Το μέλλον του Περιφερειακού Τύπου: Προκλήσεις και προοπτικές από το συνέδριο στα Χανιά

 

Με κεντρικό θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές του Περιφερειακού Τύπου στη νέα ψηφιακή εποχή, ολοκληρώθηκε στα Χανιά το Πανελλήνιο Συνέδριο Περιφερειακού Τύπου. Η διοργάνωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), που φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των τοπικών μέσων ενημέρωσης και εστίασε στις δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοσιογραφία.

Οι χαιρετισμοί και τα μηνύματα στήριξης

Το Συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμούς από θεσμικούς και πολιτικούς εκπροσώπους. Ο Πρόεδρος της ΕΙΕΤ, Αντώνης Μουντάκης, τόνισε τις διαχρονικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο περιφερειακός Τύπος, ειδικά την τελευταία δεκαπενταετία, αλλά και την αξιοσημείωτη αντοχή του, με πάνω από 200 εφημερίδες να παραμένουν ενεργές σε όλη τη χώρα. «Ο περιφερειακός Τύπος εξακολουθεί να έχει το κύρος της αντικειμενικής ενημέρωσης και βαθιά διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μουντάκης υπογράμμισε την ανάγκη για θεσμική και διαρκή στήριξη του κλάδου, παρόμοια με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, επισημαίνοντας και το ζήτημα της νομιμότητας στην ενημέρωση της Περιφέρειας, με την ύπαρξη μέσων που λειτουργούν εκτός θεσμικού πλαισίου.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας προς τον Περιφερειακό Τύπο, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό του ρόλο στην έγκυρη ενημέρωση. Παρόμοιο μήνυμα έστειλε και ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισημαίνοντας τη σημασία της διοργάνωσης για την ενίσχυση του διαλόγου γύρω από την επικοινωνία.

Θετικά μηνύματα στήριξης προς τον κλάδο απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης, ο Βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι φορέων και πολιτικών σχημάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα βιντεοσκοπημένα μηνύματα που προβλήθηκαν από κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους, τονίζοντας τη σημασία διατήρησης ενός ισχυρού και ανεξάρτητου Περιφερειακού Τύπου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη, ο οποίος αναγνώρισε τις πολυετείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Περιφερειακός Τύπος, αλλά και τη σταθερή του συμβολή στην πολυφωνία και την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Ο κ. Γαλαμάτης αναφέρθηκε στα μέτρα που σχεδιάζονται για την ενίσχυση του κλάδου, με έμφαση στην ανάγκη εκσυγχρονισμού, αλλά και στην εφαρμογή πολιτικών στήριξης, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τοπικών μέσων σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο επικοινωνιακό περιβάλλον.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο ήταν και ο εκδότης της «Χιώτικης Διαφάνειας» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ι.Ε.Τ., Παντελής Κυδώνης, ο οποίος με την παρουσία του ενίσχυσε τη σημασία της συνάντησης για την ενότητα και την προοπτική του Περιφερειακού Τύπου, ενώ παρενέβει πραγματοποιώντας άμεσες ερωτήσεις προς τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Δημήτρη Γαλαμάτη.

Ο κ. Κυδώνης έθεσε τα εξής ερωτήματα. Ζήτησε να μάθει εάν η κρατική χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ κατανέμεται με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια, διασφαλίζοντας ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως μεγέθους ή περιοχής και πως πραγματοποιούνται έλεγχοι για το μείζον ζήτημα των παράνομων εκτυπώσεων εντύπων σε ανεξέλεγκτα εκτυπωτικά μηχανήματα.

Απαντώντας, ο κ. Γαλαμάτης επισήμανε πως το Υπουργείο εφαρμόζει ένα διαφανές πλαίσιο κριτηρίων για την κατανομή των πόρων, τονίζοντας πως στόχος είναι η στήριξη της πολυφωνίας και της έγκυρης ενημέρωσης, ιδιαίτερα για τα περιφερειακά μέσα. Υπογράμμισε δε πως η ενίσχυση των ΜΜΕ δεν αποτελεί «λευκή επιταγή», αλλά μέσο για την ουσιαστική στήριξη της ενημέρωσης σε όλη τη χώρα.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των παράνομων εκτυπώσεων εντύπων, ο κ. Γαλαμάτης   παραδέχθηκε πως το ζήτημα είναι υπαρκτό και σοβαρό, σημειώνοντας ότι απαιτείται συνεργασία τόσο των αρμόδιων κρατικών αρχών όσο και των ίδιων των εκδοτών για την καταπολέμησή του. Όπως ανέφερε, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας είναι έτοιμες να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να διασφαλιστεί πως οι εκδόσεις πραγματοποιούνται σε αδειοδοτημένα και ελεγχόμενα τυπογραφεία. Υπογράμμισε επίσης ότι θα υπάρξει στενότερη συνεργασία με τις αρχές για την πάταξη των παράνομων εκτυπώσεων, με στόχο τη διαφάνεια και την προστασία της νόμιμης εκδοτικής δραστηριότητας.

Η τεχνητή νοημοσύνη στη δημοσιογραφία

Κεντρικό σημείο του συνεδρίου αποτέλεσε η ενότητα για την τεχνητή νοημοσύνη και την εφαρμογή της στα μέσα ενημέρωσης. Τέσσερις καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανέλυσαν τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που ανοίγονται για τη δημοσιογραφία.

Ο καθηγητής Ανδρέας Βέγλης παρουσίασε τους τρόπους αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοσιογραφία, αναφερόμενος στα πεδία εφαρμογής και στα ηθικά διλήμματα που ανακύπτουν. Η Δρ. Θεοδώρα Σαρίδου επικεντρώθηκε στα ζητήματα δεοντολογίας κατά τη χρήση αυτών των εργαλείων, ενώ ο καθηγητής Χαράλαμπος Δημούλας παρουσίασε τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης τόσο στη δημοσιογραφία όσο και στα οπτικοακουστικά μέσα. Τέλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιωάννα Κωσταρέλλα συζήτησε κατά πόσο η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις αίθουσες σύνταξης των τοπικών μέσων αποτελεί αναγκαία συνθήκη προόδου ή ενδεχόμενη απειλή.

Το ενδιαφέρον των συνέδρων κέντρισαν επίσης οι παρουσιάσεις καλών πρακτικών για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των περιφερειακών ΜΜΕ μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως το Journalism Trust Initiative, αναδεικνύοντας τρόπους ώστε τα τοπικά μέσα να παραμείνουν έγκυρα και αξιόπιστα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις