΄΄ΧΙΟΣ. Oh, so sweet!…τη γλύκα της να’χεις…΄΄

Η Χίος είναι ολόκληρη μια γλυκιά απόλαυση! Γνωστόν τοις πάσι σε μας τους ευτυχείς κατοίκους και όχι μόνο, αφού φημίζεται γιαυτό. Γιατί να μη γίνει γνωστότερο όμως; ‘Οσο πιο πολλοί το ξέρουν τόσο καλύτερα.

Οι επισκέπτες μας βέβαια είναι πρώτης τάξεως πρεσβευτές της χιώτικης γλύκας. Είναι αυτοί που πάντα κάνουν μια στάση κατά την παραμονή τους στο νησί στα θρυλικά μας ζαχαροπλαστεία και όπου αλλού ανακαλύψουν τις χιώτικες λιχουδιές. Όταν δε αναχωρούν γεμίζουν τσάντες ολόκληρες από τα γλυκάκια μας, ενίοτε δε και …βαλίτσα ολόκληρη , για να τα απολαύσουν και στο σπίτι τους ή να τα προσφέρουν ως πολύτιμο αναμνηστικό δωράκι σε φίλους και συγγενείς. Τώρα πλέον τα παραδοσιακά και φημισμένα χιώτικα γλυκά ταξιδεύουν ανά τον κόσμο γρήγορα και εύκολα με ποικίλους τρόπους. Μασουράκια, αμυγδαλωτά, ροδίνια, μπεζέδες,  λουκουμάκια, γλυκά του κουταλιού, τσουρέκια, φοινίκια, κουλουράκια, κουραμπιέδες, σάμαλι, τσουρέκια, σκαλτσουνάκια, μαμούλια, παστελαριές , παστέλια παντός είδους και τόσα άλλα φθάνουν στα πέρατα της γης , ευφραίνοντας ουρανίσκους.

Γλυκαίνουν βέβαια και τη δική μας καθημερινότητα. Με σταθερή και αδιαπραγμάτευτη αξία, ολόφρεσκα, με εγγυημένη ποιότητα, ύλες διαλεκτές, καμωμένα με κλασικές παραδοσιακές συνταγές που τα μυστικά τους παραδόθηκαν από πάππου προς πάππον, ΄΄μπαμπάτσικα΄΄ ή πιο μίνιμαλ, γλύκαναν γενιές και γενιές και εξακολουθούν να μαγεύουν γευστικά όσους τα ανακαλύπτουν , υπηρετώντας πιστά τη φήμη τους.

Τα θρυλικά μας ζαχαροπλαστεία, ταγμένα στην αληθινή ζαχαροπλαστική και τις αυθεντικές τοπικές γεύσεις, ΄΄κρύβουν ΄΄ στα εργαστήριά τους μερακλήδες τεχνίτες που έχουν εμπνευσθεί και συνεχίζουν να δημιουργούν με το ίδιο πάθος και μεράκι των παππούδων τους ( πολλοί από τους οποίους έφθασαν εδώ από την Πόλη και τη Μικρασία), εκπλήσσοντάς μας παράλληλα με τους απρόσμενους γλυκούς συνδυασμούς τους, τη δημιουργική ανησυχία τους και τη νέα σύγχρονη οπτική που προσκομίζουν. Δεν αξίζει λοιπόν να μάθουμε λίγα περισσότερα κι εμείς οι ντόπιοι και οι επισκέπτες μας από την ιστορία τους;

΄΄Αξίζει ΄΄ θα πείτε σίγουρα. Γνωρίζοντας την απάντησή σας , αλλά και το γεγονός ότι η γαστρονομία αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία, φροντίσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα την κάθε γλυκιά γωνιά του τόπου μας , ξεκινώντας από τα παλαιότερα εν ενεργεία ζαχαροπλαστεία της Χίου, δημιουργώντας ένα  tele-project, που μπορεί να προβληθεί από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο τηλεοπτικός φακός …θα μας αποκαλύψει την ιστορία τους, τα μικρά και μεγάλα μυστικά της επιτυχίας τους και ,γιατί όχι, τις προτιμήσεις των πελατών τους, κυρίως των επισκεπτών του νησιού.

Τώρα μάλιστα που τα ηλεκτρονικά μέσα μας βοηθούν περισσότερο από όσο τη διαφήμιση από στόμα σε στόμα…ας βάλουμε ένα΄΄χεράκι΄΄ όσοι μπορούμε να ΄΄ταξιδέψουν ΄΄τα χιώτικα γλυκά , η παράδοση και η ιστορία τους ακόμα πιο μακριά. Το οφείλουμε άλλωστε στη γλυκύτατη Χίο μας!

Λοιπόν, ΄΄Χίος, Oh so sweet!…τη γλύκα της να’χεις…΄΄

ΣΗΜ. Το πρώτο τηλε-αφιέρωμα αναφέρεται σε ένα από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της Χίου , το ΄΄ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗ΄΄. Η ιδέα, πρωτοβουλία, επιμέλεια, παραγωγή και χρηματοδότηση ανήκει στη ΒΑΣΩ ΚΡΙΤΑΚΗ , σε μια ακόμα προσπάθεια συμβολής της στην προβολή της πολύτιμης χιώτικης γαστρονομίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.