H κοκαΐνη που δεν έφτασε εδώ

 

Τα εντόπισαν σκανάροντας περισσότερα από 2.000 κοντέινερ που προέρχονταν από τη Λατινική Αμερική. Στις 29 Απριλίου οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν την κατάσχεση 654 κιλών κοκαΐνης στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας, τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα σε φορτίο με μπανάνες. Το εμπόρευμα είχε ακολουθήσει μια γνώριμη διαδρομή. Είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Γκουαγιακίλ στο Εκουαδόρ και τελικός σταθμός του εμφανιζόταν στα συνοδευτικά έγγραφα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκτιμάται ότι τα ναρκωτικά από εκεί θα διοχετεύονταν σε άλλα βαλκανικά κράτη.

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, η κοκαΐνη ήταν υψηλής καθαρότητας και θα μπορούσε να αποφέρει 200 εκατομμύρια ευρώ στους διακινητές. Η υπόθεση φαίνεται ότι δεν είχε απασχολήσει προηγουμένως τις ελληνικές αρχές, οι οποίες αναμένεται να ζητήσουν επίσημη ενημέρωση για να εξετάσουν την πιθανή εμπλοκή προσώπων στη χώρα μας.

Το Τζόια Τάουρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαμετακομιστικά λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια κοντέινερ φτάνουν εκεί – αριθμός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον ενδελεχή έλεγχο του φορτίου τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της ιταλικής Κεντρικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών, αυξήθηκαν κατά 62,2% οι κατασχεμένες ποσότητες κοκαΐνης το 2020 σε σύγκριση με το 2019 σε όλη τη χώρα. Το 45% αυτής της ποσότητας, περίπου έξι τόνοι, εντοπίστηκε στο λιμάνι Τζόια Τάουρο το 2020 σε 24 ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών. Μεγάλη επιρροή στην περιοχή της Καλαβρίας όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο λιμάνι, έχει η Ντραγκέτα, από τις ισχυρότερες ομάδες οργανωμένου εγκλήματος διεθνώς. Βάσει των στοιχείων της ιταλικής έκθεσης, αλλά και όπως έχει διαπιστωθεί από ανάλογες υποθέσεις στο παρελθόν, οι συσκευασίες της κοκαΐνης στέλνονται από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη είτε κρυμμένες μέσα στα χαρτοκιβώτια κάποιου νόμιμου φορτίου (συνήθως μπανάνες) είτε τοποθετημένες σε ειδικές κρύπτες των κοντέινερ ή στο σύστημα ψύξης τους.

H κοκαΐνη που δεν έφτασε εδώ-1
Στιγμιότυπο από βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ιταλικές αρχές.

 

Αλλες μέθοδοι

Στο παρελθόν η Ντραγκέτα χρησιμοποιούσε ως τακτική για το λαθρεμπόριο κοκαΐνης τη δημιουργία πλασματικών μεταφορικών εταιρειών που είχε υπό τον έλεγχό της. Εκτιμάται πως πλέον ακολουθεί άλλες μεθόδους, έχοντας συνεργάτες στα διάφορα λιμάνια ή σημεία της διαδρομής που πρόκειται να ακολουθήσουν τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με στέλεχος των ελληνικών αρχών που έχει χειριστεί αντίστοιχες υποθέσεις στην πατρίδα μας, εάν η κοκαΐνη βρεθεί κρυμμένη στα πορτάκια των ψυγείων ή στον μηχανισμό ψύξης ενός κοντέινερ, δεν απαιτείται η τοποθέτησή της κατά τη διαδικασία φόρτωσης, αλλά μπορεί η διαδικασία να έχει γίνει ακόμη και εν πλω με ενδεχόμενη συμμετοχή μελών του πληρώματος του πλοίου. Δεν αποκλείεται αυτού του τύπου οι μεταφορτώσεις να γίνονται και υπό την απειλή όπλων από μέλη του καρτέλ. Εάν η κοκαΐνη εντοπιστεί εντός των χαρτοκιβωτίων που μεταφέρουν το νόμιμο εμπόρευμα, τότε θεωρείται πιο πιθανό ότι η τοποθέτηση έγινε στο σημείο φόρτωσης, δηλαδή στην αφετηρία του ταξιδιού, ή σε κάποιο σημείο της διαδρομής μετά το εργοστάσιο συσκευασίας φρούτων και προτού καταλήξει το κοντέινερ στο λιμάνι αναχώρησης. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται και η πιθανή εμπλοκή του παραλήπτη του νόμιμου φορτίου.

Τον Νοέμβριο του 2019 εντοπίστηκε στο λιμάνι του Τζόια Τάουρο πάνω από ένας τόνος κοκαΐνης σε 144 συσκευασίες μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες. Τον Δεκέμβριο του 2021 και πάλι στην Καλαβρία κατασχέθηκαν 2,3 τόνοι κοκαΐνης σε τρία κοντέινερ με μπανάνες, φιστίκια και πιπέρι. Και τότε χρειάστηκε να ελεγχθούν με ειδικά σκάνερ τουλάχιστον 3.000 κοντέινερ που προέρχονταν από τη Λατινική Αμερική.

Τον Νοέμβριο του 2021 δεσμεύθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως ύποπτα 15 κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ. Σε πρώτη φάση το σκάνερ δεν κατάφερε να εντοπίσει ναρκωτικά. Ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της αστυνομίας, όμως, οδήγησε τις αρμόδιες αρχές στον εντοπισμό 82 κιλών κοκαΐνης. Το πλοίο που μετέφερε τα κοντέινερ είχε αναχωρήσει τότε από το Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ και προτού δέσει στη Θεσσαλονίκη είχε ως ενδιάμεσους σταθμούς τον Παναμά και το λιμάνι Τζόια Τάουρο στην Ιταλία. Τελικός προορισμός των ναρκωτικών τότε ήταν μια εταιρεία με έδρα στη Βουλγαρία. Είχαν προηγηθεί δύο κατασχέσεις ανάλογου φορτίου τον Οκτώβριο του 2021 στο Εκουαδόρ, από τις οποίες προέκυψαν κρίσιμες πληροφορίες για τη διαδρομή που θα ακολουθούσαν ναρκωτικά της ίδια παρτίδας.

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.