοχυτός Γιάννης Κουβαρά Ολυμπία