Riders of Justice, μία ταινία εκδίκησης, με παράξενο χιούμορ

Στο Riders of Justice (https://www.ridersofjustice.com) ένας Δανός που πολεμάει στο Αφγανιστάν επιστρέφει στη χώρα του γιατί έχει χάσει αναπάντεχα τη σύζυγό του. Στη συνέχεια, καλείται να συμβιώσει με τη μοναχοκόρη του, με την οποία είναι αποξενωμένος, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει τα αίτια θανάτου της γυναίκας του, με τη βοήθεια κάποιων κολλημένων με την επιστήμη συνεργατών. Τελικά, τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας περιπλέκουν την κατάσταση για τους/την πρωταγωνιστές/α αυτού του film.

Σε αυτό το έργο, με τα ωραία σκούρα χρώματα, του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Anders Thomas Jensen συνυπάρχουν πάρα πολλές σκηνές δράσης και δράματος και διαπλέκονται επιδερμικά τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Δανίας, των τεχνολογιών επιτήρησης, του ποινικού εγκλήματος, της οπλοφορίας και της μετανάστευσης. Επίσης, η χρήση της κάμερας από το διευθυντή φωτογραφίας Kasper Tuxen και της ομάδας του είναι πολλές φορές απότομη, παρά τα αρκετά ωραία πλάνα του, ενώ οι μεταβάσεις από τη μια σκηνή στην άλλη, μέσω του μοντάζ των Nicolaj Monberg και Anders Albjerg Kristiansen, δε γίνονται πάντα ομαλά. Έτσι, όμως, δεν εξασφαλίζεται η ομαλή ροή και ανάπτυξη της συγκεκριμένης ιστορίας και των χαρακτήρων της. Παράλληλα, το δίπολο των εξοικειωμένων και των ανίδεων με τη βία ηρώων, σε συνδυασμό με το αλλόκοτο χιούμορ, δεν είναι καινούργιο, αφού υιοθετείται συχνά από παραγωγές του Hollywood, με αντικείμενο την αστυνομία και το στρατό. Ωστόσο, ο Mads Mikkelsen έπαιξε πολύ καλά τον απόμακρο απόστρατο ενώ το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους τρεις βασικούς συμπρωταγωνιστές του, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann και Nicolas Bro, οι οποίοι υποδύθηκαν τους παλαβούς επιστήμονες. Επιπλέον, η μουσική του Jeppe Kaas και το sound design του Eddie Simonsen ταίριαξαν με τις σκηνές που συνόδευσαν, χάρη και στο mixage. Τέλος, άξιες λόγου είναι η δουλειά της make-up designer Louise Hauberg Lohmann και της ομάδας της στη διαμόρφωση του άγριου προσώπου του Mads Mikkelsen, η αφίσα του Danni Riddertoft (https://riddertoft.com/project/retfaerdighedens-ryttere-riders-of-justice) και οι φωτογραφίες του Rolf Konow από το πλατό, που θυμίζουν posters από films των Η.Π.Α..

Η ταινία, που είναι παραγωγή, μεταξύ άλλων, των Danish Film Institute και Swedish Film Institute, και του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν η δεύτερη καλοκαιρινή προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Χίου, μπροστά σε ένα κοινό που γέμισε σχεδόν όλες τις καρέκλες που στήθηκαν, την Τετάρτη 22/06/2022, στο Perivoli του Κάμπου της Χίου. Μακάρι οι Χιώτες/σσες να συνεχίσουν, με την ίδια θέρμη, τη στήριξη του προγράμματος της ανωτέρω Λέσχης και τον προσεχή Ιούλιο.

 

Κώστας Καγκελίδης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.