Τα νησιά ασφυκτιούν, οι τοπικές κοινωνίες βράζουν και η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως λύση. Η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό στέλνει το μήνυμα ότι “το σύστημα σφίγγει” καθώς όσοι δικαιούνται άσυλο, θα το παίρνουν και όσοι δεν δικαιούνται, θα επιστρέφουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σε όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη ότι έχουν στη διάθεσή τους 90 ημέρες για να επέλθει σταθεροποίηση στον τομέα διαχείρισης του προσφυγικού πληθυσμού, τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση στοχεύει να παγιώσει τους χώρους στέγασης των μεταναστών στην ενδοχώρα, να περιορίσει σημαντικά τον πληθυσμό τους στα νησιά του Αιγαίου και να έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τον μαζικό ερχομό νέων προσφύγων.
Θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην ΕΕ και την Τουρκία είναι η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει τη δημοσιοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου για το μεταναστευτικό/προσφυγικό που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, καθώς και σε άλλα αραιοκατοικημένα νησιά του Αιγαίου, τα οποία δεν θα ξεπερνούν τα 10 σε αριθμό. Η χωρητικότητά τους θα ξεπερνά τα 20.000 άτομα και η στόχευση παραμένει να είναι πλήρως λειτουργικά εντός των μηνών του χειμώνα.
Τα 8 προαναχωρησιακά κέντρα που θα συνεχίσουν να λειτουργούν βρίσκονται στις εξής περιοχές: Ταύρος, Αμυγδαλέζα, Κόρινθος, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κως.
Σε αυτά τα κέντρα θα προστίθενται όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Με βάση τα παραπάνω το πιθανότερο σενάριο είναι η μετατροπή της Μόριας σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο και όχι η δημιουργία νέου κέντρου στη Λέσβο. Τα νέα υποψήφια κέντρα είναι στα εξής κλειστά ή ανενεργά στρατόπεδα:
Πυροβολικού στη Θήβα, Μηχανικού στο Ναύπλιο, Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα, Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο, Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι, 1ο Σύνταγμα Πεζικού, ΔΙΚΕ στην Τρίπολη, Υγειονομικού στην Άρτα, Εφοδιασμού-Μεταφορών στη Σπάρτη, Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού στα Γρεβενά, Υλικού Πολέμου στη Λαμία και Διακλαδικό Κέντρο στην Τρίπολη.
Σε αυτά τα κέντρα θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μετά την υπερπλήρωση των 8 υπαρχόντων.
Έως το πρώτο δίμηνο του 2020 αναμένεται να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου μετεγκατάστασης περί των 20.000 αιτούντων άσυλο. Το εν λόγω σχέδιο θα εξελιχθεί χρονικά σε δύο φάσεις και θα υπακούει στον κανόνα του 1% κατ’ αναλογία πληθυσμού.
Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων, η οποία θα εξυπηρετηθεί και από την άμεση πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων, τη λειτουργία περισσότερων θερμικών καμερών και την απόκτηση 10 επιπλέον σκαφών από το Λιμενικό.
Πέτσας: Οι 4 άξονες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Για τους τέσσερις βασικούς άξονες της κυβέρνησης αναφορικά με το προσφυγικό μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επαναλαμβάνοντας τη θέση που υιοθέτησε προ ημερών των υπουργικό συμβούλιο ότι «πλέον το πρόβλημα είναι περισσότερο μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό».
Φυλάσσουμε τα σύνορά μας, επιταχύνουμε τις διαδικασίες αίτησης ασύλου, προχωρούμε στις επιστροφές και φτιάχνουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα με γνώμονα πάντα και την αποσυμφόρηση των νησιών μας», είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.
«Όλοι έχουμε ανθρωπισμό μέσα μας, αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν; Τα πρώτα χρόνια όντως ήταν κάποια κύματα προσφυγικά. Όσο περνούσε ο καιρός, το πρόβλημα μεταλλασσόταν. Σιγά σιγά, και έγινε προσφυγικό-μεταναστευτικό. Και τώρα μιλάμε περισσότερο για μεταναστευτικό και λιγότερο για προσφυγικό. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.
«Η κλειστή δομή είναι μια αποτροπή από μόνη της για αυτούς που θέλουν να έρθουν και αποδείχτηκε αυτό. Δεν πρέπει να αφήνουμε εργαλεία, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσθέσουν ένα λιθαράκι στην πολιτική μας, απέξω για ιδεοληπτικούς λόγους. Οι πρόσφυγες είναι μια κατηγορία από μόνη της. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν δέχεται κάποιον που είναι πρόσφυγας και παλεύει για τη ζωή του», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι η αποτροπή έχει να κάνει με το τι κάνουμε εμείς και με το τι κάνουν οι γείτονές μας. Ο κ. Πέτσας είπε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη με βάση την Κοινή Δήλωσή της με την ΕΕ να κάνει ό,τι μπορεί στην ενδοχώρα, στις ακτές, αλλά και στα χωρικά της ύδατα.