*Η προεκλογική περίοδος (κάθε μορφής και είδους) είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστώσει κάποιος τι μπορεί να κάνει κάθε πολιτικός για να κερδίσει κάποιο θώκο και κατόπιν να θρονιαστεί και να αφήσει τον λαό στη μιζέρια του ! Όπως λέει και ο λαός ΄΄μην είδατε τον Παναή΄΄… ! Επισκέψεις επί επισκέψεων άνευ ουσίας και για το θεαθήναι ! Προβλήματα μύρια όσα ανεπίλυτα στην κοινωνία, αλλά ΄΄των οικείων ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε΄΄ ! Σημασία ουδείς δίδει στα ουσιαστικά ζητήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά -κατά τα άλλα- πέντε (5) κυβερνητικά στελέχη κατέφθασαν στη μυροβόλο μέσα σε δύο εβδομάδες. Άραγε, αντιλήφθηκε κανείς τί έκαναν, τί είπαν, πού πήγαν, σε τί ωφέλησε τον τόπο η κάθε τους επίσκεψη; Ανακοινώθηκε κάτι ουσιαστικό; Πολύς κόσμος εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και περικλείεται η όλη βιοτή του από το ατομικό του συμφέρον και μόνο, γενόμενος ολοένα και περισσότερο εσωστρεφής, εγωιστής, αδιάφορος, σκληρός και αυθάδης. Ένας τέτοιος πολίτης-κριτής, την ώρα της κάλπης, θα κοιτάξει το ευρύτερο συμφέρον ή θα προτιμήσει ΄΄το δέντρο αντί του δάσους΄΄; Δυστυχώς, στο νεοελληνικό κράτος ακόμη ισχύουν τα λόγια του γενναίου στρατηγού Μακρυγιάννη: <<Πρέπει, ωρέ, να φύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς>> ! Τα διδάγματα εκ της ιστορίας δεν λένε κάτι για εμάς τους σύγχρονους νεοέλληνες, διότι αποδειχθήκαμε ανεπίδεκτοι μαθήσεως !
*Αρκετός λόγος έγινε και πάλι, τις τελευταίες ημέρες, περί αναθέσεων μελετών στον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου (ΑΟΤΑ). Προσωπικά, συμφωνώ απόλυτα με την τακτική αυτή, διότι ο ΑΟΤΑ είναι ένα Αυτοδιοικητικό ΄΄εργαλείο΄΄ για να μπορεί να ΄΄ξεμπλοκάρει΄΄ μελέτες, έργα και κατά συνέπεια να υλοποιεί. Πότε; Όταν η Υπηρεσία αδυνατεί, είτε λόγω φόρτου εργασίας είτε λόγω έλλειψης προσωπικού. Θεωρώ ότι, πολλές φωνασκίες έχουν απώτερο σκοπό και στόχο την δημιουργία αντιπολιτευτικού κλίματος και μόνο. Εάν ευσταθούσαν τα λεγόμενα των φωνασκούντων, θα είχε διαμαρτυρηθεί πρωτίστως ο Σύλλογος των εργαζομένων στο Δήμο. Όμως, κάτι τέτοιο δεν διεφάνη. Ας μην ξεχνάμε ότι, ο νομοθέτης προέβλεψε τη λειτουργία των ΑΟΤΑ για το σκοπό αυτό, δηλαδή την ευελιξία, εκεί που οι όποιες αγκυλώσεις κωλυσιεργούν την παραγωγή έργου.
*Πολύ σωστή η νέα διαμόρφωση των αρμοδιοτήτων στα ανάλογα τμήματα και τις διευθύνσεις του Δήμου, μετά την ενοποίηση σ΄ αυτόν του Νομικού Προσώπου. Επί παραδείγματι, τα ΚΔΑΠ είναι δομές που έπρεπε να περιέλθουν στο ανάλογο τμήμα υπό τους παιδικούς σταθμούς, όπως και το ΚΑΠΗ υπό την διεύθυνση κοινωνικής πρόνοιας. Και βέβαια υπό την εποπτεία των αρμοδίων Αντιδημάρχων. Σωστή διευθέτηση.
*Το γράφω με κάθε επιφύλαξη, αλλά εάν ισχύει (που προφανώς ισχύει, διότι την πληροφόρηση είχα από -εκτός Χίου- υπηρεσιακό παράγοντα) με λύπησε πολύ και θεωρώ ότι, ΄΄τινάζει στον αέρα΄΄ τις προσπάθειες και το έργο πολλών ετών. Το 2016 ο Δήμος Χίου, έχοντας την ευθύνη της προνοιακής πολιτικής του υπό τον γράφοντα, κατόρθωσε να καταστεί ο μοναδικός Δήμος σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που υλοποίησε το επισιτιστικό πρόγραμμα ΤΕΒΑ για άπορες και εμπερίστατες οικογένειες και άτομα. Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Χίου με μεγάλα ποσά από Ευρωπαϊκούς πόρους, να εξοπλίσει με ψυγεία, προσωπικό, κλπ τις δομές υλοποίησης του προγράμματος, να προτείνει προς ένταξη στο πρόγραμμα και να υλοποιήσει δράσεις που αφορούσαν την ενίσχυση χειμαζομένων πολιτών, παιδιών, Ρομά, πολυτέκνων, κλπ. Φανταστείτε ότι, τη στιγμή που το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου έδιδε μια σακούλα με τρόφιμα αξίας 10-15 Ευρώ ανά δίμηνο, το πρόγραμμα ΤΕΒΑ έδιδε νωπά τρόφιμα (κρέας, τυρί, φρούτα, κλπ) και είδη ατομικής υγιεινής και οικιακής καθαριότητας, αξίας περί τα 60-75 Ευρώ (τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο). Σήμερα, πληροφορήθηκα ότι ο Δήμος δήλωσε αδυναμία συνέχισης του προγράμματος και αναζητάται να υλοποιηθεί αυτό από την Περιφέρεια (όπως και στα υπόλοιπα νησιά), μάλιστα σε χώρους που δεν είναι εύκολα προσιτοί από ανθρώπους που δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα αλλά ούτε τη διάθεση μεταφορικού μέσου. Άραγε, πότε θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ΤΕΒΑ; Και από ποίον φορέα; Σε ποιο κτίριο και με ποια υποδομή; Ποιοι θα το ΄΄τρέξουν΄΄- υλοποιήσουν; Δηλώθηκε ή όχι αδυναμία και γιατί; Ο Δήμος διαθέτει πολύ περισσότερα άτομα στη Δ/νση Πρόνοιας από οποιονδήποτε άλλο φορέα στο νησί, το δε πρόγραμμα ΤΕΒΑ επέτρεπε ακόμη και την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών.
*Ένα ζήτημα που απασχολεί τα στελέχη κάθε Δήμου (πανελλαδικά) είναι η κάλυψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα του. Ο Γενικός Γραμματέας έχει τον γενικό συντονισμό του Δήμου, εποπτεία επί των Υπηρεσιών, αλλά και στενή συνεργασία μεταξύ των αιρετών. Κατ΄ εμέ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει αυτοδιοικητική εμπειρία, είτε ως πρώην αιρετός είτε ως πρώην στέλεχος (υπάλληλος) της Αυτοδιοίκησης. Οφείλει να συμμετέχει (ενίοτε και να προΐσταται, με Απόφαση του εκάστοτε Δημάρχου) συντονιστικού Οργάνου με το σύνολο των Αντιδημάρχων (Εκτελεστική Επιτροπή), που θα συνεδριάζει ανά εβδομάδα (σε προκαθορισμένο χρόνο και τόπο) και θα εποπτεύει τι υλοποιήθηκε -ανά τομέα ευθύνης Αντιδημάρχου- την προηγούμενη και τι θα ακολουθήσει την επόμενη. Είναι ένα απαραίτητο όργανο στη λειτουργία κάθε Δήμου, συμπαραστάτης και αρωγός στο έργο του Δημάρχου και της δημοτικής Αρχής εν γένει. Οφείλει να λύνει προβλήματα και να καταθέτει προτάσεις, αφού προηγουμένως έχει πληροφορηθεί (με προσωπική έρευνα) το νομοθετικό πλαίσιο και τον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και κάθε επιμέρους σοβαρού ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση, Γεν. Γραμματέας πρέπει να υπάρχει σε κάθε Δήμο για την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και για να προλαβαίνει καταστάσεις.
*¨Ένα άλλο, μεγάλο, πρόβλημα είναι η κινητικότητα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. Είναι αδιανόητο να μιλούν όλοι για ελλείψεις προσωπικού και ταυτόχρονα να υποβάλλονται δεκάδες αιτήσεις μετατάξεων και εξ αυτών πολλές να εγκρίνονται. Τι ακριβώς συμβαίνει;
*Ανακοινώθηκαν και φέτος οι παραλίες που έλαβαν τη <<Γαλάζια Σημαία>> στη νήσο Χίο και ανέρχονται στις 15. Ευχής έργο να αυξάνονται κατ΄έτος, αφού στον αριθμό αυτό, έπειτα από πολύ δουλειά, ανήλθαν ήδη από την περίοδο της δημοτικής Αρχής Βουρνού. ΄΄Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο΄΄ έλεγαν οι παλαιότεροι !
*Με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκαν οι συμπολίτες μας ότι, επιτέλους, ήλθε η ώρα να ανακαινιστούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Χίου, στην ομώνυμη περιοχή νοτιοανατολικά του λιμένος. Γνωρίζω ότι, εδώ και πολλά χρόνια μόχθησαν ιδιαίτερα αρκετοί άνθρωποι, που αγαπούν τον ΝΟΧ και νοιάζονται γι΄αυτόν, μεταξύ των οποίων και ο φίλος, μηχανικός και μέλος της διοίκησης (αλλά και παλιός πρωταθλητής της ομάδας υδατοσφαίρισης) Άγγελος Μελέκος. Για να γίνουν οι μελέτες και να ληφθούν οι πάμπολλες εγκρίσεις διαφόρων φορέων ΄΄εφτυσαν αίμα΄΄. Τώρα, πλέον, απομένει να συμβάλλουν όλοι οικονομικά (έχοντες και κατέχοντες, Αυτοδιοίκηση, επώνυμοι και ανώνυμοι Χιώτες, ομογενείς, πλοιοκτήτες, κλπ), ώστε να ξαναδούμε σε λίγα χρόνια το κόσμημα αυτό του νησιού μας να υποδέχεται στη φιλόξενη εστία του τον Όμιλό του. Μπράβο σε όσους κοπίασαν μέχρι σήμερα και ακόμη περισσότερο σε όσους θα συμβάλλουν οικονομικά, ώστε το πολύπαθο όνειρο να γίνει σύντομα πραγματικότητα.
*Σε ένα αντίστοιχο ΄΄μήκος κύματος΄΄ κινείται και η προσπάθεια του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου και της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, να ανεγείρει (στο πλαίσιο λειτουργίας της εξωτερικής ιεραποστολής της Εκκλησίας μας) στην Ιερά Μητρόπολη Μπουκόμπας (Τανζανία Αφρικής) τον Ιερό Ναό του Πρωτομάρτυρος της νήσου μας, Αγίου Ισιδώρου, ο οποίος καταγόταν από την Αίγυπτο και μαρτύρησε στη Χίο το 250 μ.Χ. Με χαρά πληροφορήθηκε το χριστεπώνυμο πλήρωμα, δια στόματος του Σεβ. Μητροπολίτου μας (κατά το κήρυγμα της Θείας Λειτουργίας της προηγούμενης Κυριακής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό – όπου και εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων μαρτύρων κληρικών που έλαβαν τον στέφανο του μαρτυρίου κατά τις σφαγές του 1822), ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την αγορά του οικοπεδικού χώρου, αλλά και των υλικών της κύριας κατασκευής. Για την υλοποίηση του όλου έργου η Ιερά Μητρόπολις Χίου έχει ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου κάθε πιστός μπορεί να καταθέσει τον οβολό του (από το όποιο περίσσευμα ή υστέρημά του) και να λάβει κατόπιν ενημερώσεως σχετική απόδειξη από την Ιερά Μητρόπολη Χίου. Ευλογημένο έργο !
*Τώρα που καλοκαίριασε και ο κόσμος περπατά διαρκώς σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, καλόν είναι να προσεχθούν ορισμένες λεπτομέρειες που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Επί παραδείγματι, θα πρέπει να κλαδευτούν τα λιγοστά αλμυρίκια κατά μήκος του πεζοδρομίου στην περιοχή της Μπέλα Βίστα (όπου σε 2-3 σημεία στερούν τα κλαδιά τους -για λίγα μέτρα- τη διέλευση δεύτερου ατόμου ταυτόχρονα από το ίδιο πεζοδρόμιο). Το αυτό και κατά μήκος του πεζοδρομίου έξω από τον βιολογικό καθαρισμό και έναντι της κεντρικής εισόδου του αεροδρομίου. Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί είναι η επισκευή (μερική αντικατάσταση κυβόλιθων ή κάλυψη σε στερεωτικό-στεγανωτικό υλικό) σε σημεία του πεζοδρομίου έναντι και ανατολικά του ξενοδοχείου Χανδρής, όπου έχουν φθαρεί (΄΄φαγωθεί΄΄) από τα κύματα που ξεβράζονται κατά τους χειμερινούς (κυρίως) μήνες, όπως και στο σύνολο του πεζοδρομίου δίπλα στη θάλασσα, σε όλο το μήκος της οδού Λεωφόρος Αιγαίου, του νότιου τμήματος του λιμανιού (αυτοί οι κυβόλιθοι τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε έγινε επισκευή τους 2 ή 3 φορές πριν πολλά έτη). Πολλοί περιπατητές χάνουν την ισορροπία τους από τα ΄΄φαγώματα΄΄ στους κυβόλιθους και γι΄ αυτό αποφεύγουν τη διέλευση τους από τα εν λόγω σημεία, επιλέγοντας τα νέα μεγάλα πεζοδρόμια της χερσαίας πλευράς. Είναι, όμως, κάτι που πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα.
*Συμπληρώθηκε ο χρόνος και ο χώρος και για σήμερα. Σε λίγες ημέρες και πάλι κοντά σας. Μέχρι τότε υγιαίνετε και ευτυχείτε !-