Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με θέμα τη Διάσκεψη του MED 5 στην Αθήνα 19 και 20 Μαρτίου
Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για τη Διάσκεψη των MED 5, των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των πέντε μεσογειακών κρατών-μελών πρώτης γραμμής, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Ελλάδας, που θα γίνει Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Μαρτίου στην Αθήνα, παραχώρησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.
Πρόκειται για μία ομάδα χωρών που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού και επωμίζονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία δημιουργίας της ομάδας ανήκει στην Ελλάδα, πριν από περίπου έναν χρόνο, εν αναμονή, τότε, της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Σκοπός της, η αναζήτηση κοινών θέσεων των χωρών του MED 5, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της ΕΕ.
Έξι μήνες μετά, την παρουσίαση της πρότασης για το νέο Σύμφωνο, οι ανησυχίες των κρατών-μελών πρώτης υποδοχής παραμένουν. Η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ευθύνης των χωρών στα εξωτερικά σύνορα και αλληλεγγύης όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. παραμένει ζητούμενο, όπως επίσης και η δίκαιη κατανομή του βάρους από τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Παρά τις εποικοδομητικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της προηγούμενης Γερμανικής και της τρέχουσας Πορτογαλικής Προεδρίας της ΕΕ, με σκοπό την εξεύρεση συναινετικών και δίκαιων λύσεων, μεγάλο μέρος του προβληματισμού των μεσογειακών κρατών – μελών πρώτης υποδοχής, εξακολουθεί να ισχύει. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι κοινές θέσεις των χωρών του MED 5 έχουν παρουσιαστεί με κοινά υπομνήματα και επιστολές ακόμα και στο επίπεδο των Ευρωπαίων Πρωθυπουργών και είναι γνωστές από την αρχή της διαπραγμάτευσης.
Ενόσω οι συζητήσεις εμβαθύνουν και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν για το νέο Σύμφωνο, η Ελλάδα θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη διάσκεψη των πέντε Υπουργών του MED 5. Γι΄ αυτό και ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσής της, στην Αθήνα, όπου οι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ματγαρίτη Σχοινά.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι χώρες του MED 5 θα επιδιώξουν να αναδείξουν τις κοινές τους θέσεις για τα βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο:
- Την ανάγκη για αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων,
- Την ανάγκη δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Ε.Ε.
- Την ανάγκη ουσιαστικής και έμπρακτης αλληλεγγύη όλων των εταίρων στην ΕΕ, ώστε να μην καταλήγουν οι μεσογειακές χώρες πρώτης υποδοχής, να σηκώνουν όλο το βάρος του μεταναστευτικού.
Βεβαίως, θα συζητηθούν λεπτομερώς και τα επιμέρους θέματα του Συμφώνου, με βασικό στόχο την ενίσχυση του κοινού διαπραγματευτικού μετώπου.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:
“Η Ελλάδα, καθώς και οι άλλες χώρες των MED 5, θεωρούμε ότι το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου, πρέπει να εξασφαλίζει έμπρακτα την ισορροπία μεταξύ της ευθύνης που αναλαμβάνουν τα κράτη – μέλη στην πρώτη γραμμή του Μεταναστευτικού και της αλληλεγγύης που θα πρέπει να επιδεικνύουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλληλεγγύη που θα είναι ουσιαστική και υποχρεωτική για όλους.
Εμείς θα αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας ως χώρες πρώτης υποδοχής,
Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη πρέπει, όμως, να μας στηρίξουν στο θέμα της δίκαιης κατανομής των μεταναστών.
Δεν μπορούν οι χώρες μας και να προστατεύουν τα σύνορα, και να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος, ειδικά στις ακριτικές περιοχές, και να εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου, και να φιλοξενούν τους αιτούντες άσυλο, και να παράσχουν προστασία στους ευάλωτους και να επιστρέφουν όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και να εντάσσουν τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
Το Νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο πρέπει να συμπεριλάβει βασικές βελτιώσεις σε σύγκριση με τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στόχος της Διάσκεψης της Αθήνας είναι η περαιτέρω διαμόρφωση των κοινών θέσεων και προτάσεων Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Κύπρου και Ελλάδος, καθώς και η συστηματική προώθησή τους στον εν εξελίξει διάλογο στους κόλπους της ΕΕ”.
MED-5 Διϋπουργική Συνάντηση
19 – 20 Μarch 2021
Πρόγραμμα
Παρασκευή 19 March 2020
Άφιξη αντιπροσωπειών | |
20:00 | Υποδοχή αντιπροσωπειών από Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη |
Σάββατο 20 March 2021
09:00 – 10:30 | Συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά |
11:00 – 13:30 | Σύνοδος Εργασίας I |
14:00 – 15:30 | Συζήτηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη |
15:30 | Οικογενειακή Φωτογραφία |
15:45 | Δηλώσεις από τους Υπουργούς |
16:15 – 18:45 | Σύνοδος Εργασίας IΙ |
Θέματα προς συζήτηση:
Σύνοδος Εργασίας I: διεθνής διάσταση– σύνορα – επιστροφές –έλεγχος στα σύνορα
Σύνοδος Εργασίας II: αλληλεγγύη – μετεγκαταστάσεις – αναδοχή επιστροφών
Venue: Four Seasons Astir Palace Hotel – 40 Apollonos Street, 16671 Vouliagmeni, Athens
EL – Ελληνική Δημοκρατία – HELLENIC REPUBLIC
κ. Νότης Μηταράκης – Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
IT – Repubblica Italiana – ITALIAN REPUBLIC
κα. Λουτσιάν Λαμοργκέζε – Υπουργός Εσωτερικών
ES – Reino de España – KINGDOM OF SPAIN
κ. Φερνάρντο Γκράντε Γκόμεζ – Υπουργός Εσωτερικών
MT – Repubblika ta’ Malta – REPUBLIC OF MALTA
κ. Μπάιρον Καμιλέρι – Υπουργός Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας
CY – Republic of Cyprus – ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
κ. Νίκος Νουρής – Υπουργός Εσωτερικών