Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τα γεωτρύπανά μας

 

 

«Αυτή τη στιγμή τα γεωτρύπανά μας, σε συντονισμό, συνεχίζουν τη διαδικασία στο πλαίσιο του οδικού τους χάρτη και κανένας δεν μπορεί να τα εμποδίσει», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανεβάζοντας τους τόνους, μετά τη νέα προειδοποίηση της ΕΕ.  

Αναχωρώντας για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι «αυτή τη στιγμή τα γεωτρύπανά μας σε συντονισμό συνεχίζουν τη διαδικασία στο πλαίσιο του οδικού τους χάρτη».

Είπε ακόμη πως «ευχή μας από δω και μπρος να μην υπάρξουν προβλήματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», αναφέροντας ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δυο χωρών.

«Μπορεί να υπάρξουν φωνές ενοχλητικές δεξιά κι αριστερά. Αλλά έχουμε δηλώσει ότι καμιά από αυτές τις φωνές δεν θα μας εμποδίσει. Και σήμερα λέμε το ίδιο πράγμα. Αυτή τη στιγμή τόσο εμείς ως Τουρκία όσο και οι ομογενείς μας Τουρκοκύπριους συνεχίζουμε τη διαδικασία με την ίδια αποφασιστικότητα. Και στην τελευταία συνάντηση της G20,της διεθνούς κοινότητας, με τον ίδιο τρόπο εκφράσαμε αυτή την ευαισθησία μας σε κάποιους ηγέτες με τους οποίους συναντηθήκαμε», ανέφερε ο Ερντογάν.

Μογκερίνι: Μη αποδεκτή κλιμάκωση η νέα παράνομη τουρκική γεώτρηση

Νωρίτερα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για τη νέα παράνομη τουρκική γεώτρηση βορειανατολικά της Κύπρου.

«Η δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνεχίζοντας, η Φ. Μογκερίνι καλεί «και πάλι τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Τέλος, υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, σημειώνοντας ότι «οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». «Σύμφωνα με την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο» καταλήγει.

Η Κύπρος καταδικάζει τη νέα παράνομη τουρκική γεώτρηση

Νωρίτερα η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τη νέα επιχειρούμενη παράνομη τουρκική γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας.

Σε ανακοίνωσή της η κυπριακή Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει πως «η επιχειρούμενη δεύτερη αυτή γεώτρηση, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη της παράνομης γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστά μια κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο, και αποτελεί σοβαρότατη παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μάλιστα, η ίδια ανακοίνωση τονίζει πως η Τουρκία συνεχίζει να καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, περιφρονώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλασσίων ζωνών της.

«Αντί να προσέλθει στον διάλογο, ως την καλεί η διεθνής κοινότητα, εσκεμμένα τον αποφεύγει, με στόχο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται δε, πως είναι πραγματικά παράδοξο το ότι ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ισχυρίζεται ότι ενεργεί κατόπιν «αδειοδότησης» ενός παράνομου κατοχικού καθεστώτος.

Υπογραμμίζεται, εν προκειμένω, ότι οι γεωτρητικές δραστηριότητες που δήθεν διεξάγονται εκ μέρους της «ΤΔΒΚ» είναι παράνομες και άκυρες, όπως εξάλλου παράνομη και ανυπόστατη είναι και η ίδια η αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ [541 (1983) και 550 (1984].

«Ας συνειδητοποιήσει η Άγκυρα ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που η ίδια δημιουργεί, είναι να προχωρήσουμε αμέσως σε εντατικό και αποφασιστικό διάλογο που θα μας οδηγήσει σε λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση η οποία, ανάμεσα στ’ άλλα, θα δώσει απαντήσεις στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω της απαράδεκτης Τουρκικής κατοχής» τονίζει η ανακοίνωση, και καταλήγει:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της προς όφελος του συνόλου των νόμιμων πολιτών της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζονται, εν προκειμένω, οι καταδικαστικές των Τουρκικών παράνομων ενεργειών αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, δια των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε τον άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο που οι τουρκικές ενέργειες έχουν σε όλο το φάσμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων, και στις οποίες η Ένωση θα απαντήσει με τη λήψη κατάλληλων μέτρων».

Στην Καρπασία το «Γιαβούζ» – Ξεκινά γεωτρήσεις

Υπενθυμίζεται πως ένα δεύτερο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων, για το οποίο η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως θα αρχίσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυτή την εβδομάδα κοντά στην Κύπρο, έφθασε σήμερα Δευτέρα στα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής του νησιού (Καρπασία), σύμφωνα με τα δεδομένα του ιστότοπου για την ναυσιπλοΐα Refinitiv Eikon.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν την Τουρκία να τερματίσει τις γεωτρήσεις για αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα γύρω από το νησί διότι διαφορετικά η ΕΕ θα αναλάβει δράση εναντίον της.

Σε μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ένταση με την Κύπρο σχετικά με τα δικαιώματα έρευνας, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε, όπως μετέδωσε το Σάββατο το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πως το «Γιαβούζ» θα αρχίσει τις γεωτρήσεις μέσα σε μία εβδομάδα.

Το «Γιαβούζ» βρισκόταν στο νότιο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης για να κάνει τις τελικές δοκιμές και να ανεφοδιαστεί πριν αναχωρήσει χθες, Κυριακή, για την Κύπρο. Τα δεδομένα του ναυτιλιακού ιστότοπου δείχνουν πως έφθασε στη διάρκεια της νύκτας στα ανοικτά των ακτών της Καρπασίας.

Η Τουρκία έχει ήδη ένα πλοίο γεωτρήσεων, το «Φατίχ», στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου και η Κύπρος εξέδωσε τον Ιούνιο εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμά του.

πηγή:cnn.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.