Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή άρση του lockdown από τις 14 Δεκεμβρίου ακυρώνεται από τα επιδημιολογικα δεδομένα, καθώς το δεύτερο κύμα κορονοϊού δεν υποχωρεί αρκετά γρήγορα, και έτσι όλα είναι ρευστά και η συζήτηση για το άνοιγμα παγώνει μέχρι νεωτέρας.
Στο θέμα της πανδημίας αναμένεται να αναφερθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη στις 11 το πρωί.
Στο τραπέζι πλέον βρίσκεται, στην καλύτερη περίπτωση, το σενάριο της 21ης Δεκεμβρίου, ενώ αυτά τα Χριστούγεννα είναι σαφές πως θα είναι διαφορετικά και είναι ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο για γιορτές με γενικό ή μερικό lockdown.
Φαίνεται εξάλλου πως πλέον κλειδώνει η απόφαση να παραμείνει σε ισχύ η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 και τις ημέρες των γιορτών, καθώς και ο περιορισμός κυκλοφορίας τις βραδυνές ώρες, κάτι που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα σε ένα βαθμό θα κάνουμε Χριστούγεννα με κάποιας μορφής καραντίνα.
Αυτό που “καίει” την κυβέρνηση, είναι να ανοίξει το λιανικό εμπόριο πριν τις γιορτές, για να κινηθεί η αγορά, χωρίς όμως να προκληθεί συνωστισμός. Στόχος είναι να ανοίξουν έστω τα μικρά εμπορικά καταστήματα. Όλα όμως εξαρτώνται από το εάν θα έχει προλάβει να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ. Το ζήτημα όμως είναι ότι οι ειδικοί λένε πως για να είναι ασφαλές να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων, πρέπει τα κρούσματα να έχουν πέσει στα 500 και οι διασωληνώσεις σε διψήφιο νούμερο.
Σε πρώτη φάση, πρέπει να θεωρείται λοιπόν δεδομένη η παράταση του lockdown μετά την 7η Δεκεμβρίου με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το πότε και πως τελικά θα ξεκινήσει η άρση.
Με τον αριθμό των νεκρών όμως να έχει παγιωθεί καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου στους 100, ο Νοέμβριος κλείνει με περισσότερους από 1700 θανάτους και πάνω από 600 διασωληνωμένους. Γεγονός, που δεν δημιουργεί αισιοδοξία, παρά τη μικρή πτώση των κρουσμάτων, η οποία εξάλλου οφείλεται και στο ότι γίνονται εκ των πραγμάτων λιγότερα τεστ λόγω του lockdown. Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την κορύφωση του δεύτερου κύματος, η Θεσσαλονίκη έχει λιγότερα κρούσματα από ό,τι η Αττική. Το ζήτημα όμως είναι ότι η θετικότητα ήταν χθες στο 9,68% με όριο συναγερμού το 4%.
Από την ημερομηνία έναρξης της εξόδου εξαρτάται και το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία. Εάν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άνοιγμα των δημοτικών, τα οποια εξυπακουεται ότι πλεον είναι δεδομένο πως δεν θα εχουν ανοιξει στις 7 Δεκεμβρίου όπως ήταν η αρχική πρόθεση. Εάν όμως, όπως πλέον είναι πιθανό, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αναβληθεί για τις 21 Δεκεμβρίου, δεν θα έχει νόημα να επιστρέψουν οι μαθητές στις αίθουσες.
Σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, πάντως άνοιγμα των σχολείων θα σημάνει αύξηση της κινητικότητας. Αλλά για λόγους ισοτιμίας των μαθητών, δεν γίνεται να ανοίξουν τα σχολεία σε κάποιες περιοχές της χώρας και σε άλλες να παραμείνουν κλειστά. Η κυβέρνηση εξάλλου δεν προσανατολίζεται σε άρση lockdown πολλών ταχυτήτων.
Εν τω μεταξύ η αμφισβήτηση των στοιχείων του ΕΟΔΥ δημιουργεί νέους πολιτικούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε χθες δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παράλληλα συστήματα και διπλό τρόπο καταγραφής των δεδομένων της πανδημίας, ενώ ο ΕΟΔΥ έκανε λόγο για “αποκυήματα νοσηρής φαντασίας”.
Πηγή: news247.gr