Είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σημαντικό το βήμα που γίνεται σήμερα για το νησί μας, καθώς υποβάλλεται προς έγκριση η πρόταση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μέσα από την οποία επιδιώκεται η αντιμετώπιση των κρίσιμων αναπτυξιακών προκλήσεων με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων που διατίθενται από το Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2021- 2027». Σαφέστατα, ένα τόσο σπουδαίο ζήτημα απαιτεί τη συνεργασία με βασικούς εταίρους (Δήμος, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Επιμελητήριο, Αστικό ΚΤΕΛ, Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία) που ήδη συνεισέφεραν για την υποβολή της πρότασης, θεμελιώνοντας με το Δήμο τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και την πολυπρισματική θέαση του όλου εγχειρήματος.
Είναι γεγονός ότι για κάθε μεγάλο έργο οι διαδικασίες εκτέλεσης του από το στάδιο του σχεδιασμού μέχρι την εκπόνηση μελέτης, την ωρίμανση, τη δημοπράτηση, την κατασκευή και την ολοκλήρωση είναι επίπονες και κυρίως χρονοβόρες (πχ έργο Καλοπλύτη). Αυτό φυσικά αφορά και την πρόταση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την οποία αξίζει να επισημάνω ότι το παλαιό σχέδιο ήταν επίκαιρο και στη σωστή βάση. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό το εμπλουτίσαμε και ωριμάσαμε δράσεις έχοντας ως οδηγό και πυξίδα το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο ολοκληρώνεται. Με βάση τη λογική της συνέχειας και της συνέπειας προχωρήσαμε και προχωράμε για την υπερνίκηση προβλημάτων και εμποδίων, έχοντας ως αταλάντευτο στόχο την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και εργαλείων ώστε να κάνει η Χίος ένα αποφασιστικό βήμα στον άξονα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Στόχος είναι ασφαλώς να ωριμάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα και δράσεις προκειμένου να ενταχθούν στις αντίστοιχες προσκλήσεις και στη συνέχεια να πάρουν το δρόμο της δημοπράτησης, της κατασκευής και της ολοκλήρωσης.
Για την πρότασή μας εστιάσαμε στο σύνολο της Δημοτικής Ενότητας Χίου με έμφαση στο ιστορικό μας κέντρο αλλά και το παραλιακό μέτωπο που επεκτείνεται νότια μέχρι τον Κάμπο με προοπτική διεύρυνσης και προς βορρά. Ως προς το περιεχόμενο της Στρατηγικής ΒΑΑ του Δήμου μας επικεντρωνόμαστε στο τρίπτυχο:
- Βιωσιμότητα, Επιχειρηματικότητα & Κοινωνική Πολιτική
Ειδικότερα, ο πρώτος άξονας στοχεύει στη βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη σε σχέση με τις υποδομές, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ψηφιακή εποχή, τις μετακινήσεις, την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος, τις αναπλάσεις κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων και γενικότερα την αξιοποίηση κάθε τοπικής πρωτοβουλίας που άπτεται της βιωσιμότητας και της αειφορίας.
Ο δεύτερος άξονας που αφορά στην επιχειρηματικότητα εστιάζει στην ενίσχυση του επιχειρηματικού ιστού αλλά και τη αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορικής και επικοινωνίας για την ανάδειξη των πολιτιστικών και τουριστικών πόρων.
Και ο τρίτος και πολύ σημαντικός εστιάζει στην ενίσχυση ανέργων συμπολιτών μας για πρόσβαση στην απασχόληση. Ένα πραγματικά ακρογωνιαίο κοινωνικό ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που αναζητούν ευκαιρίες εργασίας και σταδιοδρομίας.
Οι πόροι του Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2021- 2027» οι οποίοι διατίθενται για τη χρηματοδότηση στρατηγικών ΒΑΑ ανέρχονται συνολικά σε 75.947.059 € (Δημόσια Δαπάνη) εκ των οποίων τα 74.300.000 συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το 1.647.059 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με δυνατότητα υπερδέσμευσης έως 20% (ο συνολικός προϋπολογισμός της κάθε επιμέρους στρατηγικής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 45.000.000 €).
Εν κατακλείδι, απαιτείται να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα επόμενα 7 χρόνια είναι σπουδαία και κρίσιμα για το μεγάλο βήμα στη βιώσιμη ανάπτυξη. Προτεραιότητα η αδιάλειπτη δουλειά και η ασταμάτητη προσπάθεια για την ωρίμανση των μελετών και των δράσεων. Η εποχή μας απαιτεί ποιοτικές αλλαγές, απαιτεί τη στροφή προς τη βιωσιμότητα, τις πολιτικές και τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την ολοκληρωμένη αστική στρατηγική αλλά και από ένα σύστημα αλληλένδετων δράσεων για την επίτευξη της μακροχρόνιας βελτίωσης των οικονομικών, περιβαλλοντικών, κλιματικών, κοινωνικών και δημογραφικών συνθηκών του τόπου μας. Αυτό επιδιώκουμε, για αυτό εργαζόμαστε και προσπαθούμε και αυτό θα πετύχουμε!