ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ Του Παναγιώτη Αποστόλου

Δεν είναι τυχαία πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε και η οποία παρουσιάζει αποστροφή του λαού μας προς την ηγεσία της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας!

Πώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει προς έναν Αρχιεπίσκοπο, βαθιά πολιτικοποιημένο, όργανο της “αριστεράς”, ο οποίος στην διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έβαλε πλάτη στα πολύ δύσκολα γι΄ αυτήν, υπονομεύοντας την ίδια την Εκκλησία!

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει προς έναν προπαγανδιστή των Μνημονίων που εξαθλίωσαν την Ελλάδα και τον λαό της.

Όταν τον Μάιο του 2018 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος  εξέδωσε τη γνωστή μηνιαία της έκδοση – εγκύκλιο με τίτλο “Προς τον Λαό”, η οποία μοιράζεται σε όλες τις Εκκλησίες και διαβάζετε από του Ιερού Βήματος από τους Ιερείς στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα. Γράφεται λοιπόν μεταξύ πολλών άλλων στην εγκύκλιο με αριθμό 50:

« … Αλλά και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης των τελευταίων οκτώ ετών, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.(Ευρωπαϊκής Ένωσης) επέδειξαν την αλληλεγγύη τους, το καθένα ξεχωριστά, προς την Ελλάδα με τον δανεισμό του πρωτοφανούς ποσού των 300 και πλέον δισ. ευρώ, του μεγαλύτερου διακρατικού δανείου που χορηγήθηκε ποτέ στη νομισματική ιστορία της ανθρωπότητας, υπό όρους πιο ευνοϊκούς  από αυτούς που η Ελλάδα μόνη της μπορούσε να επιτύχει στη διεθνή χρηματαγορά. Τελικά δε σήμερα, με επιτόκια που δεν υπερβαίνουν τη μονάδα, με μοναδική απαίτηση τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς οι διεθνείς πολιτικές, οικονομικές και επιστημονικές εξελίξεις επιβάλλουν επιτακτικά την υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων»!

Σωσίβιο της εγκληματικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αρχιεπίσκοπος…

Ναι, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δημιουργούσε μαξιλαράκι ασφαλείας σε μια κυβέρνηση που πανηγύριζε, πως έβγαζε την χώρα μας από τα Μνημόνια της καταστροφής! Γινόταν η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον Αλέξη Τσίπρα και ναυαγοσώστης όλων εκείνων των Μπολσεβίκων – αριστερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων δεξιούληδων, που πούλησαν την ψυχή τους στο διάβολο, συνεργαζόμενοι μαζί του! Μια απλόχερη βοήθεια που πρόσφερε τότε η Εκκλησία της Ελλάδος σε άθεους και εν πολλοίς αντίχριστους κυβερνώντες!

Μέσω μιας άθλιας  προπαγάνδας!  Υπέρ μιας εθνοκτόνου κυβερνήσεως πού προσπάθησε με βίαιο τρόπο να αποκόψει τον ελληνικό λαό από τον Κύριο Χριστό του, με όλες τις σατανικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις; Συμβάλλοντας τότε υπέρ της ρητορικής κυβερνητικών αξιωματούχων περί του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας!

Μια Συμφωνία κυρωμένη από τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που αξιοποίησαν άριστα δημοσκόπηση της εταιρείας Kapa Research που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2015, υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, αλλά και υπέρ της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας από το Κράτος, όπου τασσόταν η πλειοψηφία των ερωτηθέντων και την οποία δημοσκόπηση “δουλεύτηκε” άριστα επί τριετία από τα δυο μέρη (Τσίπρα – Ιερώνυμου)!

Που όμως ευτυχώς προσέκρουσε στις 12 Δεκεμβρίου 2018, όταν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την απέρριψε!

Όμως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που δεν καταλαβαίνει τίποτε από τις οργισμένες αντιδράσεις κλήρου και λαού, αποφάσιζε στην συνέχεια την σύσταση 8μελούς Επιτροπής, αποτελούμενης από τρείς Μητροπολίτες, τρεις Πρεσβυτέρους και δυο νομικούς, προκειμένου να συζητήσουν με αντιπροσωπία της κυβερνήσεως και να φτάσουν σε οριστική συμφωνία!

Μια συμφωνία που βεβαίως έχει παγώσει!

Που έγραψα την εποχή εκείνη, πως δεν πιστεύω ότι έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος, θα επιχειρήσει ο Αρχιεπίσκοπος να διαπραγματευτεί την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, θυσιάζοντας την πνευματική ταυτότητα των Ελλήνων!

Αυτός επίσης ο Αρχιεπίσκοπος, του πάλαι ποτέ βαθέως ΠΑΣΟΚ, που στην συνέχεια μετατοπίστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίστασε να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα με την Ρωσία!

Να αρχίσουν εργασίες διαδοχής…

Έτσι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Kapa Research (πάλι) για λογαριασμό του ιδρύματος “Φρίντριχ Νάουμαν”, η Εκκλησία χάνει σημαντικό έδαφος σε επιρροή στους πολίτες και βρίσκεται στην 16η θέση, ανάμεσα στους άλλους “πυλώνες της κοινωνίας” (πρωτεύει η οικογένεια με ποσοστό αποδοχής 97,2% και ακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδος μας με 87,1%, οι επιστήμονες – τεχνοκράτες με 85% και συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα η ΕΛ.ΑΣ. με 77,1%)!

Δηλαδή, καμία σχέση με την επιρροή, που επί εποχής μακαριστού Χριστοδούλου είχε φθάσει και στο 90% και που η Εκκλησία έκανε λαοσυνάξεις με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στο Σύνταγμα, την Θεσσαλονίκη και παντού όπου ο μακαριστός Χριστόδουλος εμφανιζόταν! Ο αγαπημένος Ιεράρχης της νεολαίας μας την εποχή εκείνη!

Γι΄ αυτό θεωρώ επιβεβλημένη στο σημερινό μου άρθρο, να κάνω αναφορά σε έναν αντάρτη και ασυμβίβαστο πολιτικό, ο οποίος είχε τη δύναμη να παραιτηθεί από Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, επειδή απλά διαφωνούσε και επειδή η γνώμη του μετράει…

Οι παλιότεροι βέβαια θυμούνται, ότι είναι αυτός που πρώτος και στο παρελθόν, στην τηλεοπτική εκπομπή, τότε, του Πάνου Παναγιωτόπουλου είχε πει: “είναι ώρα να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος των τανκς”!

Οι ερωτήσεις του μάλιστα στη Βουλή για τα οικονομικά και τις αγοραπωλησίες της εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη είχαν μπει στο μενού της διαδοχής …

Τα οικονομικά σκάνδαλα έφθασαν στη Δικαιοσύνη και στη Σύνοδο και ήταν στην ημερήσια διάταξη των ρεπορτάζ και πιθανόν να έγειραν την πλάστιγγα τότε, υπέρ της εκλογής Χριστοδούλου.

Αντιληφθήκατε νομίζω, πως μιλώ για τον Νίκο Νικολόπουλο, Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος! Ο οποίος δεν μου έκρυψε τον προβληματισμό του, σε σχέση με την προσβολή της υγείας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από τον κορωνοϊό και με τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας, που αφορά την αρνητική απήχηση – εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στην Εκκλησία της Ελλάδος!

Ένα χρόνο μετά… Ιδού η κατάλληλη ώρα της παραίτησης…

Κατέγραψα λοιπόν παρακάτω την οργισμένη και τεκμηριωμένη αντίδρασή του:

«Πέρυσι στις 23 Νοεμβρίου έγινε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κυρίου  Ιερωνύμου και στο επίσημο γεύμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι:

“δεν εννοεί ισοβίως να παραμείνει στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο”!

Είχε, μάλιστα, επισημάνει ότι την κατάλληλη ώρα θα μιμηθεί τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, που είχε το σθένος και την σοφία να παραιτηθεί προκειμένου να πνεύσει νέος άνεμος στην ιστορική Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Παρήλθε ακριβώς ένας χρόνος από τότε, αλλά η δική μας μνήμη δεν ασθενεί. Έχουμε, άλλωστε τη δυνατότητα να ανατρέξουμε σε δημοσιεύματα εκείνων των ημερών.

Σε ένα από αυτά, στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, αντιληφθήκαμε ότι διερμηνεύονταν αυθεντικά οι σκέψεις του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας και αντιγράφουμε:

“Όταν ο Αρχιεπίσκοπος νιώσει ότι δεν μπορεί να ασκεί τα διοικητικά, οργανωτικά και ποιμαντικά του καθήκοντα και είναι ένα περιφερόμενο ράσο, δεν θα δεχθεί ούτε να εξευτελιστεί, ούτε να τον κάνει ότι θέλει ο περίγυρος του, ούτε να γίνει ένας Αρχιεπίσκοπος “μούμια” τη στιγμή, που τα προβλήματα της Εκκλησίας είναι ζωτικά, οι εξελίξεις τρέχουν και ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να είναι μια “ενεργή μηχανή” 24 ώρες το εικοσιτετράωρο”!

Οι εξελίξεις πράγματι έτρεξαν και η χρονιά που διανύουμε μας επιφύλαξε πρωτόγνωρες, δραματικές κατά κανόνα εκπλήξεις. Ανάμεσα σε αυτές, βιώσαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας και τις ολέθριες συνέπειες της!

Το δυστυχές γεγονός είναι ότι η Εκκλησία αντιμετωπίστηκε με περιφρόνηση από την κοσμική εξουσία. Δεν είναι της παρούσης να επεκταθούμε και να αναλύσουμε τα απανωτά τραύματα που επέφεραν στο Σώμα της Εκκλησίας οι κυβερνητικές αποφάσεις, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Προσβλήθηκε πολλαπλώς η Πίστη μας, οι Χριστιανικές παραδόσεις μας, ακόμα και η Θεία Λατρεία καθώς και τα πανάχραντα μυστήρια.

Οι κυβερνώντες – και όχι μόνον – ενέσπειραν πολλά ζιζάνια αμφιβολίας. Έφτασαν στο σημείο να “φτύσουν” την Θεία Κοινωνία και να καθίσουν στο σκαμνί όσους τόλμησαν να μεταλάβουν “το Σώμα και το Αίμα του Χριστού”!

Στις σημειώσεις μας έχουμε κρατήσει και αποστροφή από συνέντευξη που παραχώρησε ο Μακαριώτατος στον Αλέξη Παπαχελά της “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ”, στα τέλη του περασμένου Μαΐου! Θυμίζουμε επιγραμματικά:

“Ένας καινούριος κόσμος γεννήθηκε και μια νέα ευκαιρία για την εκκλησία… Δεν αισθάνομαι δεμένος με την καρέκλα… Είναι καιρός να βρούμε τη μέση λύση στην ηλικία των Μητροπολιτών…”!

Είναι πράγματι ενδιαφέρουσες και κυρίως επίκαιρες οι σκέψεις  του κύριου Ιερωνύμου! Μόλις πριν λίγες μέρες γίναμε κοινωνοί έρευνας της κοινής γνώμης από την εταιρεία Kapa Research!

Πόνεσε η ψυχή μας με το εύρημα που εμφανίζει κλονισμένη την εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων, όσον αφορά την αξιοπιστία της Εκκλησίας. Ως θεσμός δεν έλκει. Δεν εμπνέει πια! Κατρακύλησε στην 16η θέση ανάμεσα στους θεσμικούς πυλώνες της κοινωνίας. Μόλις το 25 % των συν-Ελλήνων εμπιστεύεται την Εκκλησία…

Ποσοστό, μάλιστα, που μέσα στην πανδημία υποχώρησε τέσσερις ολόκληρες μονάδες! Πότε;

Τις ώρες που τα υπερχειλίζοντα συναισθήματά της οργής και της ανασφάλειας κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία. Αυτήν την ώρα οι Έλληνες επιλέγουν την Οικογένεια και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις της εμπιστοσύνης τους και (ποιος να το πιστέψει;) αμφισβητούν την Εκκλησία, την οποία περιορίζουν στη θέση της ουραγού… Κάποιος ευθύνεται γι΄ αυτήν την καταβαράθρωση.

Είναι αυτός που σωστά μεν επισήμανε ότι η πανδημία γέννησε μια νέα ευκαιρία για την Εκκλησία, αλλά και εκείνος που ως πρόξενος του κλονισμού της εικόνας της, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανάταξη του θεσμού.

Ο κ. Ιερώνυμος νοσεί. Τον συνοδεύουν οι ειλικρινέστερες των ευχών μας για ταχεία ανάρρωση. Όσο ταχέως οφείλει να πει το δικό του “ΝΥΝ ΑΠΟΛΥΕΙΣ…”!

Τουλάχιστον, για να είναι έργω και λόγω συνεπής με τον εαυτό του και την υστεροφημία του.

Και τώρα επέστη η ώρα για να τελευτήσει τον ποιμαντορικό του βίο ο Μακαριότατος ανεπαίσχυντα και ειρηνικά, διευκολύνοντας τις αναγκαίες εξελίξεις διαδοχής, ώστε να πνεύσει άνεμος ανανέωσης στην κορυφή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και αντίστασης στο επαίσχυντο σχέδιο της μετατροπής του Κράτους σε ουδετερόθρησκου φέουδο της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Όσο νωρίτερα αντιληφθεί ότι είναι ανεπιθύμητος στην πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, ανάμεσα στους κληρικούς και στη χριστεπώνυμο πλήρωμα, τόσο καλύτερα για τον πιστό λαό μας!!

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.