Xαιρετισμός Δημάρχου Χίου στο 1ο Επιστημονικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Χίου

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Χίου, Μανώλη Βουρνού, στο 1ο Επιστημονικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Χίου:

«Θα ξεκινήσω αναφερόμενος στην κ. Πρυτάνισσα και στην ηγεσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου που μας φιλοξενεί σήμερα σε αυτό το χώρο. Σεβαστέ πατέρα Χριστόφορε, κυρία Περιφερειάρχης, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, κύριοι βουλευτές, κύριε Αντιδήμαρχε, σεβαστά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αγαπητοί φοιτητές, κυρίες και κύριοι, είναι πολύ μεγάλη χαρά να βρισκόμαστε σήμερα στην έναρξη αυτού του συνεδρίου, το οποίο οραματίστηκε μία ομάδα ανθρώπων πριν από περίπου 6 μήνες και δούλεψαν σκληρά, προκειμένου να είμαστε σήμερα εδώ.

Ο Δήμος Χίου συμπαραστάθηκε ασφαλώς και συμμετείχε ενεργά στην προεργασία αυτή, αλλά αυτό δεν θα είχε επιτευχθεί αν ο καθένας δεν έβαζε την καρδιά του, τη ψυχή του και οι εθελοντές ακόμα περισσότερο,  προκειμένου να φτάσουμε εδώ σήμερα.

Θα ήθελα στον χαιρετισμό μου να αναφερθώ σε δύο θέματα.  Το ένα είναι ποιοι είναι οι βασικοί οικονομικοί πυλώνες, που φαίνονται να αναδεικνύονται,  για την οικονομία της Χίου και το δεύτερο είναι το δικαίωμα αυτής της γενιάς να σχεδιάσει και εκείνη.

Είχα την τύχη, πριν από περίπου τρία χρόνια, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, σε ένα εξαιρετικό μάθημα του MBA, να μπορέσω να αναπτύξω σύντομα τους τρεις βασικούς οικονομικούς πυλώνες. Θα πω εν συντομία τη ναυτιλία, με παρακλάδι της την εκπαίδευση στη ναυτιλία, στην οποία το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, ίσως και ηγετικό, το δεύτερο πυλώνα που προφανώς είναι ο τουρισμός, και θα έλεγα ο εναλλακτικός τουρισμός ή πολλαπλές μορφές τουρισμού, τις οποίες ο τόπος μας έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να μπορέσει να αναπτύξει και ο τρίτος που είναι η δευτερογενής επεξεργασία των προϊόντων που μοναδικά παράγονται στη Χίο, την ποιότητα των οποίων μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ευκολότερα και οικονομικότερα, από ότι σε άλλα μέρη από τη Χίο.  Μεγάλο μέρος της θεματολογίας του συνεδρίου αναφέρεται σε αυτούς τους τρεις οικονομικούς τομείς. Σε αυτούς τους τομείς οφείλουμε όλοι οι φορείς, ο καθένας από τη δική του πλευρά, το δικό του σχεδιασμό και τις δικές του δυνάμεις να υπηρετεί. Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, έχουμε δουλέψει και χτίζουμε πάνω σε αυτά τα οποία βρίσκουμε, χτίζουμε προσπαθώντας να πάμε ένα βήμα μπροστά.

Το δεύτερο θέμα που θα ήθελα να αναφερθώ είναι το δικαίωμα αυτής της γενιάς να σχεδιάσει. Έχουμε ακούσει αρκετές φορές “πάλι ένα αναπτυξιακό συνέδριο”,” πάλι θεωρίες”, “πάλι λόγια τα οποία δε γίνονται”,  “τα έχουμε ξανακούσει”, “τα είπαμε και τη δεκαετία του ’80, του ’90”. Ναι, και τότε τα είπαμε, θα τα ξαναπούμε και τώρα και θα τα ξαναπούμε και αργότερα. Γιατί κάθε γενιά έχει το δικαίωμα να σχεδιάσει, να προγραμματίσει το μέλλον της, να οραματιστεί. Όχι με την έννοια του ανθρώπου ο οποίος οραματίζεται κάτι άπιαστο, αλλά να ξαναδοκιμάσει, να ξαναδεί τι μπορεί να πετύχει από αυτό, να μάθει από τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν, να μάθει από τις αποτυχίες, από το τι επιχειρήθηκε και δεν επετεύχθη. Αυτή η γενιά δυστυχώς, η οποία έχει πέσει μέσα στην οικονομική κρίση και σε ένα σύνολο πιεστικών παραγόντων, έχει ένα λόγο παραπάνω να το κάνει. Έχει ένα λόγο παραπάνω να το κάνει, διότι πιστεύω ότι είναι η γενιά που μπορεί να πετύχει ακόμα παραπάνω. Χωρίς να μηδενίζει πράγματα από το παρελθόν, αλλά επιχειρώντας και στοχεύοντας περισσότερα πράγματα προς το μέλλον.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να χαιρετήσω με χαρά αυτό το συνέδριο, τις απόψεις που θα κατατεθούν, καινούριες και παλιές ιδέες, αναλύσεις που έχουν γίνει και άλλες που πρέπει να ξαναγίνουν, να πιστέψω πραγματικά ότι ένα ποσοστό από αυτά που θα ειπωθούν μπορούν να συμπεριληφθούν. Ο Δήμος Χίου εκπονεί, αυτή την περίοδο, με το ΙΟΒΕ, το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, μία μελέτη για το οικονομικό μοντέλο, για το μέλλον το επιχειρηματικό στη Χίο, την οποία έρχεται την κατάλληλη στιγμή αυτό το συνέδριο να την τροφοδοτήσει με σκέψεις και ερεθίσματα. Θα ήθελα να συγχαρώ, κλείνοντας, όλους όσους δούλεψαν χωρίς να κουραστούν, χωρίς να υποκύψουν σε αυτούς που έλεγαν “πάλι άλλη μία φορά θα τα ξαναπούμε”. Ναι, θα τα ξαναπούμε, θα ακούσουμε καινούρια πράγματα, κάτι θα μας μείνει και το οποίο είμαι βέβαιος ότι πάνω σε αυτό θα πατήσουμε για να πετύχουμε όλους τους στόχους που έχουμε για το μέλλον.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο σκοπό μας!»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.