Πάνω από μισό δισ. χρέη στα δημόσια νοσοκομεία αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, που πλέον καλούνται να βάλουν τάξη στα οικονομικά της περίθαλψης.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΣΥ στο πεντάμηνο, σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού, έφταναν τα 518 εκατ. ευρώ από 479 εκατ. τον Απρίλιο, αυξημένα κατά 76% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2018 (294 εκατ. ευρώ).
Και παρά το ότι και ο ΕΟΠΥΥ είχε πετύχει σχεδόν να εκμηδενίσει τα φέσια προς τους ιδιώτες παρόχους (τον Ιανουάριο ήταν 140 εκατ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. το Δεκέμβριο του 2016), το Μάιο τα χρέη τράβηξαν και αυτά την… ανηφόρα, φτάνοντας τα 196 εκατ.
Συνολικά, τα χρέη δημόσιων νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 43% σε σχέση με τις αρχές του έτους, φτάνοντας τα 714 εκατ. ευρώ, από συνολικές οφειλές της γενικής κυβέρνησης ύψους 1,68 δισ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση του ΕΣΥ φέτος είναι κατά 65 εκατ. ευρώ χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρσι, τη στιγμή που αναμένεται αύξηση των δαπανών τους κατά 242 εκατ. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση στο ταμείο των δημόσιων νοσοκομείων, αφού και το 2018 είχε προγραμματιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό να λάβουν 370 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2017.
Ειδικότερα φέτος προβλέπεται να διατεθούν στα νοσοκομεία 1,154 εκατ. ευρώ από 1,219 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018. Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στον αντίποδα παραμένει στο ποσό των 100 εκατ. και ο προϋπολογισμός δαπανών του Οργανισμού ανέρχεται σε 6,18 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, μεγαλώνουν οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, πενήντα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο και το 60% του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι πεπαλαιωμένος.
Όπως συμπληρώνει, νοσοκομεία δεν διαθέτουν βασικές ειδικότητες ιατρών και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς καλούν ιδιώτες ιατρούς. Οι δε επισκέψεις στα απογεματινά ιατρεία πληρώνονται από τις τσέπες των πολιτών.
Επιπλέον, από τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η κυβέρνηση του Σύριζα παρέλαβε μόνιμο προσωπικό στο υπουργείο Υγείας 79.535 άτομα και τον Δεκέμβριο 2018 το προσωπικό ήταν 78.688.
Από τον Ιανουάριο έως σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν και άλλοι 1.000 υπάλληλοι (στοιχεία Γ.Λ.Κ.). Έτσι το μόνιμο προσωπικό στο υπουργείο Υγείας μειώθηκε κατά 1.845 άτομα. Δεν έγινε καμία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού τα έτη 2017, 2018, 2019 αν και αποχώρησαν 3.000 με συνταξιοδότηση.
Πέρα από τα οικονομικά των νοσοκομείων και την αντιμετώπιση των ελλείψεων, η νέα ηγεσία της Αριστοτέλους καλείται τέλος να προχωρήσει, το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και σε αλλαγές στις διοικήσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων και Υγειονομικών Περιφερειών, οι οποίες τώρα υπηρετούν με παρατάσεις θητείας.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
πηγή:capital.gr