Μηταράκης: Επί ΝΔ πέρασε στο Eurogroup η δυνατότητα για επαναφορά του νησιωτικού ΦΠΑ στα μικρά νησιά – Γίνονται προσπάθειες να ισχύσει από 1/1/2025

Στο τηλεοπτικό πλατό της εκπομπής «Πρωινή Ζώνη» στο Action24 φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης.

Τα εσωκομματικά ζητήματα της αντιπολίτευσης, ο ΦΠΑ στον καφέ και η επαναφορά του νησιωτικού ΦΠΑ σε Οινούσσες και Ψαρά βρέθηκαν στο τραπέζι της πολιτικής συζήτησης.

Για τον νησιωτικό ΦΠΑ σε Οινούσσες και Ψαρά, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «από 1//1/2025 στόχος είναι να λυθεί και αυτό. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός που πέρασε πριν δύο χρόνια επί Χρήστου Σταϊκούρα στο Eurogroup επέτρεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από 1/1/2025 να επαναφέρει τον νησιωτικό ΦΠΑ»

Σχολιάζοντας τις εσωτερικές διεργασίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα την εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «ο γεγονός ότι οι αρχηγοί της μείζονος αντιπολίτευσης δεν είναι στη Βουλή και ίσως αν εκλεγεί ο κ. Δούκας και της έλασσον αντιπολίτευσης δεν θα είναι στη Βουλή, είναι ένα θέμα. Στη Νέα Δημοκρατία το συζητήσαμε αυτό και το 2016 αλλάξαμε το καταστατικό μας και πλέον μόνο εν ενεργεία βουλευτές του εθνικού Κοινοβουλίου θα μπορούν να είναι υποψήφιοι στο μέλλον για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Σε μία Κοινοβουλευτική Δημοκρατία – και μη θεωρηθεί παρέμβαση στα εσωτερικά άλλων κομμάτων – επηρεάζει το γεγονός ότι στις μεγάλες συζητήσεις στο Κοινοβούλιο, οι αρχηγοί εκπροσωπούνται και δεν συμμετέχουν».

Ερωτηθείς για τον ΦΠΑ στον καφέ, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι «ο ΦΠΑ στον καφέ ήταν στο 24% από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν στο 24% και δώσαμε μία προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ σε χαμηλότερο συντελεστή στις πολύ δύσκολες εποχές της κρίσης, καταφέραμε να μονιμοποιήσουμε τον χαμηλότερο συντελεστή σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως παραδείγματος χάρη τον καφέ που είναι στο take away, το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο από νεαρά παιδιά και εργαζομένους και επαναφέραμε τον ΦΠΑ εκεί που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Κυβέρνηση που μείωσε τους φόρους ήταν η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν κάτι δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε σε αυτή την Κυβέρνηση είναι ότι από το 2019 έως σήμερα μειώνει φόρους».

Απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου Γιώργου Κακούση, για την υπεραπόδοση των φόρων και την ακρίβεια, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «όσοι μιλάνε για υπεραπόδοση ΦΠΑ ξεχνάνε τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε μία τεράστια έκρηξη τουριστικών αφίξεων. Για τους 32.000.000 τουρίστες, η δαπάνη τους είναι αντικείμενο έμμεσης φορολογίας. Μετά την πανδημία, η έκρηξη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτό δημιουργεί μία απόδοση υπέρ όλων ημών στα φορολογικά έσοδα, τα οποία πάνε στην παιδεία, στην υγεία, στην καθημερινότητα του πολίτη».

Μπορείτε να δείτε βίντεο εδώhttps://youtu.be/HxxxQqlXaHE?si=Kmq2Tbs3KzxBlwqe

Σχετικές δημοσιεύσεις