Δύο χρόνια (2020-2021) πήγαν “στράφι” (χάθηκαν) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μεγαλόπνοοι σχεδιασμοί, οραματισμοί και προγραμματισμοί δράσης σε όλους τους τομείς, ακυρώθηκαν ή μπήκαν στην “κατάψυξη”. Φέτος, με μιάς, όλα πήραν άλλη ρότα. Και όχι μόνο τοπικά. Παντού και πάντες επιδιώκουν να κερδίσουν το χαμένο χρόνο. Κατανοητό, ανθρώπινο και πλήρως δικαιολογημένο.
Επικεντρώνοντας την προσοχή μας (ας μου επιτραπεί αυτό) στα του Βροντάδου, μπορώ να ισχυρισθώ ότι, ένα νέο “ξύπνημα” παρατηρείται και εδώ μετά τη διετή “καραντίνα”. Νομίζω δεν χρειάζεται να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στα πολιτιστικά και αθλητικά πεπραγμένα των τοπικών, δραστήριων Σωματείων μας, του Φ.Ο.Β. και της Π.Ε.Κ.Ε.Β.
Είναι τόσο πλούσια η δράση και προσφορά τους στην τοπική μας κοινωνία (και ευρύτερα αυτήν της Χίου), που θα απαιτούσε αρκετές σελίδες για καταγραφή.
Αναγκαστικά θα περιοριστώ σε τρεις δράσεις που εκτιμώ ότι φέρουν τη σφραγίδα του εθελοντισμού, συνταιριασμένου όμως με καινοτομία, κάτι όχι σύνηθες στο νησί μας.
Οι δύο δράσεις προέρχονται από τον “Σύλλογο αποφοίτων και φίλων Ανδρεαδείου Γυμνασίου και Λυκείων Βροντάδου”. Η μία, υπό τον τίτλο “ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2022”, απευθύνεται σε συντοπίτες και μη, που, συναισθηματικά, συνδέονται με αυτά τα Σχολεία καθ’ οιονδήποτε τρόπο, (διδακτικό προσωπικό, μαθητές-τριες, δωρητές), καλώντας τους σε ένα πρώτο “αντάμωμα” το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουλίου (ώρα 9.μ.μ.) στον δυτικό αύλειο χώρο του συγκροτήματος του Γυμνασίου Βροντάδου, υποσχόμενοι (οι διοργανωτές) διασκέδαση με το συγκρότημα “Πούπαλου” και έναν πλούσιο μπουφέ (τιμή κατ΄άτομο 25 Ευρώ).
Η δεύτερη, κυριολεκτικά πρωτοποριακή, διεξήχθη από 11-15 Ιουλίου υπό τον τίτλο “ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2022” και απευθύνθηκε επιτυχώς σε παιδιά του Γυμνασίου. Προσέξτε θέματα διδασκαλίας:
-Ρομποτική, Τρισδιάστατες εκτυπώσεις και “Scratch”, ήτοι εκπαιδευτικό περιβάλλον δημιουργίας προγραμμάτων γραφικού, κινουμένων σχεδίων, μουσικής κ.λ.π (αν το διατυπώνω σωστά).
Δίδαξαν καταξιωμένοι ειδικοί αυτών των τομέων ενώ, δύο “δικοί” μας σπουδαίοι άνθρωποι, ο τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής Σταύρος Κουμπιάς και η “ψυχή” της Meditera,Γιάννης Μανδάλας, μίλησαν στα παιδιά για την έννοια της καινοτομίας.
΄Ενα μεγάλο και ειλικρινές “ΜΠΡΑΒΟ” σε όλους τους συντελεστές αυτής της πρωτοποριακής δράσης που πρέπει να έχει συνέχεια.
Η τρίτη δράση θα προκύψει ως καρπός συνεργασίας και συνεισφοράς δεκάδων συμπολιτών. Θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης 4 Αυγούστου (8 μ.μ.) στην πλατεία “Αφανή Ναύτη” Βροντάδου, υπό την (κοινή) “σκέπη” του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου, του ΦΟΒ, της ΠΕΚΕΒ, της ΕΒΑΤ, του Συλλόγου αποφοίτων και φίλων Γυμνασίου και Λυκείων Βροντάδου, του Σωματείου συντ/χων ΝΑΤ Βροντάδου και της Ένωσης Ομογενών Χίου.
Η εκδήλωση (διαρκείας περίπου δύο ωρών), αποτελεί αφιέρωμα γενικά στον Μικρασιατικό Ελληνισμό και ειδικώτερα στις προσφυγικές οικογένειες εκ Μικράς Ασίας που επέλεξαν ως τόπο μόνιμης κατοικίας τον Βροντάδο.
΄Ενα ομολογουμένως, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ βίντεο, διαρκείας περίπου 70 λεπτών, (δημιουργία του συνταξιούχου τυπογράφου, φίλου Νίκου Γεωργούλη), θα είναι η κορωνίδα της εκδήλωσης η οποία θα πλαισιωθεί από Μικρασιάτικα τραγούδια και χορούς καθώς και σύντομη παρουσίαση ενός λιτού βιβλίου στο οποίο καταχωρούνται εμπειρίες προσφυγικές τόσο από τη Μικρασιατική καταστροφή και την τότε προσφυγιά, όσο και από την προσφυγιά προγόνων μας στην Κύπρο κατά τη Γερμανική Κατοχή (1941-1946).
΄Εχοντας γνώση της όλης προετοιμασίας, εκτιμώ ότι, η εκδήλωση αυτή, κατά το κοινώς λεγόμενο, “θα αφήσει εποχή”. Θα μας γνωρίσει πρόσωπα και καταστάσεις, γεγονότα και εμπειρίες, που θα συγκινήσουν και θα χαραχθούν στο νου και την καρδιά μας.
Ευχή να είμαστε όλοι και όλες καλά ώστε να ζήσουμε αυτές τις όμορφες και διδακτικές στιγμές, μιάς και φέτος, εκατό χρόνια από το τραγικό 1922, πρέπει να μάθουμε (να θυμηθούμε καλύτερα) την ιστορία μας, ώστε, τα (τότε) “παθήματα” να μας γίνουν μαθήματα για το παρόν και το μέλλον, ειδικά τούτη την, επικίνδυνα ταραγμένη, περίοδο που διανύουμε.
Βροντάδος 25 Ιουλίου 2022