TrAM project: Το πρώτο ηλεκτρικό fast ferry στον κόσμο

TrAM project: Το πρώτο ηλεκτρικό fast ferry στον κόσμο

Έγινε γνωστή από τους εταίρους του “Tram project”, η έναρξη κατασκευής του πρώτου παγκοσμίως ηλεκτρικού fast ferry στο ναυπηγείο Fjellstrand της Νορβηγίας. Το πλοίο αναμένεται να τεθεί δοκιμαστικά σε λειτουργεία την άνοιξη του 2022 μεταξύ της πόλης Stavanger και των γύρω κοινοτήτων & νησιών. Ενώ αποτελεί το πρώτο από τα τρία fast ferries που θα σχεδιαστούν με τέτοιες μεθόδους, που θα εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους. Τα επόμενα δύο πλοία θα δοκιμαστούν στον ποταμό Τάμεση του Λονδίνου & σε κανάλια του Βελγίου. Οι δοκιμές θα επικυρώσουν τα ευρήματα του project. Πιο συγκεκριμένα, τo ηλεκτρικό fast ferry θα είναι εξοπλισμένο για να μεταφέρει περίπου 150 επιβάτες και το καταμαράν θα έχει μήκος περίπου 100 πόδια. Με την ονομασία Medstraum (που σημαίνει “με ηλεκτρικό ρεύμα”) θα διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες και μπαταρία δυναμικότητας 1,5 MWh με ισχύ φόρτισης άνω των 2 MW. Το πλοίο έχει σχεδιαστεί να κινείται με ταχύτητα 23 κόμβων. Το εν λόγω project, ξεκίνησε από τον οργανισμό NCE Maritime CleanTech και συντονίζεται από την Kolumbus, τον ανεξάρτητο βραχίονα υπηρεσιών κινητικότητας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Rogaland στη Νορβηγία.

Ο Hege Økland, Διευθύνων Σύμβουλος της NCE Maritime CleanTech, τόνισε ότι τα ηλεκτρικά πλοία μεγάλης ταχύτητας έχουν μεγάλη σημασία για αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. “Η βελτιωμένη κατασκευή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας καθώς αυξάνει την ελκυστικότητα τέτοιων πλοίων όσον αφορά στο κόστος και στο αποτύπωμα. Εκτός από τα πράσινα διαπιστευτήριά τους, υποστηρίζουν επίσης την ανανεωμένη χρήση των καναλιών στην Ευρώπη για εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές “, είπε χαρακτηριστικά. Οι συνεργάτες του έργου δήλωσαν ότι εργάστηκαν για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού για το Medstraum και την υδροδυναμική απόδοση του hull . Τόσο το hull όσο και η υπερκατασκευή θα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, το οποίο θα μειώσει το βάρος και την κατανάλωση ενέργειας του πλοίου. Επίσης, το TrAM project βασίστηκε στο σχεδιασμό και στη κατασκευή των πλοίων σε εμπειρίες της Fraunhofer IEM που αφορούν στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις αεροπορικές βιομηχανίες. Γενικότερα το έργο στοχεύει στη μείωση του κόστους παραγωγής κατά 25% και των μηχανικών ωρών για ηλεκτρικά fast ferries κατά 70%. Ο διευθυντής του έργου Mikal Dahle της Kolumbus είπε ότι “Η αυξημένη αυτοματοποίηση, η αποδοτικότερη χρήση υλικών, ο μικρότερος χρόνος κατασκευής και το χαμηλότερο κόστος εργασίας αντιπροσωπεύουν μαζί ένα νέο κεφάλαιο στη ναυπηγική βιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα όλων των ενδιαφερομένων”. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι το TrAM project ξεκίνησε το 2018 και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 11.7 εκατομμύριων ευρώ από την έρευνα και την καινοτομία Horizon2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, έλαβε χρηματοδότηση για δραστηριότητες του και από το Συμβούλιο Έρευνας της Νορβηγίας (Research Council of Norway).

Πηγή: https://maritimes.gr/el/

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.