UAV Πήγασος ΙΙ: Μετακόμισε από Σκύρο για Χίο για το προσφυγικό

Μετακόμισε από Σκύρο για Χίο νύχτα για το προσφυγικό – «Ξηλώθηκε» χθες το βράδυ και μεταφέρθηκε με το πλήρωμά του

Εσπευσμένη μετακόμιση έκανε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr  το μη επανδρωμένο αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, το  UAV Πήγασος ΙΙ από τη Σκύρο στην Χίο, σε εφαρμογή των μέτρων για το προσφυγικό.

Έτσι τώρα στην Σκύρο αναμένεται να τοποθετηθούν τα αμερικανικά drones που βρίσκονται στη Λάρισα, τα οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον αγοράς η Ελλάδα και φαίνεται πως η προμήθεια θα προχωρήσει.

Παράλληλα αναμένονται στην Λάρισα τα αμερικανικά «Global Hawk», ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι αμερικανικά drones θα τοποθετηθούν σε διάφορα νησιά για επιτήρηση.

Το ΚΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ ή Ε1-79 ΠΗΓΑΣΟΣ, είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που παράγεται από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 1979 σε συνεργασία με το Κ.Ε.Τ.Α. της Πολεμικής Αεροπορίας και η πρώτη του πτήση έλαβε χώρα το 1982.

Ο πρωταρχικός του ρόλος είναι η παρακολούθηση και η συλλογή πληροφοριών.

Τα αεροσκάφη πρώτης γενιάς (Πήγασος Ι) είχαν μήκος 2,1 μέτρα, άνοιγμα φτερών 5 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα 160 χλμ/ώρα και ελάχιστη ταχύτητα 75 χλμ/ώρα, φόρτο απογείωσης 130 κιλά και αυτονομία 3,5 ώρες.

Μετά από καθυστερήσεις στο αντίστοιχο πρόγραμμα της Π.Α. παράχθηκαν 10 μονάδες (αεροσκάφη και σταθμοί εδάφους), μερικές εξ’ αυτών στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ).

Το 2003 το αεροσκάφος είχε ενταχθεί πλήρως σε υπηρεσία.

Το 2005 μπήκε σε υπηρεσία ένα ανασχεδιασμένο και αναβαθμισμένο μοντέλο, το Πήγασος ΙΙ, με εξελιγμένα ηλεκτρονικά, μήκος 4,3 μέτρα, άνοιγμα φτερών 6,2 μέτρα, φόρτο απογείωσης τα 250 κιλά, και αυτονομία 15 ώρες. Παραδόθηκαν και είναι σε υπηρεσία τέσσερις μονάδες, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει ένα αεροσκάφος και έναν σταθμό εδάφους.

Άλλες 12 είναι υπό κατασκευή στο ΚΕΑ. Το Πήγασος ΙΙ μπορεί να μεταφέρει φορτίο 50 κιλών και χρησιμοποιεί συνθετικά υλικά.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση, συλλογή πληροφοριών, στόχευση και εκτίμηση ζημίας.

Οι προσδοκίες για επιθετική δράση του με χρήση όπλων περιορίζονται από το μικρό ωφέλιμο φορτίο.

Πηγή: Armyvoice.gr 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.