Δυνατότητα παράτασης αλλά και άρσης της αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που είτε ανοίγουν σταδιακά είτε εξακολουθούν να λειτουργούν ως πληττόμενες με βάση τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τους «νέους κανόνες» για επιχειρήσεις και εργαζομένους στην εποχή του κορωνοϊού.
Ενόψει της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα, το οικονομικό επιτελείο θέτει νέους όρους και επιπλέον προϋποθέσεις στο μέτρο της αναστολής των συμβάσεων και κατ’ επέκταση στην καταβολή από το κράτος της ειδικής αποζημίωσης. Βασική αλλαγή είναι ότι η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων ισχύει έως τις 31 Μαΐου. Θα συνεχιστεί μόνο σε όσες επιχειρήσεις το κράτος επιβάλλει διατήρηση του λουκέτου και ύστερα από αυτό το διάστημα. Για όλες τις άλλες, που σταδιακά θα ξεκινούν τη λειτουργία τους, οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα παράτασης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το 60% των εργαζομένων τους. Προσοχή όμως. Ο δεύτερος αυτός γύρος αναστολής δεν θα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 30 μέρες, και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορεί να ξεπεράσει την 31η Μαΐου. Παράλληλα βέβαια, προβλέπεται και δυνατότητα διακοπής της αναστολής συμβάσεων. Και πάλι υπό προϋποθέσεις, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στην περίπτωση αυτή, η αναστολή θα πρέπει να έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες. Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή συμβάσεων σε περισσότερους εργαζομένους από το προβλεπόμενο 60%, θα πρέπει να καταβάλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.
Θα προβλεφθεί κατάργηση της αναστολής της σύμβασης εργασίας υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση εφόσον επιθυμεί να καταργήσει την αναστολή, θα πρέπει να επαναφέρει τουλάχιστον το 40% επί των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή, και εφόσον εκείνη έχει διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες. Ετσι μια επιχείρηση που έχει θέσει 10 εργαζομένους σε αναστολή δεν μπορεί να επαναφέρει μόνον τον έναν από αυτούς. Αντίθετα, λόγω του αριθμητικού περιορισμού, υποχρεούται να άρει την αναστολή για τουλάχιστον τέσσερις εργαζομένους.
Όπως εξηγεί ο γνωστός δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, στην πράξη, από Δευτέρα, μια επιχείρηση που έχει θέσει 10 εργαζομένους σε αναστολή δεν μπορεί να επαναφέρει μόνον τον έναν από αυτούς. Αντίθετα, λόγω του αριθμητικού περιορισμού, υποχρεούται να άρει την αναστολή για τουλάχιστον τέσσερις εργαζομένους. Αντίστοιχα, μπορεί να παρατείνει την αναστολή μόνο για έως έξι εργαζομένους. Η διάρκεια της παράτασης δεν θα υπερβαίνει την 31 Μαΐου 2020, όπου θα είναι και η τελευταία ημέρα αναστολής.
Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Καρούζος, η επιλογή του μέτρου της παράτασης της αναστολής, με ορισμένες προϋποθέσεις, δεσμεύει την επιχείρηση να μην προβεί σε απολύσεις και μείωση προσωπικού έως την 31-5-2020, διατηρώντας τις ίδιες θέσεις εργασίας με τις ίδιες συμβάσεις.
Η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πιθανότατα, βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών, θα είναι η τελευταία, δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προσαρμόσουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα μπορούν να μεταβάλουν το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών. Σε αυτήν την περίπτωση ο γνωστός δικηγόρος – εργατολόγος υπογραμμίζει ότι στις επιχειρήσεις (π.χ. κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ), όπου για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διατήρηση όρων υγιεινής, το ωράριο λειτουργίας έχει διευρυνθεί, θα προσαρμοστεί ανάλογα και το ωράριο των εργαζομένων. Προσοχή όμως, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει και τις αντίστοιχες επιπλέον αποδοχές. «Το πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας είναι οι 40 ώρες. Για την πενθήμερη εργασία, η υπερωριακή απασχόληση προσδιορίζεται σε εβδομαδιαία βάση στις 41 έως 45 ώρες, και για την εξαήμερη εργασία, στις 41 έως 48 ώρες», επισημαίνει ο κ. Καρούζος.
Δικαίωμα ανάκλησης
Το νέο πλαίσιο παρέχει ακόμα τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών. Βέβαια, η προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», πριν από την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.
Η ειδική αποζημίωση που θα δικαιούνται οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν υπό αναστολή, θα είναι αναλογική των ημερών που αυτή θα διαρκέσει, με βάση υπολογισμού πιθανότατα τα 534 ευρώ.
Παράλληλα, θεσπίζονται αυστηρά μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, οι οποίες οφείλουν να συμπληρώσουν τη «Δήλωση αυτοσυμμόρφωσης» στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση τις οδηγίες προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας. Ελέγχους για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Το νέο σχέδιο στήριξης της απασχόλησης
Σε δεύτερη φάση, και σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την εφαρμογή ενεργητικής στήριξης των εισοδημάτων των εργαζομένων μέσω του νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του μισθού, που αποκάλυψε η «Κ».
Συγκεκριμένα, και με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων που θα κληθούν να επανέλθουν σε ένα πρωτόγνωρο και διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα υπάρξει μια οριζόντια οικονομική ενίσχυση εκείνων που θα επιστρέψουν στην εργασία τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου.
Τυχόν απώλειες που θα προκύψουν θα αναπληρωθούν από την πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλισθούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.
Τέλος, στο πλαίσιο των πολιτικών στήριξης ειδικών κατηγοριών, προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων από 7 έως και 14 Μαΐου στο σύστημα «Εργάνη» και στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ σε 8 ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που δεν «ανιχνεύονται» από το σύστημα και έτσι έμεναν εκτός επιδότησης. Ανάμεσά τους οι εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας, οι δανειζόμενοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι σε επιχείρηση που μεταβιβάστηκε κ.ά.
Πηγή: kathimerini.gr